Stanley Clarke
" A basszusgitár megújítója."

Amerikai jazz- és funkzenész, bőgős és basszusgitáros, zeneszerző.

Eredeti neve: Stanley Clarke

                        1951. június 30. Philadelphia, Pennsylvania.
Stanley Clarke

A több évtizedes zenei múlttal büszkélkedő kitűnő amerikai jazzbőgős és basszusgitáros mind technikájával, mind sokoldalú műfaji érdeklődésével méltán vívta ki a szakma és a közönség elismerését. Ő volt az, aki először szólaltatta meg hangszerét a húrok ütésével. Grammy-díjas „saját jogán” és együttesével is. Közel harminc sorlemeze és számos remek válogatása közül nem egy végzett a listák élvonalában, még első helyen is ( a The Clarke/Duke Duet 1981-ben). Tagja volt minden idők egyik legkiemelkedőbb együttesének, a Return To Forevernek, valamint a The New Barbariansnak. Nem idegenkedett a popzenészekkel való együtt- működéstől sem. Rendszeresen résztvevője a legnagyobb fesztiváloknak.
Stanley Clarke gyermekkorától játszik bőgőn, majd basszusgitáron. Előtte azonban már kipróbálta a harmonikát, a hegedűt és a csellót is.. Elvégezte a Philadelphia Music Academyt, azután a hatvanas-hetvenes évek fordulóján igen divatos funky zenével próbálkozott. Horace Silver zongorista együttesének tagjaként került közel a jazzhez. Innen Joe Henderson és Pharoah Sanders együtteséhez vezetett az útja. Egészen fiatal muzsikusként játszhatott együtt – többek között - Stan Getz-el, Dexter Gordonal, Gil Evansszel és Art Blakeyvel. Tagja volt a Thad Jones-Mel Lewis Orchestrának.
Meghatározó volt életében megismerkedése és barátsága Chick Coreával. Csatlakozott a kitűnő billentyűs nem kevésbé nagyszerű együtteséhez, a Return To Foreverhez. Nem sokáig maradt azonban ezzel a zenekarral, 1976-ban saját zenei útra lépett. Bebizonyította, hogy sokféle zenére nyitott, hiszen játszott jazzt, rockot, popzenét.
A legelső lemeze (Children of Forever) még a Return To Forever tagjaként készült, majd 1975-ben a "Journey to Love", egy évvel később pedig a "School Days" jelent meg és kapott méltán nagy elismerést a szakma és az értő közönség körében. Igen fontos időszaka volt pályájának a George Duke-kal közös együttes megalakítása, amelyet "The Clarke/Duke Project" című közös lemezükkel pecsételtek meg, s ennek  később kiadták a második felvonását is, a "The Clarke/Duke Project II" című korongot.
Stanley Clarke "popzenészként" játszott Paul McCartney "Tug of War" című albumán, Carlos Santana, Aretha Franklin, az egykori Police-dobos Steve Copeland, Chaka Khan énekesnő és Quincy Jones lemezein. Koncertezett Ron Wooddal és Keith Richards-szal, Jeff Beck-kel.
A nyolcvanas évektől bedolgozta magát a film- és a televíziós szakmába, és produceri tevékenységet kezdett. Több tucat filmben, televíziós programban volt közreműködő. A nyolcvanas évek végén jelent meg a szakma és a közönség által egyaránt igen kedvelt portréalbuma, az "If This Bass Could Talk".
Stanley Clarke magyar rajongói nagy örömére többször járt Magyarországon, először még a nyolcvanas években, Al Di Meola gitárossal és Jean-Luc Ponty hegedűművésszel együtt egy világturné keretében fellépett előbb Pécsett egy fesztiválon, majd a régi Budapest Sportcsarnokban. Az új évezredben is fellépett Magyarországon.
Rendkívül fontosnak tartja a találkozást a közönséggel, lemezeinek száma e gazdag pályafutáshoz képest viszonylag kevés, harmincnál is kevesebb sorlemeze jelent meg, igaz kiadói számos kiváló válogatással csökkentették ezt a hiányt..
Az utóbbi években ismét turnézott Al Di Meolával és Jean-Luc Pontyval, 2008-ban turnézott és új CD-t, DVD-t készített a Return To Forever együttes tagjaival.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Children of Forever (1973)
Stanley Clarke (1974)
Jorney to Love (1975)
School Days (1976)
Modern Man (1978)
I Wanna Play forYou (1979)
Rock, Pebbles and Sand (1980)
Clarke/Duke Project (1981 – George Duke-kal)
Time Exposure (1984)
If Bass Could OPnly Talk (1988)
3 (1990)
East River Drive (1993)
The Rite of Strings (1995)
The Bass ic-Collection (1997)
1, 2 To The Bass (2003)
Bass Days (2006)
The Toys of Men (2007)
Jazz In The Garden (2009)
The Stanley Clarke Band (2010)
Forever (2011)
Stanley Clarke

Stanley Clarke

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Stanley Clarke Stanley Clarke Stanley Clarke

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu