Family
"A hippi korszak egyik legizgalmasabb együttese."

1966-ban alakult angol progressziv rock együttes.

Eredeti felállás: Roger Chapman ének, harmonika;

                           Charlie Whitney gitár;

                            Rob Townsend dob;

                            Jim King fúvosok;

                            Rick Grench basszusgitár, ének, hegedű.
Family

Két leicesteri rhythm and blues bandából, a Jim King-ből és a The Farinas-ból alakult meg a hatvanas-hetvenes évek fordulójának egyik legizgalmasabb formációja, a Family. Annak ellenére, hogy sohasem jutottak el a sztár státuszig, a banda egyike a korszakot meghatározó progresszív együtteseknek. Nagyon hamar a kritikusok kedvenceivé váltak és egész szép rajongótábort is toboroztak zenéjükkel. Ennek az egyedi hangzású zenének a két mehatározó egyénisége Roger "Chappo" Chapman, aki saját bevallása szerint úgy akar énekelni mint Little Richard és Ray Charles együtt, valamint a kétnyakú fendergitárt előszőr használó Charlie Whitney. Chappo karcos, szivart és whiskyt idéző hangja valamint Whitney egyedi gitárjátéka volt az alap amelyre a Family hangzásvilágát, stílusát építette.
Kezdetben keleti és tradicionális angol népi hangszereket használtak, akusztikusan kísérték Dave Mason-t (ex-Traffic) a szolólemezén, aki egy szerzeménnyel járult hozzá 1968-ban megjelent első nagylemezükhöz. A Music In A Doll's House-on már megtalálható minden ami a Family jazzes, folkos progresszív zenéjét jellemzi. Az album nagy siker lett, a kritikusok a legtehetségesebb induló bandának kiáltották ki őket. A nemzetközi hírnév sem váratott magára sokáig. Úgy tűnt, hogy beváltva az ígeretet, a hetvenes évek meghatározó zenei tényezői lesznek, de a korán kezdődő zenészvándorlás lehetetlenné tette a folyamatos  és kreatív munkát. A Family Entertainment még eredeti felállással és surlódásoktól mentesen készült, kíváló zene. Az ellentétek odáig fajultak, hogy Chapman és az amerikai túrné szervezője összeverekedtek a nyílt színen. 1969 végén Jim Kingtől megváltak, helyét John Palmer multi-instrumentalista foglalta el. Fellléptek a Rolling Stones Hyde Park-i rendezvényén és szerepeltek a Wight szigeti fesztiválon.
Az A Song For Me című 1970-es korongjuk a hard rock és a folk zene ötvözete, angliában a negyedik helyen landolt a sikerlistákon. Sajnos a következő album már kevésbé lett sikeres, az Anyway-on már érződik a zenészek soraiban végbent sok változás. Rick Gretch a Blind Faith tagja lett, helyét rövid időre John Wetton (King Crimson, Asia, Whisbone Ash, Uriah Heep) vette át. A nehézségek ellenére a zenekar 1972-ben a Bandstad című korongjával zeneileg a csúcsra ér, a kritika ünnepel, a rajongók tábora nagyobb mint valaha.
Sajnos ezt követően a belső ellentétek mindjobban felszínre kerültek, mígnem 1973-ban bejelnetették a zenekar megszünését. Chapman és Whitney egy darabig még együütt muzsikált a Streetwalkers nevű bandában, majd Chappo szolókarrierbe kezdett, nem is sikertelenül, de messze nem futva be azt a pályát mely tehetsége szerint, mint a Family frontemberének járt volna.
A Family hatása kimutatható a Jethro Tull, Peter Gabriel, a Roxy Music valamit a Camel zenéjében.

Nagylemezek:

Music In A Doll's House (1968)

Family Entertainment (1969)

A Song For Me (1970)

Anyway (1971)

Fearless (1971)

Bandstand (1972)

It's Only A Movie (1973)

Live (2004)

FamilyHoliday's 2010 (2010)

Performance (2011)
Family

Family

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Family Family Family

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu