John Cale
"Aki nem tűri a beskatulyázást."

Angol énekes, szerző, multi-instrumentalista.

Eredeti neve: John Davies Cale

                       1942. március 9. Garnant, Wales.
John Cale

A rock egyik legsokoldalúbb, legellentmondásosabb, legbefolyásosabb személyisége. Nyolc évesen saját zongoradarabjait játszotta a BBC-ben. Hegedűt és zongorát tanult Londonban a Goldsmith's College-ban, majd Leonard Bernstein ösztöndíjával a világhírű bostoni Berkshire School Of Musicba került. Megismerkedett Cage és Aaron Copland műveivel és művészetével, együtt dolgozott La Monte Young avantgarde komponistával. 1965 októberétől 1968-ig a The Velvet Underground tagja volt, két albumon közreműködött. Lou Reed mellett az együttes meghatározó személyisége, akinek hatása leginkább a Sister Ray és a European Son To Delmore Schwartz című dalokon érződik. Hegedűjátékát Cher így jellemezte: „ Utána már csak egy alternatíva lehetséges - az öngyilkosság." Az évtized végén Iggy Pop és Nico lemezkészítésénél dolgozott producerként, majd a CBS és a Warner Brothers A and R menedzsere lett. Produkcióit a Melody Maker „hitchcocki misztériumoknak" nevezte. Műveit a klasszikus zenei örökség, a rock aktuális irányzatainak és a „jövő zenéjének" egyedien sajátos keveredése jellemezte. Az alternatív muzsikusok közül talán az ő zenéjét a legnehezebb egyértelműen meghatározni. Nincs egyetlen olyan irányzat sem mely tökéletesen fedné a tevékenységi körét. Valójában egy folyamatos örlődés jellemzi: művészi kísérletezés vagy zenei emészthetőség?!
Cale az évek múlásával sajátos zenei univerzumot hozott létre. Paris 1919 című szólólemezéről a Rolling Stone a következőket írta: „az összeurópai magaskultúrát dadaista-szürrealista szempontból láttatja." A hetvenes években sorra jelennek meg a szakértőknek mindig eseményt jelentő albumai. 1974-ben az Island-hoz szerződik, közös lemezt készít Nicoval, Enoval és Kevin Ayers-szel. 1975-ben kísérőzenekart szervez és turnéra indul. Még ez évben szakít a lemeztársasággal és Patti Smith producere lesz. A punkkorszakban számos új nagyság (Iggy Pop, Johnatan Richman, Patti Smith, Squeeze) kéri fel az együttműködésre. 1979-ben megalapítja önálló lemeztársaságát, a Sly-t. A nyolcvanas években különböző társaságoknál jelenteti meg albumait, amelyek igazolják, hogy bár Cale „periferikus jelenség", szerepe, jelentősége mégis óriási a műfaj több évtizedes történetében. Egyénisége sok szempontból Zappáéhoz hasonlítható, aki állandóan képes a megújulásra, radikális változásokra.
1990-ben, hosszú idő után újra együtt dolgozott Lou Reeddel akivel közös barátjuk Andy Warhol emlékére létrehozták a Songs For Drella című albumot, majd 93-ban egy koncertkörút erejéig az újjáalakult Velvet Undergrounban találjuk. 1996-ban Cale mint a Velvet Underground tagja bekerült Rock and Roll halhatatlanjai közé. A kilencvenes évek zárásaként Cale ismét egy emléklemez készítésével hívta fel magára a figyelmet, 98-ban az akkor már tíz éve halott Nico-ra, egykori zenésztársára emlékezett. John Cale az új évezredben is aktív, nemcsak válogatáslemezei jelennek meg, a stúiókban is megfordul olykor és elég gyakran koncertezik.

Nagylemezek:

Vintage Violence (1970)

Church Of Anthrax (1971)

The Academy In Peril (1972)

Paris 1919 (1973)

Fear (1974)

Slow Dazzle (1975)

Helen Of Troy (1975)

Sabotage: Live (1979)

Honi Soit (1981)

Music For A New Society (1982)

Artificial Intelligence (1985)

Even Cowgirls Get The Blues (1991)

Fragments Of A Rainy Session (1992)

Nico (1998)

Black Acetate (2005)

Live at Rockpalast (2010)
John Cale

John Cale

John Cale

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

John Cale John Cale John Cale

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu