Soft Machine
"Rosszkor voltak jó helyen."

1966-ban alault brit progresszív rockegyüttes.
Működöttt 1966-1968, 1969-1984.

Eredeti felállás: David Allen (gitár, ének)
                           Kevin Ayers (basszusgitár, ének)
                           Larry Nowlin (gitár)
                           Mike Ratledge (billentyűs)
                           Robert Wyatt (dob, ének)
Soft Machine

A ködös Albion az 1960-as-1970-es években nagy tömegben termelte ki a jobbnál jobb előadókat és együtteseket. Esélye a kiugrásra csak a legkiválóbbaknak volt, de természetesen jó adag szerencsére is szükség volt ehhez. Képességeit tekintve a legjobbak közé tartozott a Canterburyben alakult Soft Machine együttes, amely alapvetően a progresszív rock műfajban nyomult, de szerencsét próbált a pszichedelikus rockban, s nem volt idegen tőle a fúziós zene és a jazz-rock sem. Az összképet tekintve sokkal előkelőbb helyet érdemeltek volna a rock történetében.
Az első formáció – Robert Wyatt, David Allen és Kevin Ayers főszereplésével – az underground és a pszichedelikus zenében aratta sikereit elsősorban a canterbury-i és londoni klubhálózatban. A hatvanas évek második felében egy ideig Giorgio Gomelsky menedzselte a társaságot (aki többek között a Yardbirds és más korabeli együttesek segítője volt). Korai időszakukban Franciaországban arattak szép sikereket, ám amikor az együttes hazatért, Allen nem tartott velük. Az Egyesült Államokban is szerencsét próbáltak 1968-ban, még Jimi Hendrix turnéján is részt vettek.
Ugyanehhez az évhez kötődik első albumuk megjelenése. Az újabb lemez 1969-ben jelent meg, akkor már a menedzserként is ismert Hugh Hopper pengette a basszusgitárt. Mind 1968-ben, mind 1969-ben egy ideig trióként zenéltek. Rövid ideig a csapat tagja volt Andy Summers, aki az Animals majd a Police gitárosaként volt ismertebb.
A hatvanas évek végén és hetvenes évek elején jelentős zenészkeringő zajlott le az együttesben, ekkoriban a kísérletező zene felé fordult a zenészek érdeklődése – hosszú szviteket készítettek, ennek a jegyében készült a Fourth című albumuk, amelyen 18-19 perces számok hallhatók.
A hetvenes évek elején feltűntek a fúvósok a Soft Machine tagjai között- az első fecske Elton Dean szaxofonos volt, akihez hamarosan csatlakozott a több fúvós hangszeren, billentyűsökön és szintetizátoron is remeklő Karl Jenkins. E hangszeres összeállításnak megfelelően az évtized középső harmadában a jazz-rockkal értek el szép sikereket. Addigra az alapító tagok közül már Robert Wyatt is elhagyta a zenekart, helyét hosszú évekre John Marshall foglalta el. Az 1973-ban megjelent Six című albumukat a Melody Maker című szaklap az év brit jazz-albumának kiáltotta ki és 1974-ben a lap olvasói a legjobb kisegyüttesnek szavazták meg a Soft Machine-t ebben a műfajban.
A nyolcvanas évek elején az együttes teljes megszűnéséig jazz-klubokban léptek fel.
Az 1978-1984 közötti időszakban Karl Jenkins és John Marshall vezetésével számos zenésszel lépett fel az együttes.
A korábbi ”hagyományos” lemezeik többségét a Cd-korszakban újra kiadták. Az együttes történetét Graham Bennett írta meg, s a könyv 2005-ben jelent meg.
A zenekar meghatározó tagjai Hugh Hopper, Elton Dean és John Marshall közreműködésével turnéztak a kétezres évek elején és Soft Works címmel felvételeket is készítettek. 2013 február 18-án Kevin Ayers elhunyt, álmában érte a utol a halál.
A Soft Machine nem a széles tömegeket szolgálta ki zenéjével, de szakmai körökben elismerték tevékenységét.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:
 

The Soft Machine (1968)
Volume Two (1969)
Third (1970)
Fourth (1971)
Fifth (1972)
Six (1973)
Seven (1973)
Bundles (1975)
Softs (1976)
Alive&Well: Recorded in Paris (1978)
Land of Cockayne (1981)
Live at The Proms 1970 (1988)
Live at The Parqadiso 1969 (1995)
British tour ’75 (2005)
Grides (2006)
NDR Jazz Workshop, Hamburg, Germany 1973 (2010)
Ronnie Scott’s Jazz Club (2011)
Soft Machine

Soft Machine

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Soft Machine Soft Machine Soft Machine

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu