Családias beszélgetés Van Halen-nel
-avagy történetük röviden

A Van Halen körül szinte forr a levegő mostanság. A dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy ezúttal ezt a felfokozott izgalmat nem a zenéjével vívta ki a csapat. Pedig új válogatás albumaikon vannak új nóták is. A közvéleményt mégis az izgatja jobban, hogy most, hogy is történt ez a gyors melegváltás Sammy Hagar, David Lee Roth és Gary Cherone között?
Kezdjük azonban a táncot a kályhánál, azaz valljon a három állandó tag (a három hangszeres) Eddie és Alex Van Halen, valamint Michael Anthony a kezdetekről, a szép időkről és a máról...

A kezdet
... Apánk indított el minket a zenei pályán. Tizenkét évesen már játszottunk egy bálban a tornaterem közepén felállított színpadon. Kerestünk is vele 22 dollárt. Kérdőre is vontuk fatert, hogy hol a többi, mire csak ennyit válaszolt: "Üdvözlöm Önöket a zenei business-ben!"
... Már középiskolás voltam, amikor először hallottam Eddie-ről és Alex-ről. Akkoriban épp egy Snake nevű banda tagja voltam. Őket Mammoth-nak hívták és egy futballpálya közepén zenéltek, amikor megláttam őket. Eddie énekelt Cream-et és Grandfunk-ot játszottak, meg a Who-nak az egész Live At Leeds anyagát. De hangról hangra! Nagyon tetszett. Aztán egyszer csak felhívtak, hogy nem jammelnék-e velük?
Kicsit betojtam, mert ok már fellépegettek klubokban, de én még csak bulikon. Aztán Pasadena-ban egy garázsban volt a meghallgatás és mindenféle ritmusváltásba belevitt Alex és Eddie. De a végén megkérdezték, hogy nem szállnék-e be hozzájuk? Mire én: "...ööö Hát persze."
... Dave öltözéke miatt Pasadena-ban mindig azt hitték, hogy egy hollywoodi zenekar vagyunk. Ott viszont a hármunk farmer és póló öltözéke miatt, hogy Pasadenából vagyunk. Aztán egyre nőtt a közönségünk is, akik olykor party után több rendőrkocsit felborítottak, egy rendőrt meg saját bilincsével rögzítettek egy fához.
Soha nem hajtottuk direkt a lemezszerződést. De mindig kurva komolyan vettük, amit csináltunk. Amikor eloször eljött Ted Templeman és Donn Landee megnézni minket, egy esős hétfőn, velük együtt három fizető nézőnk volt...

Az első lemez

.. Az első lemezre már csak válogatni kellene a régi anyagainkból. Nem telt sok időbe. Csak elindítottuk felvételt és élőben nyomtuk. Még az 5150-en is voltak olyan motívumok, amelyeket a Warner-nek készített első demónkról szedtünk le. Örülök hogy nem hirtelen lettünk sikeresek, mint például a Boston, az első lemezzel. Szép lassan épült fel a karrierünk. Emlékszem, mikor először kellett nyitóbandaként játszani, 6 hétig a Journey előtt. Volt, hogy nagy bulikra meghívásokat vissza utasítottunk.
Women and Children First
... két többszörös platina lemez után nagy szenvedés volt megcsinálni azt a lemezt. Volt olyan riff és téma, ami csak két hét után állt össze.

Fair Waiting
... Ed többet dolgozott azon a lemezen, mint bárki, akit addig láttam. Már szinte bűntudatom volt, ha aludtam, így én is felmaradtam vele csak azért, hogy ne egyedül görcsöljön.
... Szinte semmi sem nem sikerült napközben. Csak éjszaka nyomtam fel a gitárrészeket. Később a Diver Down-tól teljesen el voltam keseredve, hogy a fele feldolgozás lett, mikor annyi saját anyagom volt.

Jump
... Az első szintetizátorom még a nappaliban állt és éjszakákon át ugyanazt a témát játszottam. A feleségem már unta is rendesen. Aztán meglett a stúdióm. A billentyű bevezetése a zenébe gyorsan ment. Hogy a francba ne?
Eddie ott áll eksztázisban, szól a Jump riffje 115 decibellel, mondjam azt, hogy ez nem lesz tuti nóta?!

A szövegekről

... Dave szövegei inkább csak humoros mondatok egymásutánisága volt. Most sem tudom mi a túróról szól a Panama...
Semmi értelme nem volt a szövegeinek. De ez nem számított, mert ha hallgattad, jelentett neked valamit.
Sammy megjelenik
... Nem tartottunk meghallgatást énekeseknek Dave kiválása után. Sőt Ed egy olyan Van Halen lemezt akart kiadni, amin minden nótát más énekelt volna. Ez tök ellentétes volt azzal, amit én egy rock bandáról gondoltam. A zenekarnak kell, hogy legyen egy kapcsolata a közönségével, akik építhetnek rájuk. Sammy telefonszámát egy ismerőstől kaptam pénteken, hétfőn már együtt jammeltünk. Tudott énekelni, úgyhogy mondtuk neki, hogy "benn vagy öreg!"

Az új élet

... Egy pillanatig sem voltak kétségeink az új felállást és a zenét illetően. Tudtuk, hogy nekünk tetszik és ez sem zavart, hogy sok Roth rajongó lett, aki már nem szerette az új leosztást.
... Nincs miért aggódni egyébként sem. Úgysincs formula a sikerre, úgyhogy fölösleges állandóan aggódni ilyenek miatt.

Sammy a költő

... Sammy sokkal több lelki témáról írt, mind Dave. Ö ilyen ember. Általában ez a nagy lelkizés a bárban jön rá. Óriási szövege volt a Right Now. A világ minden területén csak az számít, hogy most mi van, semmi más. Szerencse, hogy olyan telitalálat lett a hozzá készült videó.

Mike a rejtett énekes

... Már az első lemezen is Eddie-vel együtt nyomtuk a vokálokat. Mindig az enyémek a magasak. De ez ki is elégít a zenekaron belül. Nem hiszem, hogy szeretnék szólót énekelni.

A szakítás

... A legjobban úgy magyarázhatnám a helyzetet, hogy a stúdióban természetes, hogy vannak viták. A zene szubjektív. Persze vannak bizonyos harmóniák amik biztos, hogy nem illenek egymáshoz. De általában nincs jó és rossz. Ha valaki nem elég befogadó és nyitott az alkotási folyamatra, az baj. Milyen szitu az, hogy hárman ülnek egy sarokban, a negyedik meg csak veszekszik. Nem megyek bele részletekbe, mert Sammy nincs itt, hogy megvédje magát, de olyanok voltunk mint egy kihult házasságban...
... Mikor legutóbb beszéltünk, mondtam neki hogy nem lehet szólóénekes egy zenekarban. Persze nem akarjuk, hogy a bábunk legyen, de nyitottnak kell lenni javaslatokra. Na ez nem ment Sammy-nek. Mondtam, hogy csapatjátékosnál kell lennie, ha a zenekar tagja akar maradni. Erre visszament szólóénekesnek. Azért megegyeztünk, hogy haverok maradunk és ha változna a telefonszámunk, értesitjük egymást. Szépen sajtónyilatkozatban le is hozta miért vált ki, aztán három nap múlva máshol már mást mondott. Én nem leszek barátja olyasvalakinek, aki hazudik. Bocs Sammy, de hazudtál!

Ismét Diamond Dave!

... Egyszer csak golfozás közben mondta egy haverom, hogy Roth kéri, hívjam fel. Mondom megvan neki a számom, hívjon fel ö. Aztán keresett is. Találkoztunk és elnézést kértünk egymástól az évtizedes gyerekes viselkedésért. Ahogy találkozgattunk, úgy tűnt, más ember lett. Bár az kezdett gyanús lenni, hogy már a turnét tervezi együtt. Mondom: "állj már le, hát még közös számunk sincsen!" Sejthettem volna mi lesz...
... Egy pillanatra sem vezettük félre. Egy szám után már koncertre készült. Ez csak egy projekt volt. Két jó nóta azért kijött belőle. Azt hitte, hogy o Dali...
Az MTV díjkiosztón aztán mindent elrontott. Hiába hittem, hogy megváltozott. Mintha szembeköpött volna minket. Na azzal ismét annyi volt részemről a barátságunk. Mivel a Warner azt akarta, még a videót együtt vettük fel, de csak a szakmai együttműködés miatt.
... Dave még meg sem köszönte a lehetőséget. Bár keményen dolgozott, de míg a zenét tizenöt perc alatt, háromszori nekifutásra felvettük, az ének és vokálok két és fél hétig tartottak...

A filozófia

... Annyit még had mondjak el, hogy nem kell ezt ennyit elemezni és túl komolyan venni. Ez nem a normandiai partraszállás, nem valami mindenek feletti ero hatására cselekszünk. Ha zenénk megérinti az embereket, akkor elértük célunkat! Csak egy rock and roll zenekar vagyunk. Voltak szép idők Dave-vel és Sammy-vel is. Mindkettojüket tiszteljük és a legjobbakat kívánjuk nekik!

Jövő

... Nincsenek tervek még az új albumra, de jövő nyáron már biztos turnézni fogunk. A lemez talán tavasszal kijön, úgyis tolószékben vagyok, van idő felvételekre. Glen Ballard lesz a producer, ő is ott volt a meghallgatásokon és le volt nyűgözve Gary éneklésétől.
... Sok olyan dolog lesz a lemezen, amit nem is várnának tőlünk az emberek!

Összeállította: HEIDRICH BALÁZS
Forrás: Rockinform magazin

Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2000 - 2010
e-mail: Literatura.hu