Kate Bush

Angol alternatív pop/rock, art-rock énekesnő, zongorista, dalszerző.

Eredeti neve: Catherine Bush

                       1958. július 30. Bexleyheatlth, Kent, Anglia.
A CD online megvásárolható!

Elsősorban popénekesnőként szerzett hírnevet, de a rock az alternatív és az indie világában is otthonos Kate Bush. Rendkívül eredeti énekhangja, sikeres, listavezető kis- és nagylemezei tették az egyik ünnepelt énekesnővé, nemcsak a Brit-szigeteken.
Sokoldalú művészcsaládban kezdte szárnyait bontogatni. anyja ír népi táncos volt, apja zongorázott, testvérei folkzenével foglalkoztak. Ő maga tizenegy éves korától zongorázott, zenét szerzett. Számos demofelvétele is készült egészen fiatal korában. A család egyik barátja beajánlotta őt David Gilmourhoz, a Pink Floyd gitárosához, aki bejuttatta őt az EMI-hoz. A hetvenes évek derekán félbehagyta az iskolát és 16 éves korától kizárólag a zenével foglalkozott.
Még nem volt húszéves az igen csinos énekesnő, amikor KT Bush Band nevű együttese megalakult, London környékén lépett fel zenésztársaival, közben megkezdte első, The Kick Inside címá lemezének felvételeit, amely a következő évben jelent meg. Erre a lemeazre kerül a Wuthering Heigths című saját szerzeménye, amellyel átütő sikert aratott, nemcsak a brit listát vezette, hanem több európai országban is első lett. A Wuthering Heights Emily Bronte azonos című, magyarul Üvöltő szelek címen ismert regényének zenés illusztrációja.
A bemutatkozó albumra kizárólag saját szerzemények kerültek, ő volt az első angol énekesnő, aki saját dalaival robbant az élvonalba. Még abban az évben megjelent a Lionheart albuma, s két első lemeze több ország listájának élmezőnyébe került. A "védjegyének" számító, Babooshka című sikerdala az 1980-as Never for Ever albumról Ausztráliában 1., Angliában 5. helyezett volt. A dal sikere nyomán a Never For Ever első helyre került Angliában, majd az 1985-ben kiadott Hounds Of Love Anglián kívül Írországban is. Hatalmas sikere volt az 1986-ban megjelent első gyűjteményes lemezének, a The Whole Story-nak is, amely szintén az albumlista éllovasa lett.
Kate Bush sokáig hűséges maradt az EMI-hoz. Az énekesnő amerikai sikerek reményében a Columbiához szerződött, de a tengerentúli várakozásai nem teljesültek. Első kiadója később is „segített” lemezei terjesztésében. A Running Up That Hill című albuma hagyott némi nyomot az amerikai listán, valamint 1990-es Love and Anger című dala, amely az egyik (nem országos) listán első lett. Angliában és Európában azonban továbbra is folytatódott a sikerszéria, rajongói kitartottak mellette.
Az 1993-ban megjelent, s Amerikában is listára került The Red Shoes című albuma után csak 1999-ben jelentkezett egy válogatással. Közben dolgozott, többek között Captain Beefhearttal, Prince-szel, közreműködött Roy Harper és Peter Gabriel több lemezén, és filmezett is. Az új évezredben is folytatta a kemény munkát, sokévi szünet után 2005-ben az Aerial, 2011-ben pedig Director”s Cut című kitűnő lemezével aratott szakmai és közönségsikert. .
Több Grammy-jelölése volt, de díjra nem váltotta. Kétszer is kapott igen rangos Ivor Novello díjat, kiérdemelte többek között a Brit Awardst, Q Awardst is. A listákon „lemaradó" dalai miatt sem kellett szégyenkeznie, valamennyi bennsőges, érzelemgazdag alkotás.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

The Kick Inside (1978)
 
Lionheart (1978)

Never for Ever (1980)

The Dreaming (1982)

The Hounds of Love (1985)

The Whole Story (1986)

The Sensual Worlds (1989)

This Woman’s Work vol 1-2 (1990)

The Red Shoes (1993)

Aerial (2005)

The Director’s Cut (2011)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos

Videók/Videos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu