Joe Murányi

Magyar származású, amerikai jazz-klarinétos.

Eredeti neve: Joseph P. Murányi

                        1928. január 14. Martin's Ferry, Ohio.

                        2012. április 20. Manhattan, New York.
Joe Murányi

Joe Muranyit, a magyar származású, klarinétost elsősorban Louis Armstrong utolsó, s egyetlen fehér klarinétosaként tartotta számon a szakirodalom. Satchmón kívül más hírességek zenekarában is megfordult, s többször hazalátogatott Magyarországra.
Apja Mezőkövesdről, anyja Győr környékéről vándorolt ki az Egyesült Államokba. Szülei nagy gondot fordítottak arra, hogy fiúk tudjon magyarul. Tudása az évtizedek során halványult ugyan, de amikor Magyarországra kapott meghívásokat, ismét felfrissítette ismereteit.
Fiatalkorát szülővárosában, Martin's Ferryben töltötte, a család a negyvenes évek elején költözött New Yorkba, ahol hamar „megfertőzte” őt a zene, a jazz, a dixieland és a swing, de szerette a countryzenét is. Jazzklubokba járt, szorgalmasan gyakorolt választott hangszerén, a klarinéton. Már a gimnáziumban, majd a Columbia egyetem hallgatójaként zenekarban játszott. Fiatal korától hallgatta, személyesen is ismerte a jazz legnagyobb művészeit.
Hivatásos zenészpályája 1950-ben kezdődött, producerként kezdett, majd aktív zenész lett, muzsikustársai elismerték tudását. A jazztörténet legnagyobb egyéniségeit nem csak hallgatta, többükkel játszott is. Különösen hosszú időt, összesen 17 évet töltött Roy Eldridge, a legendás trombitás együttesében. Játszott többek között Eddie Condonnal, a Red Onion Jazz Banddel, Lionel Hamptonnal, Cozy Cole-lal. Négy évig volt Louis Armstrong utolsó – és egyetlen fehér – klarinétosa a Louis Armstrong All Stars Band tagjaként – ezt az időszakot karrierje csúcspontjaként emlegette. Az „aranytrombitást” egyszerűen Lajosként emlegette. Amerikán kívül eljutott Németországba, Norvégiába.
Joe Murányi sok magyar zenészt hallott játszani, Zoller Attila, Tommy Vig, Szabó Gábor, Szakcsi Lakatos Béla tudásáról rendszeresen elismerően nyilatkozott, ha nem is játszott velük. A nyolcvanas évek elején az Egyesült Államokban koncertezett először a Benkó Dixieland Banddel, s a közös zenélést többször megismételték Magyarországon is.
A kilencvenes évektől rendszeresen fellépett Magyarországon. Jó néhány kiemelkedő hazai együttessel koncertezett: Benkóékon kívül zenélt a Bohém Ragtime Jazz Banddel, a Jazz Stepsszel, a Joe Laux Jazz Banddel – nemcsak koncertjeiken, hanem lemezeiken is játszott.
A Benkó Dixieland Banddel számos kiemelt koncerten fellépett, ott voltpéldául a Budapest Sportarénában a világ legnagyobb dixie-kocsmája című koncerten. Szerepelt Benkók 24 részes jazztörténeti sorozatában, közreműködő volt 1993-as Karácsonyi Mise albumukon, az 1996-ban megjelent Louis Armstrong emléklemezükön, s többször fellépett a Bánki tónál a Louis Armstrong Fesztiválon is. Ő avatta fel Bánkon, a Tó Hotel kertjében Louis Armstrong szobrát.
Muranyi utoljára 2009-ben járt Magyarországon, 2010-ben rákot diagnosztizáltak nála, kórházba került, s a 2010-es bánki fesztiválra már nem tudott Magyarországra utazni.
Joe Muranyi könyvet készült írni Armstrongról, nagy mennyiségű gépelt kézirat, és kézírásos jegyzet maradt lakásában, jazztörténeti kuriózumokkal. Muranyi számos lemezhez írt ismertetőt.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Memories Of You (1996)

Orient Dixieland Jazz Band (1996)

Joe Muranyi with The New OrleansReal Low-Down (2002)

Together (2009)
Joe Murányi

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Joe Murányi Joe Murányi Joe Murányi

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu