George Benson
"A közönség-szórakoztató, technikás muzsikus."

Amerikai énekes, gitáros, zeneszerző.

Eredeti neve: George Benson

                    1943. március 22., Pittsburgh, Pennsylvania.
George Benson

Immár hetvenévesen is rendkívül aktív, sokoldalú, a közönség által is rendkívül kedvelt zenész. Sajátos gitártechnikájával, egyedi énekhangjával beírta nevét a jazz, a rhythm and blues, a funky, de a pop történetébe is. Csaknem ötven esztendőt töltött a pályán, s ez meglátszik temérdek elismerésén is: tízszeres Grammy-díjas, csillagot kapott a hírességek hollywoodi sétányán és persze számos listavezető sikert könyvelhetett el kislemezeivel és főleg albumaival. Több alkalommal fellépett Magyarországon, volt amikor Al Jarreau jazzénekessel örvendeztette meg a közönséget ( a Givin’ It Up turné keretében, 2007-ben, nagy ováció fogadta a közös produkciót.) Sikeres volt 2009-es budapesti és 2012-es veszprémi fellépése is.
Benson nyolcéves korától kezdett gitározni, tizenhárom éves korában már készítettek vele felvételt, tizenhét éves korában a rock and rollba kóstolt bele. A hatvanas évek elejétől ismerik zenészkörökben. New Yorkban telepedett le 1963-ban, s csatlakozott Brother Jack McDuff együtteséhez. Huszonévesen befutott gitáros, első zenésztársai között volt Herbie Hancock és Wes Montgomery. Első lemeze az 1964-ben megjelent The New Boss Guitar of George Benson, első önálló albuma az 1965-ös It’s Uptown. A hatvanas években évente két-három lemeze jelent meg. Már fiatal zenész korától a legjobb kiadók - a Prestige, a Columbia, az A&M., a Verve, a Warner Brothers, a GRP - szerződtették..
George Benson a hetvenes évekre érett be. Első Grammy-díjait 1976-ban a The Masquerade és a Theme from Good King Bad című szerzeményeiért, valamint a Breezin című albumáért kapta. Az évtized elején dupla platinalemezt készített Bad Benson címmel, majd a Back Talk és Good King Bad című lemezeivel szerzett elismerést, a Breezin című LP-jéből is elérte a dupla platina mennyiséget - a kétmillió eladott példányt.
Szerzeményeit a dzsessz- és a poplistákon egyaránt meg lehetett találni, és koncertzenészként is igen keresett volt. A poplistán az 1976-ban kiadott The Masqueradával már az amerikai lista tíz legjobbja közé is bekerült, s legjobb új zenészként Grammy-díjat kapott. Sikeres popzenei szerzeményei az On Broadwayt, a Give Me The Night (Quincy Jones volt a producere) és az In Your Eyes. Kitűnő feldolgozást készített a Mamas and Papas California Dreamin és a Beatles Come Together című dalából. Az Other Side of Abbey Road - a nevezetes Beatles-lemez sajátos átértelmezése volt. A nyolcvanas évek jazzlemezei közül a legtöbb jó munka, különösen sikeres volt a Blue Benson és a Stormy Weather albuma.
A popzenében tett kirándulásait jazzkörökben nem díjazták, de ő maga is igyekezett , megőrízni kapcsolatait a jazzel: játszott ismét Herbie Hancockkal, majd Miles Davisszel és Joe Farell-lel. Dolgozott többek között a Count Basie Orchestrával, Red Holloway-jel, Steve Gadd-del, Airto Moreirával, McCoy Tynerrel, Randy Breckerrel.
Szerepelt Montreux-ben, Montrealban és más fesztiválokon.Több mint ötven sorlemeze, s meglehetősen nagy számú válogatása jelent meg. Az első helyezett kis- és nagylemezeken kívül számos korongja került „dobogós” helyre a listákon. A 2000-es években is jutott a Grammy- díjból: A God Bless The Child című albumáért érdemelte ki. 2011-ben Guitar Man című instrumentális albumával a hatvanas-hetvenes évek zenéjéhez kanyarodott vissza.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezei:
Give Me The Night (1980)
Turn Your Love Around (1982)
The Lady in My Life (2012

Nagylemezei:
The New Boss Guitar ofm George Benson (1964)
It’s Uptown (1965)
The George Benson Cookbook (1966)
Shape of Things to Come (1968)
I Got a Woman and Some Blues (1969)
The Other Side of Abbeay Road (1970)
Jazz on Sunday Afternoon vol. 1-2 (1973)
Beyond The Blue Horizon (1973)
White Rabbit (1973)
Good King Bad (1975)
Breezin’ (1976)
Blue Benson (1976)
Weekend In L. A. (1977)
Take Five (1979)
Give Me The Night (1980)
In Your Eyes (1983)
Collaboration (1987)
Tenderly (1989)
Big Boss Band (1990)
That’s Right (1996)
The Best of George Benson Instrumentals (1997)
Masquerada (1998)
Absolute Benson (2000)
George Bensaon Anthology (2000)
The Best of George Benson Live (2005)
Givin It Up (2006)
Songs and Stories (2009)
Guitar Man (2011)
George Benson

George Benson

George Benson

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

George Benson George Benson George Benson

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Litertaura.hu