Triumph
"A szakirodalom a virtuózok együtteseként emlegeti."

1975-ben alakult kanadai együttes.

Eredeti felállás: Rick Emmett gitár, ének;

                            Mike Levine basszusgitár, billentyűsök;

                            Gil Moore dob.
Triumph

A szaknyelvben csak "power trio"-ként emlegetett kanadai formáció, a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején aratta legnagyobb sikereit. Zenéjük átmenetet képez a progresszív zene és a hevy metál között, Gil Moore egy interjúban muzsikájukat az Emerson, Lake and Palmer és a Who keverékeként definiálta. Tény, hogy a kissé eklektikus zenei stílus mely sokban hasonlított a szintén kanadai Rush hangzásvilágához, nem volt túlzottan kelendő Kanadában. A zenekar szerencséjére egy San Antonio-i DJ beleszeretett első albumukba és helyi sztárrá avanzsálta az együttest, akik gyorsan át is telepedtek az USA-ba.
Az első lemez viszonylagos sikertelenségét sűrű fellépésekkel ellensúlyozták, amelyeken a látványelemek (pirotechnika, szárazjég, fényshow) igen nagy hangsúlyt kaptak. Fellépéseik sikerének köszönhetően leszerződtette őket az RCA Records, ők jelentették meg a banda második nagylemezét, Rock And Roll Machine címmel. A korong lényegesen nagyobb feltünést keltett mint az előző, rajta található első slágerlistás sikerük, a Rocky Mountain Way.
Kissebb szünet után, 1979-ben jelent meg következő albumuk a Just A Game, mely a banda legsikeresebb korszakát vazette be. Klasszikus szépségű, de ugyanakkor lábdobogtatóan dübörgő zenéjük a Progression of Power, az Allied Forces és a Never Surrender című korongokkal jutott a csúcsara. Ezekben az években hatalmas tömegek voltak kiváncsiak nagyszerű koncertjeikre. Mindezek ellenére a triónak nem sikerült a totális áttörés, a vágyott szupersztár státuszt nem tudták elérni és 1984-től zeneileg leivelő pályára kerültek. A The Sport of Kings és a Surveillance című albumok elmaradtak a várakozásoktól így Emmet kilépett az együttesből és szólókarrierjét kezdte építeni.
Moore és Levine először John Sykes-sel (Thin Lizzy, Whitesnake) akarták pótolni Emmettet, de végül Phil X került a helyére. Ebben a felállásban egyetlen korongjuk jelent meg, az Edge Of Excess, nem aratva túlságosan nagy sikert. Sokáig úgy tűnt, hogy a Triumph véglelg megszűnt, ám 2007-ben amikor elterjedt a hír, hogy az együttest beiktatják a Kanadai Rock Hallhatatlanjainak csarnokába, a Junó díj keretében, ismét összeállt az eredeti formáció néhány nagysikerű fellépés erejéig. Utolsó ilyen összejövetelük 2012-ben volt, ennek a koncertkörútnak az anyaga lemezen is megjelent, igen szép eladási arányt produkálva.
A Triumph tehát létezik, alkalmanként turnéznak, fellépéseik vannak, de új zenei anyagot 93 óta nem adatak ki.

 

Nagylemezek:

Triumph (1976)
Rock And Roll Machine (1977)
Just A Game (1979)
Progression Of Power (1980)
Allied Forces (1981)
Never Surrender (1982)
Thunder Seven (1984)
The Sport Of Kings (1987)
Surveillance (1987)
Edge Of Excess (1993)
King Biscuit Flower Hour (1996)
A Night Of Triumph (2004)
Live At Sweden Rock Festival (2012)
Triumph

Triumph

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Triumph Triumph Triumph

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu