Chris Barber
"A brit és az európai jazz és blues nagypapája."

Brit jazz-zenész, zenekarvezető, harsonás, dalszerző.

Eredeti neve: Donald Christopher Barber

                       1930. április 17. Welwyn Garden City, Anglia.
Chris Barber

A brit hagyományos jazz egyik legendája Chris Barber. Nemcsak hangszerével, a harsonával tündökölt, de jelentős érdemei voltak az őt követő nemzedék segítésében és nevelésében. Nemcsak a jazz különböző ágait művelők tekintettek rá mesterükként, hanem blues-zenészek sokasága is, s megtalálta a közös hangot a rockot művelőkkel is. A hatvanas évek elejének rhythm and blues és beat hullámának ( az „inváziónak”) egyik atyját tisztelik benne.
Nem muzsikuscsaládban született, bár apja amatőrzenészként hegedült. Amit tudni lehet fiatal éveiből, hogy a londoni Guildhall School of Music hallgatója volt. eleinte harsonán kívül kacérkodott a bőgővel is, ám végül a fúvós hangszer mellett kötelezte el magát.
Még nem volt húszéves, amikor Humphrey Littleton trombitás mellett játszhatott, majd hamarosan hozzálátott saját zenekarainak szervezéséhez. Az ötvenes évek elejétől neves zenekarvezető volt. Együttesének tagja volt Ken Colyer trombitás, akit Pat Halcox követett, akivel több, mint ötven éven át voltak zenésztársak. Monty Sunshine klarinétos sem hiányozhatott ebből a sorból, s több mint hatvan éves zenészpályája során kipróbált zenésztársainak csak felsorolása oldalakat tenne ki.
A Monty Sunshine-nal közös bandával 1953-ban, Koppenhágában mutatkozott be. Az ötvenes évek végén együttesével eljátszotta a Petite Fleur című örökzöldet, amely hónapokat töltött a brit kislemezlistán.
A legendás londoni Marquee klubban számtalanszor fellépett (ez a hely a brit blues bölcsője). Még a nyolcvanas években is játszott itt, s fellépett azon a koncerten, amelyen a klub fennállásának 25. évfordulóját ünnepelték. Ezen a helyen hozta össze a sors Alexis Korner-rel, akit a brit blues egyik pápájának kiáltottak ki.
Barberhez mindig közel állt a blues. A legnagyobb fekete blueszenészek közül játszott Big Bill Broonzyval, Sonny Terryvel, Brownie McGhee-vel, Sonny Boy Williamsonnal (a II. számúval), Howlin Wolf-fal, Muddy Waters-szel, Memphis Slimmel, Jimy Withersponnal és Little Walterrel. Hangszereléssel segítette ezeket a blueslegendákat.
A hatvanas évek elejétől a Chris Barber’s Jazz&Blues Band nevet viselte együttese. A fehér blues színe-java szerencsét próbált nála: Peter Green, Eric Clapton. Eric Burdon, Van Morrison, John Mayall (fellépett 70. születésnapi koncertjén), a Rolling Stones több tagja. Zenekarának többször tagja volt Lonnie Donegan brit bendzsós, énekes, a skiffle úttörője.
Európát keresztül-kasul beutazta Budapesten is készített lemezfelvételt 1962-ben. (A Qualitonnál megjelent korong gyűjtők kincse). Barber ezen kívül is koncertezett Budapesten, fellépett a Benkó Dixieland Banddel is. Nagyon sokszor járt Amerikában. A hetvenes évek jó részében Európában turnézott.
Válogatások nélkül száznál több lemeze jelent meg. A legjobbak között emlegetik budapesti koncertlemezét, a hatvanas években készült kelet-berlini koncertlemezét, 1956-os és 1958-as koncertlemezeit(Chris Barber in Concert), Lonnie Donegannal 1973-ben kiadott albumát, az Echoes of Ellingtont, az 1980-as Take Me Back To New Orleans, az 1993-as Copulatin Jazz: The Music of Preservation Hall, az 1999-es Corn, Bread&Black Molasses című lemezeit. Nyolcvanadik születésnapját több koncerttel ünnepelte. Zenekarából visszavonult Pat Halcox, s több más veterán zenésztársa. de tagja még John Slaughter dzsesszben és bluesban otthonos gitárosa, klarinétosa a magyar származású Zoltan Sagi.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Original Coppenhagen Concert (1954)

Chris Barber In Concert (1956)

Chris Barber in Concert Vol 2., Vol. 3. (1958)

Louis Jordan Sings (1962)

In Budapest (1962)

Bestsellers: Chris Barber&Papa Bue’s Viking Jazzband (1963)

Chris Barber (1964)

Live In East Berlin (1968)

Chris Barber&Lonnie Donegan (1973)

Jubilee Album 1-4 (1975)

Echoes of Ellington 1976,1978)

Take Me Back To New ÍOrleans (1980)

Stories 1-3 (1983)

Creole Love Call (1983)

Copulatin’ Jazz: The Music of Perservance Hall (1993)

40 Years Jubilee (1994)

Best of British Jazz from The BBC Jazz Club (1996)

Live at the BP Studienhaus (1997)
 
Cornbread, Peas&Black Molasses (1999)

The Skiffle Session: Live at Bealfast 1998 (2000)

Sonny, Brownie and Chros (2003)

Barbican Blues (2009)

Boasters Bowles&Bowties:The Best of Barbie (2009)

Chris Barber Jazz Band (2011)
Chris Barber


Chris Barber


Chris Barber


Chris Barber

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Chris Barber Chris Barber Chris Barber

Fotók/Photos

Videók/Videos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu