Styx
"Kháron ladikját ringatja a folyó."

1972-ben alakult amerikai zenekar

Eredeti felállás: Chuck Pazzano basszusgitár,

                            John Pazzano dob,

                            John Curulewski gitár, ének,

                            Dennis De Young billentyűsök, ének,

                            James Young gtár, ének.
A CD online megvásárolható!

A Styx az egyik legnagyobb név a west coast zenében. Szerepük és befolyásuk a hard rock - arena rock terén meghatározó volt a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején. 1972-ben alakultak Chicagóban, és kezdetben az Emerson, Lake & Palmer-re valamint a Moody Blues-ra emlékeztető progresszív zenét játszottak. Első két lemezükkel és a hosszas turnézással elég népes rajongótábort szereztek maguknak, de az átütő siker még váratott magára. 1974-ben Curulewski kilépett az együttesből, helyét Tommy Shaw foglalta el, aki jelentősen megváltoztatta a banda zenei irányultságát. Hangzásviláguk keményebb és egyben melódikusabb lett. A világhír egy kislemez kapcsán köszöntött rájuk, a Lady című bakelit milliós példányszában kelt el, és a sikerlisták élvonalába került. Ezt követő két nagylemezük az Equinox és a Crystal Ball közepes sikert aratott, de mindkettőn akadt olyan szám amely felkerült a sikerlistákra. Az igazi nagy áttörés 1977-ben jött el, a The Grand Illusion című korong a legsikeresebb Styx lemez lett, több mint három millió példányt adtak el belőle, és két évig szerepelt a legjobb albumok listáján. Ekkor már komoly ellentétek voltak az együttesen belül, Shaw és De Young egyaránt a saját zenei irányvonala felé akarta terelni a bandát. Ez azonban csak jót tett a formációnak, hiszen egyedülálló sikerszériát tudhattak magukénak: négy egymást követő albumuk lett multi-platina lemez: The Grand Illusion, Pieces Of Eight, Cornerstone, Paradise Theatre. Ezeken a korongokon olyan, ma már klasszikusnak számító slágerek találhatók mint a Come Sail Away, Fooling Yourself, Renegade, Blue Collar Man vagy a sikerlistákat hetekig vezető Babe.
Ezt követően az 1983-as Kilroy Was Here című, rock-opera jellegű korongjuk már kevésbé sikerült, ami a belső feszültségeket odáig növelte, hogy 1984-ben a banda hivatalosan feloszlott. A tagok egyéni vállalkozásokba kezdtek, nem is sikertelenül. Tommy Shaw Ted Nugent-el megalapította a Damn Yankees együttest, míg a többiek 89-ben újraélesztették a Styxet. Shaw helyét Glen Burtnik foglalta el. Az újjáalakulást új album követte, 1990-ben megjelent az Edge Of The Century amely aranyalbum lett. Ám a viszonylagos siker ellenére, a kiadó nélkül maradt együttes ismét feloszlott.
1996-ban egy turné erejéig ismét összejött a zenekar ( ennek eredménye lett a Return To Paradise című koncertalbum), de a komoly alkoholproblémákkal küszködő John Pazzano nélkül. A koncertlemez sikere arra sarkallta a banda tagjait, hogy együtt maradjanak és elkészítsék új stúdióalbumukat Brave New World címen. A lemez sikertelensége ismét a zenekar feloszlásához vezetett.
2002-ben ismét összeálltak, ezúttal a James Young, Tommy Shaw, Todd Sucherman, Lawrence Gowan, Ricky Phillips felállásban és elkészítették a Cyclorama című korongot, mely elég visszhagtalan maradt. Ennek ellenére a formáció sokat koncertezett, és kiadtak még két albumot melyek szerény sikert arattak. 2006 óta nem jelent meg új lemezük, bár a zenekar létezik, fellépéseik vannak mégis úgy tűnik: nevükhöz méltóan ott vannak valahol a lét és a nemlét között mint a Styx.
LZ

Nagylemezek:

Styx (1972)

Styx II (1973)

The Serpent Is Rising (1973)

Man Of Miracles (1974)

Equinox (1975)

Crystal Ball (1976)

The Grand Illusion (1977)

Pieces Of Eight (1978)

Cornerstone (1979)

Paradise Theatre (1981)

Kilroy Was Here (1983)

Caught In The Act (1984)

Edge Of The Century (1990)

Return To Paradise (1997)

Brave New World (1999)

Cyclorama (2003)

Big Bang Theory (2005)

One With Everything (2006)
A CD online megvásárolható!


A CD online megvásárolható!


A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu