Etta James

Amerikai rhythm and blues, bluesénekesnő.

Eredeti neve: Jamesetta Hawkins

                       1938. január 25.  Los Angeles, California.

                       2012. január 20 . Riverside, California.
Etta James

Etta James, a soul, a blues, a rhythm and blues nagyasszonyának hangját a fekete műfajok rajongói és pályatársai egyaránt a legnagyobb elismeréssel emlegetik és élvezik. Etta Jamestől a jazz, a gospel, de a rock and roll sem volt idegen. A rock and roll, a blues és a Grammy halhatatlanja, a zenei Oscar többszörös díjazottja, életműdíjasa. A Blues Music Awards (korábban W.C. Handy Award) sokszoros kitüntetettje. A Rolling Stone magazin minden idők száz legnagyobb énekesének listáján a 22. helyet érdemelte ki, s szerepel a minden idők 100 legnagyobb művésze között, csillagot kapott a hollywoodi sztárok sétányán.
Etta James több mint ötven évet töltött a zenészpályán. Jamesetta Hawkins néven jött világra Los Angelesben fekete anya és fehér apa gyermekeként, anyja nagyon fiatalon szülte, apját pedig egyáltalán nem ismerte. A St. Paul Baptist Church-ben ötéves korában kezdett énekelni. Amikor családjával együtt San Franciscóban telepedett le az ötvenes évek legelején, két másik lánnyal énektriót alakított, majd a Peaches együttessel folytatta.
Johnny Otis, a szintén 2012-ben elhunyt dalszerző, énekes és bártulajdonos figyelt fel a remek hangú énekesnőre egy Los Angeles-i éjszakai szórakozóhelyen (a felfedezés története több változatban ismert). Rendszeresen felléptette őt rhythm and blues műsoraiban.
Az ötvenes évek derekán megszületett első nagy sikere, a The Wallflower, amely második, majd első lett a rhythm and blues listán. Ugyanabban az évben született a Dance With Me, Henry című dala. Fiatal korában turnézott Johnny Guitar Watson kiemelkedő blues-zenésszel, majd Otis Redding-gel, a soul kiemelkedő énekesével. Nagyra értékelte őt többek között B. B. King, akivel többször koncertezett. (Etta szerint neki szólt a blues királyának híres dala, a Sweet Sixteen.). Szerepelt Harvey Fuqua amerikai rhythm and blues énekessel is.
A hatvanas évektől a feketék egyik legjelentősebb kiadója, a Chess Records szerződtette. Első önálló albuma, az At Last 1961-ben jelent meg. A címadó szerzemény (a legnagyobb sikere) , s több más dala is felkerült a listák előkelő helyére, így az All I Could Do Was Cry, az If I Can’t Have You, a Trust In Me és a Tell Mama (szintén a legemlékezetesebbek között emlegetik, rajta az I’d Rather Go Blind című dallal.)
A hetvenes évek végéig a Chessnél, majd az Atlantic Recordsszal és más kiadókkal dolgozott. E korszakának híres dala a The Fool That I Am és a Don’t Cry Baby.
Hosszú pályafutása alatt több mint ötven sorlemezt készített, kiadói rengeteg válogatással ismerték el nem mindennapi képességeit. Még az ezredforduló után is több albuma részesült megérdemelt ünneplésben. Grammy-díjas lett és listát vezetett a Let’s Roll, de nagyszerűen sikerült a Blues To The Bone, az All the Way, a 2011-es The Dreamer is.
Számtalan koncerten remekelt, fellépett Montreux, Monterey és San Francisco rangos fesztiváljain. A 2008-ban bemutatott Cadillac Records című filmben Etta Jamest Beyonce alakította. Különböző egészségi problémákkal küzdött az utolsó években, s hosszú időn át harcban ált a droggal. Csaknem élete végéig koncertezett, de az utolsó években gyakran ülve kellett énekelnie.
Énekesek sokasága tekintette példaképének köztük Diana Ross, Janis Joplin, Bonnie Raitt, Christina Aguilera, Amy Winehouse, Adele.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

At Last! (1961)

The Second Time Around (1961)

Etta James Top Ten (1963)

Etta James Rocks The House (1964)

Tell Mama (1968)

Losers Weepers (1971)

Come A Little Closer (1974)

Deep In The Night (1978)

Etta, Red Hot & Live (1982)

R&B Dynamite (1987)

Seven Year Itch (1989)

Jazzvisions : Jump the Blues Away (1989)

The Right Time (1992)

Mystery Lady: Songs of Billie Holiday (1994)

Live from San Francisco (1994)

Blue Gardenia (2001)

Burnin down the House: Live at the House of Blues (2002)

Let’ Roll (2003)

Blues to the Bone (2004)

All the Way (2006)

Jazz (2007)

The Dreamer (2011)
Etta James

Etta James

Etta James

Etta James

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Etta James Etta James Etta James

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu