Screamin' Jay Hawkins
"Egy egész műfajt bűvölt el dalával."

Amerikai rhythm and blues énekes, dalszerző, színész.

Eredeti neve: Jalacy Hawkins

                       1929. július 18 Cleveland, Ohio.

                       2000. február 12., Neuilly-sur –Seine, Franciaország.
Screamin' Jay Hawkins

A blues és a rock kiemelkedő szerzeménye volt az I Put a Spell on You (Megbűvöltelek). Szerzője Screamin’ Jay Hawkins, akit legalább is a két műfaj csodabogarának tartottak. Dala telitalálat, legsikerültebb feldolgozásainak száma is több tucat volt. Előadói között volt az Animals, szólókorszakában Alan Price, a Them, Nina Simone, Manfred Mann (Paul Jonesszal), Arthur Brown, a Creedence Clearwater Revival és James Brown. A szerzőről és énekesről máig meglehetősen keveset lehet tudni. Dala felkerült a Rolling Stone magazin 500 legjobb dalának listájára. Sokan állították róla, hogy teljesen őrült volt, de nem kevesen vélték úgy, hogy egyszerűen szerepet játszott egész életében, mégpedig óriási sikerrel.
A „kiabálós” blues előadói közé sorolták, „üvöltő dervis” volt a művészneve is. Azért kapta, mert éneklés közben sikoltásszerű hangok törtek ki belőle. Rémlátomásszerű koncertjein a színpadra kísérték a különféle csúszómászók, pókok. Csontvázakat is elővett, köztük kedvencét, Henryt, a szivarozó koponyát. Szövegeitől a közönség fetrengett a nevetéstől. Mégsem egyszerűen pojáca volt, hiszen kitűnően bánt a hangszerekkel - zongorázott, szaxofonozott, gitározott, sőt dobolt is.
        Clevelandban született, árvaházban nőtt fel, így nem tudni, kitől örökölte zenei tehetségét. Mindenesetre gyermekkorában klasszikus zongorát tanult, később gitározni kezdett. Egy ideig bokszolt is, de nem ért el komoly eredményt, ezért abbahagyta. A szereplési vágya megmaradt, ezért az ötvenes évek elejétől kis klubokban kezdett énekelni. Operaénekesi tervei is voltak, de arról is beszélt, hogy Paul Robeson a példaképe. Tiny Grimes jazzgitáros együttesében zongorázott.
          Az I Put a Spell On You-t 1956-ban vette lemezre. Eredetileg filmdalnak szánta, de ez a tény később feledésbe merült. Eredeti szövegén valamelyest változtatni kellett szexuális utalásai miatt – több rádióállomás nem volt hajlandó játszani. Alan Freed, a rock and roll első rádiós műsorvezetője, diszkósa állítólag 300 dollárért szerezte meg a szerzőtől a játszási jogot.
Többi dalai is kitűnőek voltak a hozzáértők szerint: a Yellow Coat, a Stone Crazy, az I’m Lonely, az Alligator Wine (a Leiber-Stoller legendás szerzőpáros dala), az Orange Colored Sky és az  I Hear Voices, a hatvanas évek végén született Constipation Blues, de nem okoztak akkora feltűnést, mint első sikere.
Screamin’ Jay Hawkins folyamatosan turnézott, koncertezett a hatvanas és hetvenes években is. Legnagyobb filmes alakítását a Jim Jarmusch Florida, a paradicsom című 1984-es filmjében nyújtotta és korábban szerepelt az 1978-as American Hot Vax című filmben, de több más szerepe is volt. A nyolcvanas években New Yorkba költözött, s a The Fuzztones nevű garázsrockot játszó formációval lépett fel. 
          Arthur Brown, aki a fellépett a paksi Gastroblues fesztiválon, egyik fontos követője volt, Alice Cooper a hetvenes évektől a horror-rock és sokk-rock első számú előadójaként bevetette Hawkins „kelléktárát, de a Black Sabbath is „élt” belőle.
           Egy időben Keith Richards vette „szárnyai alá, 1980-ban fellépett a Rolling Stones előtt, a Madison Square Gardenben. Több mint húsz albuma jelent meg, egyik leghíresebb az 1999-ben kiadott Live at The Olympia, Paris. Jó néhány lemezét halála után adták ki.
             Screamin’ Jay Hawkins 2000 februárjában egy műtét következtében halt meg. Halála előtt magyarországi felléptetéséről tárgyaltak.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

At Home With Screamin’ Jay Hawkins (1958)

The Night and Day of Screaming Jay Hawkins (1965)

What That Is (1969)

Screamin’ Jay Hawkins (1970)

I Put a Spell On You (1977)

Frenzy (1982)

Real Live (1983)

Voodoo Jive: The Best of Screamin’ Jay Hawkins (1990)

Cow Fingers&Mosquito Pie (1991)

Black Music For White People (1991)

Stone Crazy (1993)

I Shake My Stick at You (1994)

Live at Olympia, Paris (1999)

Screamin’ Jay Rocks (2008)

Voodoo Man (2010)
Screamin' Jay Hawkins

Screamin' Jay Hawkins

Screamin' Jay Hawkins

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Screamin' Jay Hawkins Screamin' Jay Hawkins Screamin' Jay Hawkins

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu