Diana Ross and The Supremes

Amerikai soul és popénekesnő, színésznő.

Eredeti neve: Diana Ernestine Earle Ross
                       1944. március 26., Detroit, Michigan.

The Supremes: alakult 1959 feloszlott 1977
Eredeti tagok: Diana Ross

                         Florence Balard

                         Mary Wilson  
Diana Ross

A soulzene egyik legnagyobb egyénisége Diana Ross, aki a Supremes együttessel és szólóban rendkívül sikeres pályát futott be. Aretha Franklin-nel, Gladys Knighttal, Chaka Khannal együtt a fekete szórakoztató zene legjobb női hangjai között emlegetik. Az új évezredben már kevesebbet hallat magáról, de koncertezik. Eladott lemezeinek száma meghaladja a 100 milliót. Hétszer nyerte el az American Music Awardot, az 54. Grammy díjkiosztón, 2012-ben életműdíjjal ismerték el fél évszázados előadói, művészi tevékenységét. A filmszakmában is sikeres volt, a Billy Holiday életéről szóló Lady Sings The Blues-ban nyújtott alakításáért Golden Globe-ot nyert, s jelölték Oscarra is. A Billboard magazin, amelynek listáit a Supremesszel és szólóban is többször vezette, 1976-ban az évszázad énekesnőjének kiáltotta ki. Két csillaggal büszkélkedhet a hollywoodi hírességek sétányán.
Divattervezőnek készült, de15 éves korától elkötelezte magát a zene mellett – barátnőivel 1959-ben alakította a Primettes együttest, amely 1961-ben Supremes, néven szerződött a Motown lemezkiadóhoz, s vált világhírűvé. Később Diana Ross and The Supremes néven folytatta sikereit a lágyabb, dallamosabb soulzene világában.
A Supremes első nagylemeze, a Meet The Supremes 1962-ben jelent meg, az igazi sikert Where Did Our Love Go című albummal aratták, listavezető volt a Billboard rhythm and blues listáján. Ezen a lemezen hallható egyik legnagyobb sikerük, a listavezető Baby Love.
A lemez után következtek további éllovas dalaik, a Come See About Me, a Where Did Our Love Go, a Back In My Arms Again, a Stop! In The Name of Love, az I Hear The Symphony. Kitűnő feldolgozásokat is készítettek például Sam Cooke és mások számaiból. Önálló koncertjeiken kívül társultak például a Temptations, és olykor a Four Tops együttessel. Amerikában több mint tíz kislemezük került a Billboard listájának élére, Angliában is voltak listavezető dalaik, albumaik. A Supremes diadalmenete a hatvanas évek végéig tartott, de még a hetvenes évek derekáig koncerteztek, jóval kevesebb sikerrel. Az együttes 1988-ban a rock and roll halhatatlanja lett.
Diana Ross a Supremes tagjaként is készített önálló lemezt, de szólókarrierje 1970-től kezdődött, első szólóalbumával listát vezetett, első lett a sokak által énekelt
Ain't No Mountain High című dala is. Több mint két évtized leforgása alatt tíz dalt juttatott a csúcsra Amerikában, jó néhányat Angliában és Európában. A legsikeresebb dalcímek a repertoárjából: Touch Me In The Morning, Theme From Mahogany (Do You Know Where You,re Going To), Love Hangover, Upside Down, és a Lionel Richie-vel előadott Endless Love. Énekelt duettet a soul egyik királyával, Marwin Gaye-jel.
A filmszakmát is meghódította a hetvenes években. A Billie Holliday életéről szóló Lady Sings the Blues című filmben nyújtott alakításáért Arany Glóbuszt kapott és Oscar-díjra jelölték. Sikert aratott 1975-ben a Mahoganyban és 1978-ban a The Wizben is. A Broadwayen bemutatott műsoráért Tony díjat kapott.
Mint más sztároknak, neki is voltak alkohol- és drogügyei, de kigyógyult szenvedélyéből.
A soul mellett bevállalta a popot és rockot, de a diszkót is. A nyolcvanas években kissé háttérbe szorult, a kilencvenes évekre ismét kivirult, lemezeivel és koncertjeivel is sikert aratott. Budapesten 1996-ban José Carreras, Placido Domingo és Rost Andrea társaságában lépett fel a Népstadionban. Önéletrajza 1994-ben jelent meg.
A kilencvenes években televíziós műsorvezetőként, díjátadóként jelent meg a közönség előtt. Az új évezredben is volt slágerlistás dala és albuma, sikeres koncerteket adott. Diana Ross egy emlékturnén együtt énekelt a Supremes együttessel, igaz, nem az eredeti tagokkal. (Ez a társaság Budapesten is fellépett az új évezredben). Énekelt Rod Stewart lemezén.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

A Supremesszel:
Meet The Supremes (1962)

Where Did Our Love (1964)

We Remember Sam Cooke (1965)

More hits by Supremes (1965)

I Hear a Symphony (1966)

The Supremes Sing Motown (1967)

Diana Ross&The Supremes Join Temptations (1968)

Szólóban:
Diana Ross (1970)

Touch Me In The Morning (1971)

Lady Sings The Blues (1972)

Diana&Marvin (1973)

An Evening with Diana Ross (1977)

Endless Love (1981)
 
Diana’s Duets (1982)

Swept Away (1984)

Eaten Alive (1985)

Very Special Season (1998)

Anthology (2001)

The 1’s (2003)

Blue (2006)

Icon (2010)

The 50th Anniversary. The Singles Collection 1961-1969 (2011)
Diana Ross

Diana Ross

Diana Ross

Diana Ross

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Diana Ross and The Supremes Diana Ross and The Supremes Diana Ross and The Supremes

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu