The Pretty Things
"Az invázió még ma is tart."

1963-ban alakult brit rhythm&blues, pop-rock együttes. 

Eredeti felállás: Derek Taylor gitár, ének

                           Phil May ének

                           Joe Stax basszusgitár

                           Brian Pendleton gitár

                           Peter Kitley dob
A CD online megvásárolható!

Az 1963-1964 táján a világon végigdübörgő brit pop-rock, blues és rhythm and blues invázió egyik meghatározó csapata volt a Pretty Things. A csapat ma is működik, ha nem is az eredeti, rendkívül vad hangzást produkálja, mint alakulásakor.
Dick Taylor, az együttes vezéregyénisége a Sidcup Art College diákjaként együtt zenélt Mick Jaggerrel és Keith Richardsszal az éppen szerveződő Rolling Stones-szal. Hamar felismerte, hogy saját csapatra van szüksége, továbbállt az iskolából és Jaggeréktől, s már egy másik művészeti iskola hallgatójaként összebarátkozott Phil May-jel, akivel megalapították a Pretty Thingst. Joe Stax és Brian Pendleton került melléjük, dobos végül (legalábbis egy időre) Viv Prince lett, de sűrűn változott.
Az együttes kezdetben, ha lehet, még vadabb stílust játszott, mint a Rolling Stones, s külsejükben is túltettek a rivális zenekaron. Elsősorban Bo Didley, valamint Chuck Berry, Jimmy Reed.és mások feldolgozásain kívül elkezdtek saját dalokat is gyártani. Kezdeti repertoárjuk sikerdalai: a Pretty Things, a Honey I Need, a Don’t Bring Me Down, a Rosalyn, a Judgement Day, a Mama Keep Your Big Mouth Shut, a Road Rrunner.
Eleinte élőben akarták magukat elfogadtatni. Anglián kívül eljutottak Németországba, Ausztráliába és Új Zélandra is. 1965-ben megjelent első albumuk, nagyjából a fenti számokkal, s több daluk felkerült a brit listákra, a Don’t Bring Me Down például a 10. helyig jutott. Hamar követte ezt a Get The Picture című második korong, amelynek a húzószámai a címadó dalon kívül a Get a Buzz, a Midnight to Six, a Buzz The Yerk, a London Town és mások.
Az első két album után nem folytatták az eredeti stílust, bár egy ideig készítettek jó lemezeket. Elkészítették a rocktörténelem első rockoperáját, az SF Sorrow-t, amellyel megelőzték ugyan a Who Tommyját, de nem arattak vele különösebb sikert.
Dick Taylor 1969-ben távozott a csapatból, 1976-ban a másik meghatározó zenész Phil May is a szólópályát választotta. A hetvenes évek történetéhez tartozik a vegyes fogadtatásban részesült Parachute című album is, majd az együttes olykor évekre eltűnt, nem túlságosan ismert zenészek bukkantak fel tagjai között. Miután nem volt megfelelő az érdeklődés a közönség részéről, 1981-től ismét szüneteltette tevékenységét a Pretty Things.
Taylor és May sessionzenészeket alkalmazva 1984-ben ismét életet leheltek az együttesbe, 1988-ban lemezük is megjelent. A kilencvenes években Taylor és May a Yardbirds eredeti dobosával, Jim McCartyval erősítve készített lemezt. Kiadtak újrakevert CD-ket, valamint egy DVD-t, amelyen David Gilmour és Arthur Brown szerepelt vendégként. 1990-ben sikeres rhythm and blues turnét bonyolítottak le Európában a Stan Webb vezette Chicken Shack együttessel és Luther Allisonnal. A Pretty Things 1995-ben is turnézott Európában.
Az új évezred elején elhunyt az egyik alapító tag, Brian Pendleton. Megjelent több válogatásuk, DVD-jük.
Színpadon mindmáig aktív a Pretty Things, ám Derek Taylor és Phlip May körül nem alakult ki állandó csapat. Taylor és May valamint aktuális társai 2009-ben Mojo Award-ot vehettek át.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

The Pretty Things (1965)

Get The Picture? (1966)

Emotions (1967)
 
We Want Your Love (1967)

SF Sorrow (1968)

Parachute (1970)

Freeway Madness (1972)

Cross Talk (1980)

Let Me Hear The Choir Sing (1984)

Rockin’ The Garage (1992)

Resurrection (1999)

The Rhythm and Blues Years (2001)

Psychedelic Years (2002)

The BBC Sessions (2003)
 
The Very Best of The Pretty Things (2003)

Still Unrepentant (2004)

Balboa Island (2007)
The Pretty Things


The Pretty Things


The Pretty Things

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

The Pretty Things The Pretty Things The Pretty Things

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu