Les Paul

Amerikai gitáros, hangszerkészítő és fejlesztő.

Eredeti neve: Lester William Polfus

                       1915. június 9., Waukesha, Wisconsin.

                       2009. augusztus 13., White Plains, New York.
Les Paul

Les Paul nemcsak egyszerűen világhírű gitáros, hanem az elektronikus gitárok tervezésének úttörője is volt. A Gibson Les Paul gitárja, márka a hangszer történetében. Életének szinte utolsó pillanatáig zenélt, a legkitűnőbb gitárosok tucatjai tekintették hivatkozási alapnak, köztük Eric Clapton és Jeff Beck. Több Grammy-díjat kapott élete során, köztük életműdíjat, technikai Grammyt. Természetesen a rock and roll halhatatlanja (Jeff Beck volt a méltatója), s bekerült az újítók halhatatlanjai közé is. A Rolling Stone magazin 100-as gitároslistáján a 18. helyet érdemelte ki 2011-ben.
Gyermekkorától gitározott, több hangszert is kipróbált – bendzsón és harmonikán is játszott. Tizenévesen lett hivatásos zenész, a harmincas évektől már rádióműsorokban szerepelt. Hillbilly együttesekkel, jazzbandákkal játszott, mielőtt 1936-ban megalakította saját trióját, amellyel New Yorkban lépett fel. Kísérte az akkor már világsztár Bing Crosbyt is, majd később Nat King Cole-t, akit bálványozott.
A második világháborúban a hadseregben szolgált, leszerelése után az NBC Los Angeles-i stúdiójának a zenésze lett.
A zene mellett érdekelte maga a hangszer, az elektronika is. Már 13 éves korától szerelt, fejlesztette hangszerét, csakhamar játszott is saját hangszerén. A negyvenes években csaknem halálos baleset érte, amikor a kórházban lábadozott, gitártervrajzokat készített, és elküldte a Gibson hangszergyárnak. A gyár megvette a terveket, és az elkészült hangszert Les Paul gitárként hozta forgalomba az ötvenes évek elején.
Első felvételei egyes források szerint a harmincas, mások szerint a negyvenes évek derekán jelentek meg. A rock and roll-zenészek tucatjai mellett a hatvanas évek nagy rockgitármágusai közül az ő gitárján játszott többek között Eric Clapton, Jeff Beck, Pete Townshend, Jimmy Page, Steve Howe, a jazz mesterei közül Al DiMeola és George Benson.
Saját stúdiót épített, és kikísérletezte a többsávos felvételi technikát, amelynek segítségével első dalai, köztük a Nola és a Brazil, különleges hangzással szólaltak meg. 1949-1962 között feleségével, Mary Ford (eredeti nevén Coleen Summer) countryénekesnővel készített lemezeket és turnézott. 36 közös felvételük lett aranylemez. Legendás felvételeik közül kiemelkedett és listavezető lett a How High The Moon és a Vaya Con Dios, emlékezetes siker volt a Mockin Bird Hill és a The Sunrise is. A Capitol, CBS és az RCA lemezkiadó készített velük felvételeket.
A hatvanas évek derekán Les Paul belefáradt az üzletbe, a koncertezésbe, a felvételek készítésébe, és visszavonult. Idejének jó részét a gitárok fejlesztésére fordította. A stúdióba csak a hetvenes évek végén tért vissza, két kitűnő lemezt készített "Gitár Úrral", Chet Atkinsszel, majd ismét visszavonult. (Chester and Lester című albumukért Grammy-díjat kaptak 1976-ban.
A kilencvenes években újra aktivizálta magát, fellépett a sevillai Expo zenei programjában. Beteg bal keze és magas kora miatt technikája már nem volt a régi. 2005-ben jelent meg „Les Paul&Friends: American made, World Played” című új anyagot tartalmazó lemeze, amely Grammy-díjas lett.
A barátok közül játszott az albumon Clapton, Buddy Guy, Peter Frampton, Jeff Beck, Richie Sambora. Keith Richards, Kenny Wayne Sehepherd, Steve Miller, Edgar Winter..
Les Paul így köszönte meg a z együttműködést: „nemcsak barátaim ők, hanem nagyszerű muzsikusok is”. Jef Beck 2011-ben megjelent Rock’n Roll Party című albumát Les Paul emlékének ajánlotta.
Les Paul pályája során rengeteg tv-műsorban szerepelt még 1977-ben elhunyt feleségével, majd szólóban és zenészbarátaival is. A színpadon töltött évtizedei alatt mintegy hetven lemezt készített, se szeri se száma a neve alatt megjelent válogatásoknak. Nem volt igazán slágergyáros, de a szakma mindig etalonként tisztelte.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

It’s Been a Long. Long Time (1945, USA,  Bing Crosbyval)
How High The Moon (1951, USA,  Mary Forddal)
Vaya Con Dios (1953, USA,  Mary Forddal)

Nagylemezek:


Feedback (1944)
Les Paul Trio (1946)
The New Sound (1950)
Bye, Bye Blues (1952)
Galloping Guitars (1952)
The Hit Makers (1953)
Les and Mary (1955)
Time to Dream (1957)
Bouquet of Roses (1962)
Les Paul Now! (1968)
The Guitar Archistry of Les Paul (1971)
The Best of Les Paul and Mary Ford (1974)
Chester&Lester (1977)
Guitar Monsters (1978)
All- Time Greatest Hits (1983, 1992.)
16 Most Requested Songs (1996)
The Complete Decca Trios 1936-1947 (1997)
Les Paul&Friends: American Made, World Played (2005)
Les Paul


Les Paul

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Les Paul Les Paul Les Paul

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu