Canned Heat
"Újra felmelegítve"

1966-ban alakult amerikai blues együttes..

Eredeti felállás: Bob "The Bear" Hite ének, szájharmonika;

                           Alan "Blind Owl" Wilson ének, gitár;

                           Adolfo "Fito" de la Parra dob, ének;

                           Henry Charles Vestine szólógitár;

                           Larry "The Mole" Taylor basszusgitár.
A CD online megvásárolható!

Az amerikai Canned Heat együttes zenéjének alapja a boogie és a blues, az ezen alapuló rockzenét több mint négy évtizede játsszák. Ma is turnézik a zenekar. Nevét sokféleképpen fordítják a konzervált hőtől a hőkonzervig, de egyik sem igazán helyes. A bluesszövegek szerint a spirituszkockából kioldott alkoholfélét jelent, amelynek fogyasztása halált is okozhat. A nevüket Tommy Johnson amerikai blues zenész  Canned Heat Blues című dala alapján vették fel.
A zenekar alakulásának éve 1966, Los Angelesben léptek először közönség elé. A Canned Heat alapító tagjai, akiknek kulcsszerepe volt főleg az első években: a szakállas nagydarab énekes és szájharmonikás, Bob Hite, a Medve valamint Alan Blind Owl Wilson (a Vak Bagoly) a szódásüveg vastagságú szemüveget viselő gitáros és énekes. Wilson egyébként 1970-ben bekövetkezett haláláig Dr.Feelgood, Duane Allman, Dave Edmund és Rory Gallagher lemezein is játszott.
A kezdőcsapat tagja volt, majd gyakran visszatért, s jelenleg is tag Larry Taylor basszusgitáros, 1967 óta megszakításokkal tag a mexikói Adolfo Fito De la Parra dobos és énekes, aki igazi vezéregyéniség, leghíresebb számaik (például az On The Road Again) megszólaltatója. Megszakításokkal több éven át játszott, s ma is tag Harvey Mandel gitáros. Gitáros volt a néhai Henry Vestine (hangszerén a nyugati part egyik legjobbja, aki Frank Zappá-val is zenélt). A mai csapat tagja a több hangszeres, énekes Dale Spalding.
A "Medve" műfajismerete és lemezgyűjteménye (saját üzlete is volt) révén gazdag repertoárt alakítottak ki a blues klasszikusaiból. Wilson egyszer betért Hite lemezboltjába, ezzel kezdődött barátságuk és közös zenélésük. A Canned Heat leghíresebb darabjai a Rollin’ and Tumblin, a Louise, a Dust My Broom, a Pony Blues és a Let’s Work Together. A zenekar  védjegye az On The Road Again és a Going Up To The Country című saját szerzemény. Woodstock nagy sikert hozott az együttesnek. A Canned Heat Woodstock előtt és után is kitűnő koncertbanda volt. Egyik legemlékezetesebb élő koncertjükön John Lee Hooker-rel, a blues legnagyobb egyéniségével léptek színpadra, 1971-ben lemezt adtak ki közösen, akárcsak Memphis Slim-mel, a műfaj nagyszerű zongoristájával. A Boogie with Canned Heat és a Livin’ The Blues című lemezeiket emelik ki a termésből, utóbbin szerepelt a Refried Boogie és a Parthenogenesis.
A Vak Bagoly majd a Medve halála (1981) után a nyolcvanas években a zenekar megtört, a 90-es évek hoztak felemelkedést. Budapesten is szerepeltek két alkalommal. A Canned Heat zenéjére minden korosztály vevő. Woodstock mellett felléptek Montereyben és Montreaux-ben. Hihetetlen, de a zenekar máig nem került be a rock and roll halhatatlanjai közé. A Canned Heat összesen mintegy harminc nagylemezt jelentetett meg alakulása óta, jó néhány kitűnő válogatásuk is készült.
Kovács Miklós

 

Nagylemezek:

Canned Heat (1967)

Boogie With Canned Heat (1968)

Living The Blues (1968)

Hallelujah (1969)

Future Blues (1970)

Live At The Topanga Corral (1971)

Hisorical Figures And Ancient Heads (1972)

Rollin' & Tumblin' (1973)

The New Age (1973)

Memphis Heat (1974)

One More River To Cross (1974)

Human Condition (1978)

Hooker’n’ Heat Live at the Fox Venice Theatre (1981)

The Heat Brothers (1984)

Reheated (1989)

On The Road Again (1989)

Boogie Up The Country (1990)

Internal Combustion (1994)

Best of Hooker’n’ Heat (1996)

Canned Heat 1967-1976 The Boogie House Tapes 1-2 (2000-2004)

Canned Heat ’70 Concert  Recorded Live In Europe (2004)

Woodstock Homecoming (2010)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/PhotosVissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2014
e-mail: Literatura.hu