Ozzy Osbourne
"A heavy metal nagyapja, a sötétség hercege."

Brit rock, heavy metal énekes , dalszerző.

Eredeti neve: John Michael Osbourne

                       1948. december 3., Aston, Anglia
Ozzy Osbourne

A brit rock, hardrock, heavy metal meghatározó egyénisége, igen eredeti énekhanggal, akinek zenei világába valamelyest belefér a popzene is. Bár a Black Sabbath együttesben szerzett nevet, elég hamar otthagyta a bandát, még ha később ideig-óráig hajlandó is volt visszatérni társaihoz. Sem együttesével, sem szólóban egyelőre nem tagja még a rock and roll halhatatlanjainak, közreműködésével összesen több mint százmillió lemezét adtak el világszerte. Grammy-díjjal is büszkélkedhet, bekerült a brit rockhalhatatlanok közé, megkapta a New Musical Express elismerését, valamint a Living Legends Awardst is.
Ozzy Osbourne nagy szegénységben élő munkáscsalád gyermeke, hatan voltak testvérek. Kezdettől fogva tanulási nehézségei voltak (dyslexiás volt). Tizenöt éves korában otthagyta az iskolát, eleinte kifutófiúként dolgozott, s más módon is segítette családját. Folyamatos pénzhiányát bűnözéssel próbálta megoldani, ezért le is csukták.
Szabadulása után csatlakozott a Music Machine nevű zenekarhoz, majd gyorsan változtak „zenei munkahelyei”: tagja volt a Geezer Butler vezette Rare Breednek, a Polka Tulknak, s játszott az Earth nevű együttesben is - utóbbit nevezték el Black Sabbathnak, nem utolsósorban azért, mert Ozzy, s több zenésztársa is vonzódott a „sátánizmushoz”. Ráadásul egy akkoriban vetített rémfilm is ezt a nevet sugallta. (-->Black Sabbath)
Kevesebb, mint tíz év után, az itallal és drogokkal is barátkozó Ozzy Osbourne távozott a Black Sabbathból. A szakítás Tomy Iommy kezdeményezésére történt, nem sokkal később Osbourne megalakította saját együttesét. Régebbi zenészbarátai helyet adtak neki stúdiójukban.
Rövid időre visszatért a Sabbath-hoz, de 1980-tól végleg saját útjára lépett, és Ozzy Osbourne's Blizzard of Ozz nevű együttese szép sikereket ért el. Az 1980- ban megjelent Blizzard of Ozz a brit listán a 7., de az amerikai Billboardon is 21. helyezést ért el, s 1997-ig négyszeres platinalemez lett. Nem okozott csalódást az 1981-ben kiadott Diary of a Madman, (Angliában 14., Amerikában 16, háromszoros platinalemez) az 1983-as, az Amerikában háromszoros platina Bark At The Moon, az 1986-os The Ultimate Sin sem. A Black Sabbath 1985-ben Ozzy-val együtt lépett színpadra a Live Aiden.
A kilencvenes években is bírta az iramot, amint azt Live&Loud című album is bizonyította (ennek I Don’t Want to Change The World című daláért kapta a Grammyt 1994-ben.). Főleg Amerikában volt nagy sikere az Ozzmozis albumnak 1995-ben.
A kilencvenes évekhez fűződik az énekes egyik jelentős vállalkozása, az 1996-ban elindult Ozzfest. A programot felesége és menedzsere Sharon, valamint fia, Jake közreműködésével indította el. Számos, korábban ismeretlen kemény rock és metálbanda felfutását segítette ez a műsor.
A sorozat nagy sikere ellenére az új évezred első évtizedében véget ért, Ozzy ismét a koncertezésre helyezte a hangsúlyt. Eljutott többek között Japánba, s a Live at the Budokan címmel video készült a koncertről. A 2000-es években számos dala nagy sikert ért el Amerikában: a 2001-es Dreamer és a Mississippi Queen a Mainstream Rock lemezlistán a 10., a Gets Me Trough ugyanezen a listán a 2. helyig jutott. a 2010-ben megjelent Let Me Hear You Scream a rockdalok mezőnyében a 6. helyre került. 2005-ben egy igazán reprezentatív gyűjteménnyel, a Prince of Darkness című box-szal örvendeztette meg rajongóit.
Komoly sikert könyvelhetett el Ozzy a The Osbournes című reality show-val is. Ozy Osbourne 1998-ban a Black Sabbath tagjaként koncertezett Budapesten, 2003-ban is készült Magyarorszáéra, ám az a koncert elmaradt.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Blizzard of Ozz (1980)

Diary of a Madman (1981)

Bark at The Moon (1983)

The Ultimate Sin (1986)

No Rest for the Wicked (1989)

No More Tears (1991)

Live&Loud (1993)

Ozzmozis (1995)

Down to Earth (2001)

Live at Budokan (2002)

Essential Ozzy Osbourne (2003)

The Ozzman cometh: the Greatest Hits (2002)

Prince of Darkness (2005)
 
Black Rain (2007)

Scream (2010)
Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Ozzy Osbourne Ozzy Osbourne Ozzy Osbourne

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu