Whitney Houston
"Klasszisokkal nagyobb tehetség volt mint amit megvalósított."

Amerikai rhythm and blues és popénekesnő, színésznő.

Eredeti neve: Whitney Elizabeth Houston

                       1963. augusztus 9., Newark, New Jersey.

                       2012. február 11 Beverly Hills, Kalifornia.
Whitney Houston

Whitney Houston minden idők legtöbbször díjazott rhythm and blues és popénekesnője volt. Összesen 415 különböző trófeát gyűjtött be, köztük 6 Grammy, 30 Billboard Music Awards, 23 American Music Awards, 2 Emmy. Ezzel a teljesítménnyel bekerült a Guinness rekordok könyvébe. Rendkívül sikeres előadó volt: 200 milliónál több albumát adták el világszerte, számos albuma, kislemeze került a Billboard és más népszerűségi listák élére.
Magáénak mondhatta minden idők legtöbb példányban eladott amerikai kislemezdalát, az I Will Always Love You, amely Dolly Parton countrysztár sikerének a feldolgozása. A The Bodyguard (Több mint testőr) című film zenéjét tartalmazó album szerepel a világ legtöbbet eladott 10 albuma között. Sorrendben hét kislemeze vezette a Billboard százas listáját, 7 egymást követő albuma többszörös platinalemez.
Whitney-nek volt kitől tanulnia: anyja, Cissy Houston kitűnő gospel- és rhythm and blues-énekesnő, s unokatestvére a Budapesten is járt Dionne Warwick. Baptista templomi kórusokban 11 éves korától énekelt. Fellépett anyjával, közreműködött a lemezein. Háttérvokalista volt a rhythm and blues óriásai, Lou Rawls, Chaka Khan és a Neville Brothers mellett. Modellként is dolgozott, mielőtt 1985-ben megjelent első, nevét viselő albuma. Felfedezője Clive Davis, az Arista kiadó korábbi főnöke, sok más világsztár útnak indítója volt. A lemez Saving All My Love For You című dala Amerikában és Angliában is vezette a listákat. Az 1987-ben megjelent Whitney című korongjával a női előadók közül, elsőként mindjárt az élről indult a listákon. Első európai fellépésén 1988-ban Londonban a Wembleyben jelentősen emelte európai népszerűségét. A kilencvenes évek elejéig minden évben csúcson volt legalább egy dala, a How Will I Know, az I Wanna Dance With Somebody, a So Emotional, az I'm Your Baby Tonight. Az amerikai közönség fülének kedves „felnőtt” popdalokat is énekelt, de nem vitte túlzásba. Az MTV zenés tv-csatorna legsikeresebb sztárjai között emlegették.
A Több mint testőr című első filmje óriási siker, s emlékezetes volt alakítása A pap felesége című filmben is, s ezek filmzenéjével is óriási sikere volt A több mint testőr filmzenéjéből 30 milliónál több fogyott. Az Arista 2001-ben a zeneipar történetének legnagyobb összegű, 100 millió dolláros szerződését kötötte az énekesnővel, fellépett a kiadó 25 éves jubileumi koncertjén.
Csodálatos karrierje mellett életének voltak sötét időszakai is: ideg-összeomlással kezelték, drogügyek kerültek nyilvánosságra, de megúszta büntetés nélkül. Brutális férje, Bobby Brown hip-hop énekes terrorizálta, bántalmazta. Ekkor kikerült az első vonalból. Férjétől 2007-ben vált el, ettől kezdve ismét egyre többször hallatott magáról, s úgy tűnt minden szempontból helyrejött.
Whitney 2009-ben, több évi szünet után megjelentette Look To You című lemezét, amellyel ismét a Bilboard 200-as albumlistát vezette. Első helyre került a rhythm and blues és a hip hop lemezek között is, listavezető volt Kanadában, Németországban és Olaszországban. Első heti eladása Amerikában meghaladta a 300 ezer példányt. A lemez a klasszikus rhythm and blues és a soul hagyományaiból merített a legtöbbet. Nyitódala, a Million Dollar Bill az albumhoz hasonlóan listavezető volt a Billboardon.
Hosszú éveken át küszködött a droggal, 2009 vége felé úgy tűnt, sikerül győzedelmeskednie, ám 2010-ben világkörüli turnéjának több koncertje kudarcba fúlt: Londonban nem kapott levegőt, Párizsban légzőszervi fertőzés miatt kórházba is került, és több koncert elmaradt. Whitney Houston 2012. február 11-én, egy nappal az 54. Grammy-díjkiosztó előtt kaliforniai szállodájában feltehetőleg fulladás következtében hunyt el.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Whitney Houston (1985)

Whitney (1987)

I’m Your Baby Tonight (1990)

The Bodyguard (1992)

The Preachers Wife (1996)

My Love is Your Love (1998)

Just Whitney (2002)

One Wish: the Holiday Album (2003)

The Ultimate Collection (2007)

I Look To You (2009)
Whitney Houston

Whitney Houston

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Whitney Houston Whitney Houston Whitney Houston

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu