"Long live rock & roll

Éljen soká a rock & roll!"

1975-ben alakult angol hard rock együttes.

Eredeti felállás: Ritchie Blackmore gitár;

                            Ronnie James Dio ének;

                            Gray Driscoll dob;

                            Craig Grouber basszusgitár;

                            Mickey Lee Soule billentyűs.

A CD online megvásárolható !

      Rainbow - szivárvány, természeti jelenség, amely akkor keletkezik, ha egyszerre két fontos, de különböző dolog, a nap és a víz jelen van. A Rainbow létrejöttében a két meghatározó elem Ritchie Blackmore összeférhetetlensége és energiától duzzadó tehetsége volt. Az első miatt 1975 tavaszán kilépett a DEEP PURPLE -ből. A második pedig hajtotta tovább az új célok felé. A virtuóz gitáros már korábban tervezett szólólemeze lett a Rainbow első korongja, amelyen segítőtársai az Elf tagjai voltak. A kitűnő gitáros különösen jó vásárt csinált az énekessel. Ronnie James Dio kicsiny testmérete ellenére óriási hang birtokosa, aki mind a hard rockban megkövetelt ordításra, mind pedig az érzelemdús balladák eléneklésére képes. A Ritchie Blackmore' Rainbow című lemez kiváló alkotás. Nagy slágerek, összetett számok, precízen megkomponált művek egysége. Az LP szinte minden száma nagy siker. A Catch The Rainbow és a Temple Of The King a balladisztikusabb hangvételű dalok közé tartozik, míg a 16 th Century Greensleeves és a Still I'm Sad egy-egy feldolgozás. Dio hangja azért is jellegzetes, mert nem az ex-Deep Purple- tag, Gillan stílusát követte - mint olyan sokan a stílusban -,hanem teljesen egyéni utakon járt. Blackmore továbbra is hasonlóan pengetett, mint korábban, de sok olyan dolgot is csinált, amely nem volt Purple-gyökerű. A sikeres album nyitódala, a Man On The Silver Mountain még a slágerlistákat is megmászta:

"I'm a wheel I'm a wheel I can roll I can feel

You can't stop me turning 'cos I'm the sun I'm the su

can move I can run but you never stop me burning."

   Azután ahogyan a siker jött, úgy mentek el a zenészek Blackmore miatt. Csak Dio maradt. Ekkor még nem volt rossz a teljes tagcsere. Olyan zenészek vettek részt a második album elkészítésében, mint Jimmy Bain és Cozy Powell a "nyolckarú". A Rising ismét egy nagyon jól sikerült nagylemez lett. Tökéletes volt az összmunka a profi zenészek között. Erről a korongról is lettek slágerlistás dalok, mint a Tarot Woman, vagy az A Light In The Black. Azonban az igazán nagy alkotás, a hard rock-heavy metal öröklistán is előkelő helyet foglaló elfoglaló Stargazer (A csillagokat bámuló) volt. Ez a hosszú ballada egyértelműen a középkori lovagok történetei által inspirált Dio gondolatvilágának zenei megjelenítése volt:

"Forró szél száll keresztül a sivatagon

Megérezzük, hogy eljött az időnk

A világ forog, amíg mi felépítjük az ő álmát

Egy kőtornyot, amelyen egyenesen az égbe jut.

Ó, látom az arcát.

Merre van a csillagod?

Messze van, messze van, messze van?

Mikor indulunk már?"

    Ahogyan a dal főszereplője sem érte el a csillagát, úgy nem lehetett a Rainbow tagjait az utálatos Ritchie-vel együtt tartani. Megjelent ugyan egy pazar dupla koncertalbum is, de a tagok ettől még nem jöttek ki Blackmore-ral. 1978-ban elkészült a Long Live Rock and Roll, az utolsó igazán remek, élményből fakadó album. A lemez igazi nagyágyúja a Kill The King, amely már az On Stage-en is hallható volt. A Rainbow vesztett sikeréből, változatosságából. Az ok: távozott Dio, és Blackmore-t pedig egyre jobban izgatta a pénz. A tagcserék felgyorsultak, így nem lehetett alkotni. Főleg nem úgy, hogy olyan embereket is eltávolított a "mosolynélküli" Blackmore, mint Cozy Powell. Bár azüzleti sikerek egy ideig éltették még a Rainbow-t, a szivárvány színei viszont kezdtek már fakulni. Az együttes a végét járta. A helyzetet utolsó lemezük címe is jól tükrözte: Bent Out Of Shape - A formát elveszítve. A Rainbow feloszlott. Blackmore és Glover az újraalakult Deep Purple-be mentek, ahová 1991-ben az utolsó felállás énekese, Joe Lynn Turner is csatlakozott. Az érdekes keveredés eredményeként az 1991/92-es Deep Purple turnén minden koncert alkalmával felhangzott: "Long Live Rock and Roll". Úgy legyen. 1996-ban Ritchie ismét összetrombitálta embereit és a szivárvány újból életre kelt. Ezúttal a a Stranger In Us All című albummal rukkoltak elő.  

Nagylemezek:

  Rainbow (1975.)

  Rising (1976.)

  On Stage (1977.)

  Long Live Rock & Roll (1978.)

  Down To Earth (1979.)

  Difficult To Cure (1981.)

  Best Of Rainbow (1981.)

  Straight Between The Eyes (1982.)

  Bent Out Of Shapes (1983.)

  Final Vynil (1986.)

  Live In Germany 76 (1990.)

  Live In Europe (1996.)

  Stranger In Us All (1996.)

  Family Album (1997.)

  Live In Munich 1977 (2006.)

 

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2000 - 2010
e-mail: Literatura.hu