"Aki sokat kapott és még többet adott át."

Amerikai énekes, zongorista, szaxofonos, dalszerző, színész és producer.

Eredeti neve: Isaac Lee Hayes

                       1942. augusztus 20. Covington, Tenneessee.

                       2008. augusztus 10. Memphis, Tenneessee.

A CD online megvásárolható!

A rock and roll és a rhythm and blues számos nagyágyújánál találhatók az egyik legjelentősebb soul- és funkyzenészének, Isaac Hayesnak a gyökerei. Az énekesként, billentyűsként, szaxofonosként, dalszerzőként, kiadóként, hangszerelőként és producerként is elismert művész többek között Fats Domino, Sam Cooke, James Brown, Otis Redding, Percy Mayfield, Big Joe Turner és mások „neveltje”. A fiatalabb funky és rap-nemzedék szívesen hivatkozik rá, de példaképének tartja Barry White és a Blues Brothers is.
Tennessee államban, Covingtonban született 1942. augusztus 20-án. Szegény farmercsalád gyermeke, szüleit korán elvesztette, nagyszülei viselték a gondját, s már kisgyermekként keményen dolgozott a gyapotszedők között. Ötéves korától énekelt a helyi templom kórusában. A hatvanas évek elején zenészként, majd dalszerzőként a memphisi Stax kiadónál alkalmazták. Fiatalon több szerzeményével segítette a Sam and Dave soulkettős elindulását – mindenekelőtt a Soul Man című dallal, amelyet a műfaj egyik meghatározó dalaként ismert el a Grammy Hall of Fame.
Saját bemutatkozó albuma, a Presenting Isaac Hayes 1967-ben jelent meg, ezt 1969-ben a Hot Buttered Soul, 1970-ben a To Be Continued és a The Isaac Hayes Movement követte – ez utóbbi több héten át volt listavezető. A védjegyének számító Shaft , az azonos című film zenéje 1971-ben került a boltokba.
A hetvenes években kacérkodott a diszkózenével, de nem került teljesen a hatása alá. Ebben az évtizedben három Grammy-vel és két Oscar-díjjal ismerték el képességeit. Ő volt az első afro-amerikai zeneszerző akit Oscar díjjal jutalmaztak ( a Shaft című film betétdaláért). Az új évezredben bekerült a rock and roll halhatatlanjai és a dalszerzők halhatatlanjai közé.
Mintegy nyolcvan lemeze jelent meg a válogatásokkal együtt, pályakezdése 40. évfordulóján három albummal rukkolt elő kiadója. Főként pályája kezdeti szakaszában készített nagyszerű lemezeket, tucatnyi első helyezése a Billboard jazz és rhythm and blues listáján, több listavezető dala mellett sok került a listák élvonalába. A legjobb kiadóknál - Stax, Atlantic, ABC, Polydor - jelenhettek meg korongjai.
A kilencvenes évek végén a South Park filmsorozat főcímdalával több országban listavezető volt, de más dalait is játszották a rádiók. Vagy két tucat film közreműködője szereplőként vagy zenészként, olykor a hangját adta. Isaac Hayes tekintélyes család feje: 12 gyermeke van, a legidősebb elmúlt negyvenéves, a legkisebb tizenéves. 14 unoka és három dédunoka "dongta körül". Közismert róla, hogy a scientológia szószólója volt, támogatta ilyen tárgyú kiadványok megjelentetését. Az is közismert, hogy a kilencvenes évek eleje óta folytatott humanitárius tevékenységet, éhező afrikaiakat segített.
Mint nagy kosárlabda rajongó, saját csapatot vásárolt a hetvenes években. Isaac Hayes eljutott Magyarországra is, Veszprémben adott kitűnő koncertet. 2008-ban, 65 éves korában hunyt el agyvérzésben.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Presenting Isaac Hayes (1967)

Hot Buttered Soul (1969)

...To Be Continued (1970)

The Isaac Hayes Movement (1970)

Black Moses (1971)

Shaft (1971)

Joy (1973

Tough Guys (1974)

Truck Turner (1974)

Chocolate Chip (1975)

Disco Connection (1976)

Juicy Fruit (1976)

New Horizon (1977)

For The Sake Of Love (1978)

Don't Let Go (1979)

And Once Again (1980)

Lifetime Things (1981)

U-Turn (1986)

Love Attack (1988)

Wonderful (1994)

Branded (1995)

Raw And Refined (1995)

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu