Kansas
"A Balkéznyitánytól a Valahol Máshol-ig."

1973-ban alakult amerikai progresszív rock zenekar.

Eredeti felállás: Phil Ehart dob;
                       Dave Hope basszusgitár;
                       Kerry Livgren gitár, billentyűsök;
                       Robby Steinhardt hegedű;
                       Steve Walsh ének, billentyűsök;
                       Rich Williams gitár.
Kansas

A meglehetősen ötlettelen név mögött egy négy évtizedes múltra visszatekintő, rendkívül sikeres és zeneileg igencsak ötletgazdag együttes rejtőzik, mely Topeka városában, Kansas államban jött létre a hetvenes évek elején. Az első két év különösebb esemény és ezáltal fetűnés nélkül telt, hacsak azt nem számítjuk, hogy felléptek a Doors előzenekaraként. A progresszív rockot a délvidéki (southern) rockkal ötvöző Kansas karrierje valójában 1974-ben kezdődött, amikor Don Kirshner menedzser és lemezcégtulajdonos szerződtette a formációt. Ezt követően jelent meg első nagylemezük, melynek sikeréért keményen megdolgozott a banda, hónapokon át folyamatosan turnéztak, hogy megismertessék magukat a közönséggel. Ez a korong már megelőlegezi az igazi Kansas hangzást, a rendkívül összetett és virtuóz hangszeres játékot, az eredeti dallamvezetést és ritmusvilágot.
A kemény munka nem egyből hozta meg a várva várt eredményt, a folyamatos fejlődés és biztosan szaporodó rajongótábor mellett, negyedik nagylemezük jelen-tette az igazi áttörést és a világsikert. A Leftoverture az addíg enyhén fanyalgó kritikusok tetszését is elnyerte a közönség pedig a csúcsra repítette az együttest. Az album bekerült a Billboard Top 5-be, és a róla kimásolt Carry on Wayward Son című szám is a sikerlisták élvonalába jutott. Ez azonban csupán a kezdet volt, a Point Of Know Return ráduplázott a sikerre. Egyből a toplisták élvonalába került és a Dust In The Wind című szám hetekig vezette a listákat világszerte. Egy progresszív rockot játszó együttestől ekkora sikerre senki sem számított, még akkor sem ha a műfaj ekkor élte virágkorát. Az is meglepő, hogy a Kansas képes volt tartani az elért művészi szintet és a Monolith című album semmiféle visszalépést jelentett zeneileg. A 80-as évek elejére viszont őket is utolérte az elvándorlási hullám, a bandán belüli feszültségek (vallási) Valsh távozásához vezettek, utódát John Elefantéban találták meg. Szerencsére a váltás nem jelentett törést az együttes zenei világában és a Vinyl Confession című korong  ott folytatja ahol az Audio-Visions abbahagyta. A Vinyl Confession ügyeletes listaéllovas száma a Play The Game Tonight volt. Az 1983-as Drastic Measures után viszont Hope és Livgren távoztak a csapatból így a megmaradt tagok 1985-ben feloszlatták a zenekart, hogy még ugyanabban az évben újraalakuljanak, ezúttal a Steve Valsh, Billy Greer, Steve Morse, Richard Williams és David Ragsdale összetételben. Ők készítették a 86-os Power című albumot melyről az All I Wanted bekerült a Billboard Top 20-ba.
Változó felállással de a Kansas napjainkig üzemel, bár utolsó stúdió albumuk 2009-ben jelent meg. 1996-ban az együttest beiktatták a Hollywood Walk of Fame -en a zenei hírességek közé. 2000-ben a Yes együttessel közösen koncertezték körül a világot.

 

Nagylemezek:

Kansas (1974)
Masque (1975)
Song For America (1975)
Leftoverture (1976)
Point Of Know Return (1977)
Two For The Show (1978)
Monolith (1979)
Audio-Visions (1980)
Vinyl Confessions (1982)
Drastic Measures (1983)
Power (1986)
In The Spirit Of Things (1988)
Live At The Whisky (1992)
Freaks Of Nature (1995)
Always Never The Same (1998)
Somewhere To Elsewhere (2000)
Device, Voice, Drum (2002)
Works In Progress (2006)
There's Know Place Like Home (2009)
Kansas

Kansas

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezbrítóra kell kattintani!

Kansas Kansas Kansas

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu