Ella Fitzgerald
"A jazz királynője, a dal, a scat nagyasszonya."

Amerikai énekesnő.

Eredeti neve: Ella Jane Fitzgerald

                        1917. április 25. Newport News, Virginia.

                        1996. június 15. Los Angeles, California.
A CD online megvásárolható!

First Lady of Song - vagyis a dal nagyasszonya – így tisztelték Ella Fitzgeraldot, aki a múlt század legnagyobb énekesnője volt. A jazz, a blues, a könnyedebb dalok kedvelői egyaránt a legnagyobb tisztelettel említik a nevét. A sokoldalúsága ellenére elmondható róla, hogy a legközelebb azért a dzsessz állt hozzá. Hangja és előadói stílusa senkihez nem hasonlítható.
A források többsége – így hivatalos honlapja - szerint 1917. április 25-én született Newportban, szegény családban. Egészen fiatal, korától a pódiumra vágyott, igaz, nem énekesnőként, hanem táncosként. Nevezett is egy táncversenyre, ám görcsöt kapott a lába. A zsűri vigasztalásul egy dalt kért tőle, s nagy sikert aratott vele. A harlemi Apollo színházban kisorsolták, hogy felléphet az amatőrök versenyében, s innen már Chuck Webb, a legendás jazzdobos vitte magával a zenekarába. Alig múlt húszéves, amikor elkészítette egyik legnagyobb sikerét,  a Tisket A Tasket című dalt. Ennek sikere egész pályáján elkísérte. Amikor Chuck Webb meghalt, Ella Fitzgerald vezette az együttest 1942-ig.
Az 1940-es években többek között Oscar Peterson zongorista triójával dolgozott. Akkoriban fejlesztette ki - Dizzy Gillespie hatására- a ritmusutánzó, szöveg nélküli improvizatív éneklési stílust, a scatet. Ugyancsak a 40-es évektől Norman Granz producerrel és impresszárióval dolgozott. Énekelt többek között Teddy Wilsonnal, Ink Spotsszal, Benny Goodmannel, Louis Jordannel. Már akkor is énekelt olyan poposabb dalokat, mint az It's Only a Paper Moon vagy a Baby It's Cold Outside. A jazztől és bluestól nem távolodott el végleg.
Az 50-es és 60-as években volt pályája csúcsán, George Gershwin, Irving Berlin, Cole Porter és Duke Ellington szerzeményeiből válogatta Songbook-sorozatának dalait. E korszak "slágere" a Tea for Two, a Smoke Gets In Your Eyes, a How High The Moon, az On The Sunny Side Of The Street, a Lady Be Good és a Basin Street Blues, s részleteket énekelt a Porgy és Bessből. A 60-as években Lennon - McCartney dalokat is bevállalt, de musicaleket és Brecht-dalokat is éneket. (Mack the Knife) .
Közös fellépései, felvételei Louis Armstronggal az 50-es és 60-as években szép sikert hoztak, de egyesek szerint túlértékelték együttműködésüket. Fellépett Count Basie-vel és másokkal is. A 70-es években még aktív volt, a nyolcvanas évektől sokat betegeskedett. Ella mama, ahogy pályája vége felé nevezték, 1993-ban adta utolsó koncertjét New Yorkban. Cukorbetegsége miatt csaknem megvakult, lábát amputálták, szívműtéten esett át. Tartalmas élete 1996. június 15-én ért véget.
Több száz (a statisztikák már évekkel ezelőtt 300-ra taksálták) lemeze jelent meg a csaknem 60 éves pályafutása alatt. A kiadók halála után sem feledkeztek meg róla, s a CD-korszakban is ontották az új kiadásokat. Lemezeiért 13 Grammy-díjat kapott, bekerült a Nesuhi Ertegunról elnevezett Jazz Dicsőségcsarnokba. Két amerikai elnök is magas kitüntetést adományozott neki, énekelt a Fehér Házban. Ella Fitzgerald a filmezésben is sikerrel próbálta ki magát. Bejárta világot, rangos fesztiválokon lépett fel, kétszer koncertezett Magyarországon.
Díjaiból és kitüntetéseiből, filmfelvételeiből, fellépő ruhából és más személyes tárgyaiból az Amerikai Történelem Nemzeti Múzeuma rendezett be állandó kiállítást. Természetesen minden albumából is elhelyeztek egy-egy példányt a gyűjteményben. Érdemes megemlíteni, hogy a nyolcvanas években Sid Colin írt róla könyvet, amely magyarul is megjelent.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Ella &Ray (1948)

Souvenir Album (1950)

Ella Sings Gershwin (1951)

Lullabies of Birdland (1954)

Songs In Mellow Mod (1955)

Sings The Cole Porter Songbook (1956)
 
Ella and Louis (1956)

Ella and Louis Again (1957)

Sings The Duke Ellington Songbook (1957)

Sings The Irving Berlin Songbook (1958)

Ella In Rome: The Birthday Concert (1958)

Ella at Opera Huse (1960)

The Intimate Ella (1960)

Sings The Harold Arlen Songbook (1961)

Ella and Basie (1963)

Sings the Jerome Kern Songbook (1963)

Sings The Johnny Mercer Songbook (1964)

Ella at duke’s Place (1965)

Whisper Not (1966)

Ella in Budapest, Hungary (Live, 1970)

Newport Jazz Festival: Live at Carnegie Hall (1973)
 
Fine and Mellow (1974)

Ella And Oscar (1974)

A Perfect Match Live with Coubt Basie (1979)

The Best is Yet Come (1982)
 
All That Jazz (1989)
 
The Complete Ella Fitzgerald Songbooks (1993)

The Very Best of The Song Books (2006)

Twelwe Nights is Nollywood (2009,.2010)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2012
e-mail: Literatura.hu