The Four Tops
Több mint ötven év a soul zene „szolgálatában”

1954-ben alakult amerikai soul, r&b, popegyüttes.

Eredeti felállás: Levi Stubbs

                            Renaldo Obie Benson

                            Lawrence Payton

                            Abdul "Duke" Fakir
The Four Tops

A soul zene egyik meghatározó alakulata a Four Tops együttes, amelyet 1953-ban alapított négy detroiti fiatalember, akik azonban csak a következő évben mutatkoztak be a közönségnek. Első felvételüket a Chess kiadó rögzítette 1956-ban. Az eredetileg Four Aims nevet viselő kvartett (Levi Stubbs, Renaldo Obie Benson, Abdul Duke Fakir és Lawrence Payton) első hivatalos lemezére további éveket kellett várni.
Az alapító énekesek közül Stubbs (a fónök), Benson valamint Payton már nem él. Az együttes lemezzel sem jelentkezett már évek óta, de új tagokkal (köztük az ifjabb Paytonnal) állítólag továbbra is koncerteznek – egészen biztosan felléptek a félévszázados jubileum évében.
Az ötvenes évek második felében Billy Eckstine-nal turnéztak, a hatvanas évek elején a CBS kiadóhoz szegődtek, majd a Tamla Motownnál, a fekete zenészek legrangosabb kiadójánál kötöttek ki. Itt jelent meg Baby I Need Your Loving című daluk 1964-ben, amely bemutatkozó albumuk nyitó száma volt - azonnal a 11. helyezett lett a Billboard listáján.
A Four Tops jól használta ki a kedvező széljárást, a soul térnyerését, és jobbnál jobb számokkal aratott sikereket. Tény, hogy repertoárjuk szinte kizárólag feldolgozásokból állt, de a Holland-Dozier-Holland szerzői közösség és mások szerzeményei jó ajánlólevélnek bizonyultak. Első sikerüket nagyon sokan feldolgozták.
Az évek során újabb nemcsak ritmus-, hanem dallamgazdag számmal bővült kínálatuk: Ask the Lonely, az Ain’t That Love, az I Can’t Help Myself, a Something About You, a listavezető Reach Out, I’ll Be There, a Standing In The Shadows of Love, a Bernadette, az It’s The Same Old Song.
A nemcsak fekete előadók popzenei slágerei előadásukban világsikerek lettek. Érdemes közülük kiemelni - már a stílusbeli sokoldalúság miatt is - az If I Were a Carpenter, a River Deep Mountain High, a Michelle, az If I Had a Hammer, az It’s Not Unusual, a The Girl from Ipanema, a My Way, a Sunny, a Daydream Beleiver és még nagyon sok más dalt.
Csak a hatvanas években mintegy harminc dal és album került listás helyre, s nemcsak a soul-, hanem a poplemezek között is. A hetvenes években – amikor elhagyták a Motownt (miután a kiadó Detroitból Los Angelesbe költözött), érezhetően csökkent a népszerűségük, ám amikor újra közösen dolgoztak, ismét szebb napok köszöntöttek a Four Topsra. Későbbi éveikben sok volt az önismétlés.
Összességében több mint 40 album, számos válogatás, több tucat kislemez - korongjaik száma meghaladja a százat – őrzi temperamentumos egyúttal dallamos zenéjüket. Lemezeikből több mint 50 millió fogyott, a csapat 1990-ben bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé. Az együttes 50. születésnapját DVD-vel is megünnepelték 2004-ben.
Érdekes, hogy bár egyik lemezük sem nyert Grammy díjat, a Four Tops sikerekben gazdag pályafutásáért mégis Grammy életműdíjat kapott, amelyet az egyetlen túlélő, Abdul Fakir vehetett át 2009-ben.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

The Four Tops (1964)

The Four Tops The Second Album (1965)

On Top (1966)

Reach Out (1967)

Four Tops Hits (1967)

Yesterday’s Dreamer (1968)

The Four Tops Now! (1969)

Magnificent 7 (1970)

Nature Planned It (1972)

Keeper of The Castle (1972)

At The Top (1978)
 
The Fabulous Four Tops (1982)

Indestructible (1988)

The Early Classics (1996)
 
The Singles (2000)

50th Anniversary Anthology (2004)

From The Heart (2006)

Definitive Collection (2008)
The Four Tops

The Four Tops

The Four Tops

S.O.U.L (2011)

Icon (2011)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani.

The Four Tops The Four Tops The Four Tops

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu