Sam and Dave
"Produkciójuktól szétrobbant a színpad."

1961-ben alakult amerikai rhythm and blues duó.

Tagjai: Sam Moore (Samuel David Hicks)
            1935. október 12. Winchester, Georgia

            Dave Pratter 1937. május 9. Ocilia, Georgia 
                                1988. április 9. Sycamore,Georgia
Sam and Dave

A Sam and Dave néven egykor működött duó a soul zene talán legsikeresebb ilyen formációja volt. A duó nem érdemtelenül került be a rock and roll, a Grammy és a vokális előadók halhatatlanjai közé. Számos albumuk lett aranylemez, dalaikat nemcsak fekete, hanem fehér zenészek is feldolgozták. Pályájuk legfényesebb időszaka 1965-1968 közé esett, ekkor 10 kislemezük és 3 albumuk került a listák húsz legjobbja közé.
A duót alkotó mindkét énekes templomban kezdett énekelni, majd különböző rhythm and blues klubokban léptek fel szűkebb hazájukban. Sam Moore Miamiban, a King of Heart klubban találkozott először Dave (David) Pratterrel. A déli nagyváros klubjaiban amatőrként kezdték közös programjaikat, tehetségüket látva az egyik klubtulajdonos, Henry Stone besegítette őket egy New York-i kiadóhoz. Első kislemezeik 1962-ben jelentek meg, 1964-ig összesen hat jelent meg belőlük. Stone később beajánlotta őket az Atlantic kiadóhoz, amelynek leányvállalata, a Stax adta ki lemezeiket a következő néhány évben. Isaac Hayes és Dave Porter segítette őket dalokkal, produceri munkával. A kettős 1966-ban robbant be a Hold on I’m Coming című kislemezzel, majd az azonos című nagylemezzel. Daluk 19 héten át vezette a rhythm and blues listát, a következő évben lemezükért Grammy-díjat kaptak.
A telitalálatnak bizonyult dal után következett a többi nagy siker, a When Something Is Wrong With My Baby, s ennek nyomán a Double Dynamite album. 1967 meghozta újabb óriási sikerüket, a szintén listavezető Soul Man-t, azután a Soul Sister, Brown Sugar, és az I Thank You. A Soul Man számtalan feldolgozást megért, egyetlen előadó sem vallott szégyent vele, de a legnagyobbat a Budapesten is sikerrel szerepelt Blues Brothers előadásában szólt. A Hold On I’m Coming feldolgozása hallható például Eric Clapton és B. B. King közös albumán, feldolgozta az Animals. A Soul Men című albumuk is kiállta az idők próbáját.
Nagyszerű feldolgozások kerültek a repertoárjukba, köztük a Mustang Sally és a Land of 1000 Dances (Mindkettő Wilson Picket dalai közül), átvették a a Satisfactiont valamint a sokak által feldolgozott Sweet Soul Musicot és a Respectet.
A rendkívül energikus kettősnek kevesebb lemeze jelent meg ugyan, mint James Brown-nak, vagy az Ike és Tina Turner kettősnek, de mindegyik kiváló volt.
A dinamikus, de a dallamot sem nélkülöző dalok előadóinak útja a hetvenes évektől külön vált, bár még készítettek közös albumot, és koncerteztek is együtt. A zűrös életű Dave 1988-ban állítólag autóbaleset következtében meghalt, de rebesgették azt is, hogy meggyilkolták.
Sam Moore a kettős szétválása után egy ideig még szólóban lépett fel, vagy más partnerekkel szerepelt.
A Sam and Dave soulzenéje - némileg felpörgetett formában - évtizedekkel tovább élt, mint a hatvanas évek egyéb zenéi. Ez a gyökere az újabb keletű rhythm and bluesnak vagy a hip-hop zenének. A Sam and Dave viszonylag rövid idő alatt maradandót alkotott műfajában.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Hold on I’m Coming (1966)

Sam and Dave (1966)

Double Dynamite (1967)

Soul Men (1967)

I Thank You (1968)

The Best of Sam&Dave (1969)

Back At'cha (1975)

Sweat ’n’Soul: Anthology 1965-1971 (1993)

The Platinum Collection (2007)
Sam and Dave

Sam and Dave

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Sam and Dave Sam and Dave Sam and Dave

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu