Jackson 5
"Családi sikertörténet csapatban, szólóban."

1964-ben alakult amerikai soul énekegyüttes.

Eredeti felállás: Jackie Jackson

                           Jermaine Jackson

                           Marlon Jackson

                           Michael Jackson 

                           Tito Jackson  
Jackson 5

A pop- és soulzene történetének egyik legsikeresebb formációja volt a kitűnően éneklő öt fekete gyerekből alakult The Jackson Five (5). A Jackson familiában a világhírűvé vált „ötökön” kívül is temérdek gyerek nevelkedett. Az együttes öt albuma és 15 kislemeze került csak a Billboard listájának élére. A rock and roll halhatatlanjai közé 1997-ben válogatták be a fiúkat.
A kis fekete legényeket apjuk, Joe elzavarta Indiana állam helyi klubjaiba énekelni. Az induláskor még a legidősebb fiú, Jackie is csupán 13 éves volt, a legkisebb, Michael pedig hat. Diana Ross, a soul egyik nagyasszonya 1968-ban beajánlotta őket a Tamla Motownhoz, a feketéket foglalkoztató lemezkiadók legnevezetesebbjéhez. 1969-ben megjelent Diana Ross Presents The Jackson Five című bemutatkozó nagylemezük, amely világszerte ismertté tette őket. A lemezre került I Want You Back című dal nyomban első helyezett lett a listákon. Jacksonék előzenekarként felléphettek Diana koncertjén. A közönség hamar a szívébe zárta a csapatot
Következő évben megjelent az ABC című album, amelynek címadó dala ismét első, akárcsak a The Love You Save és az I’ll Be There, jónéhány pedig az élmezőnybe került. Telitalálatnak bizonyult a Mama’s Pearl, a Maybe Tomorrow és a Never Can Say Goodbye című daluk is. Michaelnek már akkor szólószerep jutott. a többiek közül néhányam hangszeren is játszottak (Tito szólógitár, Jermaine basszusgitár, Randy billentyűs és ütőhangszerek). A Jackson Five dalaiban érezhetők a fekete ízek, ugyanakkor a hagyományos soulnál jóval poposabb hangzásúak voltak.
A The Jackson Five rendre telt házas koncerteket adott. Meghívták őket a The Ed Sullivan Show-ba. Ahogy azonban cseperedtek, varázsuk kezdett megkopni a hetvenes évek elejétől.
Michael már a hetvenes évek elejétől szólólemezeket jelentetett meg (ezt a Motown is szorgalmazta), az 1972-es Ben című dala már ekkor a listák élére került. Michael végleg kikötött a szóló produkciók mellett, s csakhamar hasonlóképpen cselekedett Jermaine, majd Marlon is. (Később időről időre mindketten részt vettek a közös éneklésben is.)
Az együttesnek volt utánpótlása a családból, hiszen a família termelte a tehetségeket: Randy csatlakozása után, a hetvenes évek második felétől nevüket Jacksonsra változtatták. A hetvenes években Joe papa átigazolta fiait a CBS-hez.
A Jackson-familiában nemcsak a fiúk, hanem a lányok is igen tehetségesek voltak: a szemnek is kellemes Janet a nyolcvanas évek közepétől ontotta a sikereket, néha a szupersztár fivére, Michael fejére nőtt. Énekesként kereste kenyerét LaToya is, bár ő közel sem akkora sikerrel, mint Janet és fiútestvérei.
A családi vállalkozás utolsó közös lemeze 1989-ben a 2300 Jacksons Street volt. Előtte többen a fiúk közül közreműködtek Michael mellett a We Are The World című kislemezen. 2001-ben a Jacksons fellépett azon a koncerten is, amelyet a New York-i Madison Square Gardenben rendeztek Michael pályafutásának 30. évfordulóján. Michael 2009-ben bekövetkezett halála után a fivérek hangjukat adták a korábban kiadatlan This Is It című Michael Jackson dalhoz is.
(Kováccs Miklós)

Nagylemezek:
The Jackson Five

Diana Ross Presents The Jackson 5 (1969)

ABC (1970)

Third Album (1970)

The Jackson 5 Christmas Album (1970)

Maybe Tomorrow (1971)

Goin’ Back to Indiana (1971)

Skywriter (1973)

In Japan (1974)

Dancin’ Machine (1974)

The Ultimate Cokkection (1995)

Historic Early Recordings (1999)
 
Gold (2005)

Icon, Icon 2 (2010)
 
The Jacksons

The Jacksons (1976)

Goin” Places (1977)

Destiny (1978)

Triumph (1980)

The Jacksos: Live (1981)

Victoty (1984)

2300 Jacksons Street (1989)
Jackson 5

Jackson 5

Jackson 5

Jackson 5

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Jackson 5 Jackson 5 Jackson 5

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2012
e-mail: Literatura.hu