Cab Calloway
"Szórakoztatott zenében és filmen."

Amerikai jazzénekes, zenekarvezető, filmszínész.

Eredeti neve: Cabell Calloway III.

                       1907.december 25., Rochester, New York.

                       1994. november 18. Hockessin, Delaware.
Cab Calloway

Az amerikai szórakoztatóipar egyik nagy hatású művésze volt, filmen és a jazzben egyaránt komoly érdemei voltak, igazi örökvidám showmanként kedvelték. Hosszú pályáját Grammy életműdíjjal ismerték el, s bekerült a Grammy halhatatlanjai közé a Minnie The Moocher című dala is. Tagja a Big Band and Jazz Hall of Fame-nak is. Magyarországon elsősorban a The Blues Brothers című filmben nyújtott emlékezetes alakítása nyomán ismerték. Csaknem végig élte a 20. századot.
Anyja tanárnő és templomi énekes, apja ügyvéd volt. Szülei tudatában voltak fiuk tehetségének, aki végül tizennnégy éves korától vett énekórákat, bár anyja ügyvédet szeretett volna „faragni” belőle. Diákéveiben egyébként érdekelte a zene és a sport is. Nagyon fiatalon kezdte a kenyérkeresetet a szórakoztatóiparban. Nővérével, az énekesnő és táncosnő Blanche-al egy ideig együtt dolgozott Chicagóban. A húszas évek végén rövid ideig az Alabamians együttes tagja, előbb dobosa, majd frontembere, ceremóniamestere lett - kávéházakban játszottak.
Rikító, "jampis" öltözködésével, énekstílusával és beszólásaival hamar rendkívül népszerű lett. Visszatérő improvizatív refrénje volt a "háj-di, háj-di, háj-di-ho" - ezt énekelte és kiáltozta több dalában, tomboló sikere volt vele. Egy koncertjén elfelejtette a szöveget, és a halandzsával segítette ki magát és a zenekart.) Később a „szöveg” hallatán a közönség már tombolt.
Tizenegy tagú együttesével, a Missouriansszel 1929-ben New Yorkba költözött, 1931-től a legendás Cotton Clubban kapott szerződést, Duke Ellington-t követve. Akkori együttesét már Cab Calloway and His Orchestra néven ismerték. A harmincas években eljutott bandájával Európába, zenekara éveken át a legkeresettebb és ezzel együtt a legjobban kereső banda volt, amellett, hogy szakmailag is a legjobbak közé sorolták a jazz aranykorának legnagyobbjaival, Duke Ellingtonnal, Count Basie-vel és Fletcher Hendersonnal emlegették egy sorban. Zenekarának tagja volt többek között Dizzy Gillespie, Cozy Cole, Ben Webster és még sokan mások.
Élete legnagyobb sikere a Minnie the Moocher, de kedvelték előadásában a Jumpin Jive, The Big Broadcast, az Are You All Reet, az International House, a Kicking The Gong Around, a Reefer Man, a Six or Seven Times valamint a The Singing Kids, majd később a The Bllues in The Night című darabjait. Bluest és popdalokat is énekelt (utóbbit főleg a közönség "etetésére") Már a harmincas években énekelt olyan dalokat, amelyeknek szövege kapcsolatba hozható a kábítószer élvezetével: az egyik éppen legnagyobb sikere, a Minnie The Moocher, a másik pedig a Kicking The Gong Around. Voltak azután "szex-orientált" nótái is, például a Fats Vallertől átvett "Six or Seven Times".
Cab Calloway az ötvenes években játszott a Broadwayn és Londonban a Porgy és Bessben a Sportin Life szerepében, amelyet George Gershwin állítólag róla mintázott.
Szerepelt a Hello Dollyban is .
A harmincas évektől kezdve több filmszerepet kapott köztük a St. Louis Bluesban és a Stormy Weatherben láthatta a közönség ennek több dala – a Geechy Joe és a Sunday In Savannah - nagy siker lett. (Az 1980-ban bemutatott The Blues Brothers epizódszerepében nyújtott alakításával komolyan hozzájárult a film sikeréhez már túl hetvenedik életévén). Cab Calloway még a hetvenes és a nyolcvanas években is fellépett a Broadwayen. 1994. nyaráig, amikor szélütés érte folyamatosan koncertezett, szerepelt. A betegség azonban végleg ledöntötte lábáról, és 1994. november 18-án meghalt. Számos válogatása jelent meg, évszámok szerinti gyűjtésben, az egészen korai éveitől kezdve.
Szülővárosának egyeteme 2008-ban tiszteletbeli doktori címet adományozott neki. Pályájával bizonyította, hogy a sikerhez – a tudáson kívül – elengedhetetlen, hogy az ember el tudja adni magát a közönségnek.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

The Cotton Club Revue of Cab Calloway (1958)
Hi-De-Hi, Hi-De-Ho (1959)
Blues Make Me Happy (1962)
Hello Dolly (1968)
Cab& Co (1985)
Cab Calloway Collection – 20 Greatest Hits (1986)
Minnie The Moocher (1989)
Hi-De-Hi (1991)
Kicking The gong Around (1992)
Cab Calloway and The Missourians (1999)
The Hi-DE-Ho Man (2006)
Cab Calloway

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Cab Calloway Cab Calloway Cab Calloway

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu