Alicia Keys
"Gyönyörű testben gyönyörű hang."

Amerikai rhythm and blues énekesnő, dalszerző, producer, színésznő.

Eredeti neve: Alicia Aguello Cook

                   1981. január 25. New York, New York.
Alicia Keys

Alicia Keys amerikai énekesnő és sokoldalú „vállalkozó” a zene világában – túl azon, hogy fantasztikus a hangja s kiválóan bánik vele, nagyszerűen zongorázik, a hangszernek mindig komoly szerepe volt dalaiban. Természetesen dalszerzőként is bizonyította kvalitásait. A múlt század kilencvenes éveinek második felében robbant be a zene világába, tehetsége igazán az ezredforduló után bontakozott ki.
Elsősorban rhythm and blues és kortárs soul a műfaja, de popzenében is letette névjegyét. Harmincmilliónál több lemeze fogyott világszerte. Temérdek trófeát gyűjtött be, 2001 és 2014 között több mint tíz Grammy-díj, több American Music Award és Billboard Music Awardst, a Soul Train, a Brot Awards, az MTV Europe és más listák, szakmai elismerés jelezte kvalitásait. Listavezető albumok és kislemezek jelezték a siker útját.
A közönség szeretetének legékesebb megnyilvánulása a volt albumainak és kislemezeinek a különböző listákon elért első helyezése. Ugyanakkor senki sem vádolhatta azzal, hogy túlzásba vinné a szereplést: lemezzel csak olyankor jelentkezet, amikor valóban volt mondanivalója. Alicia a rhythm and blues szelídebb vonulatának kiválósága, Stevie Wonder-t tartja példaképének.
Afro-amerikai apa olasz-amerikai származású anya gyermeke, szülei egészen kis korában elváltak, anyja nevelte. Mindössze négyéves volt, amikor először lépett a nagyközönség elé, a zenével nyolcéves korától kezdett foglalkozni. Első saját szerzeményét tizennégy éves korában írta. Tizenéves korában művészeti iskolába járt, klasszikus zenével foglalkozott. Tizenhárom éves korában találkozott azzal a Jeff Robinsonnal, aki hosszú időn át menedzsere volt, s bejuttatta az Arista lemezcég A&R nevű leányvállalatához. Útját a cég producerével Peter Edge-dzsel közösen egyengették.
Clive Davis, számos nagy előadó (köztük Carlos Santana, Buce Springsteen) producere - aki élen járt a színes bőrű énekesek tehetségének felismerésében - látta meg benne a nagy lehetőséget. A szerződést Alicia Keys 1998-ban kötötte az Aristával, később Davisszel együtt távozott a producer által alapítot J. Recordshoz.
A közönség ítéletét tükröző listás helyek mellett a szakmai elismerés sem maradt el, 2001-es első lemeze, a Songs in A Minor öt Grammy-díjat hozott számára Egyet az albumért, hármat az album dalaiért, egyet pedig az énekesnőnek az év új arcaként. A lemezből 11 millió fogyott. Csaknem 10 millió darab fogyott a The Diary of Alicia Keys című második lemezéből, amely ismét több Grammyt hozott számára.
Nem lehetett oka a panaszra 2005-ben DVD-n is kiadott Unplugged című koncertfelvétel albumának fogadtatására sem – számos első helyezést ért el vele.
A diadalmenet 2007-ben az As I Am című albummal folytatódott, ez is megszerezte a kötelező első helyeket. Ráadásul az album No One című dala is csúcsra került – többek között a Billboard 100-as listáján Éllovas lett a 2009-ben megjelent The Element of Freedom és számos első helyet hódított meg a 2012-eben megjelent és 2014-ben Grammy-díjas Girl On Fire is. Több nagyszerű válogatással ünnepelték kiadói.
Egy ilyen csodaszép hölgynek természetesen kötelező volt belekóstolnia a film, a televíziózás világába is – bár kétségkívül szerényebb sikert jelentett számára, mint a zene. 2007-ben és 2008-ban három mozifilmben kapott szerepet, a televízióban ennél több alakítása volt -j átszotta például a 2003-ban bemutatott American Dreamben a hatvanas évek egyik kitűnő rhythm and blues sztárját, Fontella Basst.
Alicia Keyst a rhythm and blues hívein kívül ünnepelték a rap, hip hop és dance zene hívei is. Európában is sikeres, de korántsem annyira, mint a tengerentúlon.
Alicia Keys 2010-ben ment férjhez Swizz Beatz producerhez, egy kisfiúk született.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

Fallin’ (2001)
You Don’t Know My Name (2004)
If I Ain’t Got You (2004)
Diary (2004)
No One (2007)
Un-Thinkable (I’m Ready) (2010)
Girl on Fire (2013, 2014)

Nagylemezek:

Songs In A Minor (2001)
The Diary of Alicia Keys (2003)
Unplugged (2005)
As I Am (2007)
The Element of Freedom (2009)
The Platinumm Collection (2010)
Girl On Fire (2012)
Alicia Keys

Alicia Keys

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Alicia Keys Alicia Keys Alicia Keys

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu