Dream Theater
"Az álmok színháza elég hangos..."

1985-ben Majesty néven alakult amerikai progresszív metál zenekar.

Eredeti felállás: John Petrucci gitár;

                           John Myung basszusgitár;

                           Mike Portnoy dob;

                           Kevin Moore billentyűsök;

                           Chris Collins ének.
Dream Theater

A progresszív metál egyik meghatározó alakulata, az amerikai Dream Theater briliáns zenészekből szerveződött. John Petruccit a legjobb metál gitárosok között tartják számon, Steve Vai-jel és Joe Satrianival együtt a G3 gitártrió tagja. Mike Portnoyt, az alapító dobost 23 díjjal ismerte el a Modern Drummer szakfolyóirat, s bekerült a a dobosok halhatatlanjai közé is. John Myungot a Music Radar olvasói legjobb basszusgitárosnak kiáltották ki. A Dream Theater több mint 12 millió lemezt adott el, csak az Egyesült Államokban több mint kétmilliót. Az együttes szívesen lép fel magyar közönség előtt: 1998-ban, 2000-ben, 2002-ben, 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben koncertezett Budapesten.
Petrucci, Portnoy és Myung a világhírű bostoni Berklee College of Music hallgatóiként szövetkeztek közös munkára. A Rush és az Iron Maiden számait kezdték játszani, emellett példaképüknek tekintették – többek között – a Bostont, a Judas Priest-et, az Emerson Lake and Palmer-t, a King Crimson-t, Frank Zappá-t és a Led Zeppelin-t.
Nem egészen egy év közös munka után Collins helyére Charlie Dominici került, s a társaság felvette máig használatos nevét. Első kiadója, a Mechanic 1988-ban szerződtette a társaságot, s 1989-ben megjelent a Dream Theater bemutatkozó lemeze.
1991-ben több évi keresgélés után találtak stabil énekest James LeBrie személyében. Közreműködésével adta ki az Elektra az Images and Worlds című második albumukat. Néhány évi nyugalom után kialakult a hosszú éveken át stabil együttes James Rudess billentyűs csatlakozásával. Őt a Fallin’ Into Infinity című albummal köszöntette a társaság.
A következő években rendre jelentek meg a technikailag igen magas színvonalú, bár néha nem túl izgalmas albumok. A Dream Theater koncertjei azonban mind a kilencvenes években, mind az ezredforduló után rendkívül magas színvonalúak, a közönség számára is élvezetesek maradtak,
Az új évezred összességében kitűnő terméséből érdemes kiemelni a Train of Though (2003), az Octaviarum (2005), a Systematic Chaos (2007) című albumaik. Utóbbinak kifejezetten jó volt a fogadtatása a közönség részéről, amit biozonyít az is, hogy a korong a Billboard 200-as listáján a 19. helyig jutott.
A jól összeforrott csapatban 2010-ben keletkezett törés ismét: Mike Portnoy elfáradt, és úgy érezte, hogy csak távozásával őrizheti meg jó viszonyát az együttes többi tagjával. Helyére Mike Mangini érkezett, vele készült a Dream Theater 2011-es albuma, az A Dramatic Turn of Events. A korong a szakmai értékelések szerint méltó utódja az olyan albumoknak, mint az Images and Words vagy a Scenes from a Memory, a zenészek maguk is a legjobbak közé sorolták. A közönségsiker jeleként az album a Billboard 200-as listáján a 8. helyig jutott.
A Dream Theater a 11 stúdióalbum mellett több koncertlemezt jelentetett meg, s nem kevés válogatásainak, sőt „nem hivatalos” (bootleg) lemezeinek száma sem. A z amerikai csapat fennállása óta már több alkalommal bonyolított világkörüli turnét.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

When Dream and Day Unite (1989)

Images and Words (1992)

Live at The Marquee (1993)

Awake (1994)

Falling Into Infinity (1997)

Metropolis Part 2: Scenes from a Memory (1999)

Live Scenes From New York (2001)

Six Degrees of Inner Turbulence (2002)

Train of Tought (2003)

Octaviarum (2005)

Systematic Chaos (2007)

Hollow Years (2007)

Black Clouds&Silver Lining (2009)

A Dramatic Turn of Evemts (2011)
Dream Theater

Dream Theater

Dream Theater

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Dream Theater Dream Theater Dream Theater

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu