Willie Dixon
"A blues (és a rock) sokszázszoros daltulajdonosa"

Amerikai énekes, bőgős, dalszerző.

Eredeti neve: William James Dixon

                        1915. július 1. Vicksburg, Mississippi.

                        1992. január 29. Burbank, California.
A CD online megvásárolható!

Willie Dixon amerikai énekes, bőgős, dalszerző kozmetikázatlan, igazi forrásokhoz kötődő blueszenész volt. Még riválisai által is elismert kiváló képességein túlmenően a szerénység, kedvesség, közvetlenség jellemezte. Valószínűleg ötszáznál több szerzeménye gazdagította a blues és a rock kincsestárát.
A Mississippi állambeli Vicksburgban született 1915. július 1-jén. A színesbőrű zenész saját bevallása szerint nagyobb közönség előtt Chicagóba költözéséig - a negyvenes évek második feléig - nem lépett színpadra, bár egyes források tudnak korábbi fellépéseiről is. Fiatal korában bokszolt, és irodalommal is foglalkozott. végül a zenénél kötött ki.
A Union Jubilee Singers, a Five Breezes és a Big Trio együttesekkel zenélt. Az utóbbit Dixon Chicagóban alakította, miután letöltötte börtöbüntetését, amelyet a behívóparancs megtagadásáért kapott. Későbbi nevezetes zenekara, a Chicago Blues All Stars. Példaképei között találjuk Little Brother Montgomeryt, Son House-t, Robert Johnsont és Sonny Boy Williamsont. Az ötvenes évektől Dixon a blues kiemelkedő személyisége lett, de kerülte a reflektorfényt, ezért viszonylag ismeretlen maradt. A koncertezést és közönségét viszont mindig szerette.
Dixon elsősorban szerzőként volt meghatározó egyéniség, de hangszeres előadóként is kiváló volt. Szerzeményei közül kiemelkedik a Little Red Rooster, az I Ain’t Superstitious, az I’m The Blues, a Spoonful, az I Just Wanna Make Love To You, a Back Door Man, az Evil, a Wang Dang Doodle és az I Can’t Quit You Baby, a My Babe, a Wang Dang Doodle és a  Hoochie Coochie Man. .
A fekete blueszenészek közül Howlin Wolf, Muddy Waters és Otis Rush dolgozta fel dalait. Gyakran zenélt együtt a kitűnő zongoristával, Memphis Slim-mel. A hatvanas években a fehér angol és amerikai zenészek közül, Alexis Korner, Graham Bond, a Rolling Stones, a Cream, a Canned Heat, a Savoy Brown, a Doors, Jeff Beck, az Animals, a Living Blues, a Ten Years After,  a Led Zeppelin együttes és Eric Clapton dolgozta fel dalait. Játszott a Fleetwood Mac együttessel is Chicagóban. A rock and roll nagy egyéniségei közül Elvis Presley, Chuck Berry és Bo Diddley is énekelt Dixon-számokat.
Dixon albumai közül a leghíresebb az I,m The Blues és a Willie's Blues. Lemezeinek száma messze elmaradt a műfaj számos nagyágyújától, pl. B. B. King-től vagy John Lee Hooker-től.
Dixon közreműködött a Blues Heaven Foundation létrehozásában, amely anyagilag segítette a műfaj fennmaradását és terjesztését. A Chess kiadónál pályatársai lemezeinek megjelentetésén fáradozott producerként. Fő szervezője és résztvevője volt az Európába átránduló American Folk and Blues Festivalnak, A hagyományos blues kategóriában 1988-ban Grammy-díjat nyert, a rock műfajára gyakorolt hatását elismerve bekerült a a rock and roll halhatatlanjai közé. A kitűnő zenész és szervező több súlyos betegségen esett át a nyolcvanas évektől, cukorbetegség következtében egyik lábát amputálták, de egészen 1992. január 29-én bekövetkezett haláláig zenélt.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Willie’s Blues (1959)

At The Village Gate (1960)

Memphis Slim And Willie Dixon At The Willage Gate (1962)

Baby Please Come Home (1963)

I’m The Blues (1970)

Catalyst (1973)

Mighty Earthquake & Hurricane (1983)

Hidden Charms (1988)

Ginger Ale Afternoon (1989)

The Chess Boks (1989)

The Original Wang Dang Doodle Chess Recordings (1995)

Crying The Blues (1996)

I Think I Got The Blues (1998)

Good Advice (1998)

Mr. Dixon”s Workshop (2001)

Giant of The Blues (2008)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/PhotosVissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2012
e-mail: Literatura.hu