Anita Baker
"Távol áll tőle a tucatminőség."

Amerikai rhythm and blues, soulénekes, dalszerző.

Eredeti neve: Anita Denise Baker

                    1958. január 26., Toledo, Ohio.
Anita Baker

Anita Baker egyike azoknak a fekete gyöngyszemeknek, akik nem érik be a tucatminőséggel, stúdióban és színpadon is az igényes szórakoztatásra törekszenek. A ritka kincset a közönség is megbecsüli, erről tanúskodnak platina- és aranylemezei. A szakma sem bánt fukar kézzel vele, a díjosztások alkalmával: nyolc Grammy-díjat, több American Music Awardst és Soul Traint gyűjtött be, csillagot kapott a hírességek hollywoodi sétányán. A városi soulzene legkiválóbbjai között emlegetik.
Anita Baker szülővárosából, az Ohio állambeli Toledóbból tizenhat éves korában tette át székhelyét Detroitba, a fekete muzsika fellegvárába. A zenével baptista templomi kórusban találkozott először 12 éves korában. Kicsit később a Chapter 8 nevű detroiti énekegyüttes tagja lett. A figyelmet akkor hívta fel magára, amikor a nyolcvanas évek elején elhatározta, hogy szólópályára lép. Soha nem volt rossz az ízlése, példaképei között találhatjuk már egészen fiatal korától például Billie Holliday-t, Nancy Wilsont, Sarah Vaughant és Roberta Flacket.
Nem kapkodta el első albumának megjelenését, s később is kétszer meggondolta, mielőtt letett valamit az asztalra. Egyébként bátran állítható róla, hogy nincs elhibázott korongja, ezt a szakmában ugyanúgy tudják róla, mint rajongói.
A The Songstress című első albuma 1983-ban jelent meg, ennek két dala, az Angel és a No More Tears listás siker lett. Komoly minőségi ugrást jelentett számára, amikor az Elektra lemezcég szerződtette, ezt 1986-ban a Rapture című kitűnő albummal hálálta meg. Ezért a lemezért Grammy-díjat is kapott, s második helyezést ért el vele a rhythm and blues listán. Noha a listaélére nem sikerült feljutnia vele, sokan úgy vélik, hogy ez a legjobb lemeze.
Ezután egy gospel felvételéért kapott Grammy-díjat, majd 1990-től, a Composition című lemezének megjelenése után egy ideig nem készített új lemezt, s nem is turnézott. Később elárulta, hogy szülei betegsége, gyermeke születése és egyéb magánügyei miatt szüneteltette az éneklést és egyéb zenei tevékenységét.
A kilencvenes évek közepéig összesen nyolc Grammyt gyűjtött, s a 2000-es évekre is volt több jelölése. Pályájának legjobb időszaka a kilencvenes évek közepére esett. Listát vezetett Just Because valamint a Giving You Best That I Got című dala (ezért kapta egyik Grammy-díját), valamint 1994-ben a rhythm and blues listán első, a Billboard 200-on 3. helyezett Rhythm of Love albuma. Több más dala, albuma került csúcsközelbe.
A 2004-ben megjelent My Everything című "visszatérő" lemezével ismét tarolt. A My Everything albumra tíz dal került, háromnegyed óra terjedelemben.. Az album indító dalát, a You’re My Everythinget gyakran lehet hallani a különböző rádióállomásokon. Kilenc dalnak ő maga a szerzője vagy társszerzője. A lemez Like You Used to Do című dalát a fekete zene egyik igen sikeres előadójával és producerével, Kenneth "Babyface" Edmonddal énekli és Babyface a lemez egyik producere (Anita a másik). A szakírók új lemezét a városi soulzene kategóriájába sorolták.
Pályájának további emlékezetes dalai: a Sweet Love, a Caught Up In The Rapture, az I Apologize, a Body, a Talk To Me, a No One In The World.
Anita Baker fellépett az 1990-es nevezetes Mandela-koncerten, többször telt ház előtt énekelt a New York-i Radio City Music Hallban, valamint a londoni Wembleyben. Több olyan koncerten szerepelt, amelynek bevételét az AIDS-betegek javára ajánlották fel. Az új évezredben folytatta a turnézást, 2010-ben nyerte el a Soul Train életmű díját, Lately című 2012-ben megjelent kislemezéért ismét joggal ünnepelték.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemez:

Just Because (1988)
Giving You The Best That I Got (1988)

Nagylemezek:

The Songstress (1983)
Rapture (1986)
Giving You The Best That I got (1988)
Compositions (1990)
Rhythm of Love (1994)
The Best of Anita Baker (2002)
A Night of Rapture Live (2004)
My Everything 2004)
Christmas Fantasy (2005)
Original Album Series (2011)
Only Forever (2013)
Anita Baker

Anita Baker

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Anita Baker Anita Baker Anita Baker

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu