Ben E. King
"Stand By Me című dala máig milliók nagy kedvence ."

Amerikai soul, rhythm and blues, popénekes, dalszerző és producer.

Eredeti neve: Benjamin Earl Nelson

                       1938. szeptember 28. Henderson, Észak-Karolina.

                       2015. április 30. Hackenshack, New Jersey.
Ben E. King

Igazi legenda, a rhythm and blues és a pop legnagyobb ikonjai között tartják számon. A Stand By Me címűm örökzöld dala listát vezetett hazájában és az Egyesült Királyságban is. Ráadásul a múlt évszázad legnagyobb dalainak listáján a 25. helyet foglalja el. Viszonylag későn, 30 éves kora tájékán került reflektorfénybe, de ezt a lemaradását hamar „ledolgozta”. Legnagyobb sikerei a Stand By Me mellett feldolgozta a Spanish Harlemet, de nagy siker volt előadásában a Don’t Play That Song, vagy a későbbi években a Supernatural Thing - ezeken kívül is több slágere került a listák élmezőnyébe. Nem tartozott műfajának „legvadabb” szereplői közé, nem volt annyira temperamentumos, mint James Brown vagy Wilson Pickett, így is biztos közönség tartott ki mellette, nők milliói könnyezték meg híres dalát, amely a legkülönbözőbb műfajokban számos feldolgozásban születet újjá – énekelte Otis Redding, Arthur Brown, Tina Turner, a Platters, a Beatles, John Lennon, a Searchers – igen hosszú a tisztelők sora. A dal a Grammy halhatatlanja és helye van a Rock and Roll leghíresebb dalai között, s a dal jótékonysági alapítványának névadója. Ben E. Kinget beválasztották a dalszerzők halhatatlanjai közé.
Szűkebb hazájából, az észak-karolinai Hendersonból hamar New Yorkba került. Templomi gyermekkórusban ismerkedett a zenével, az énekléssel. A nagyvárosi élet első évei kemény munkával és tanulással teltek. A főiskolai tanulmányok mellett azonban már megfért egy kis muzsika is. Utcai zenész volt, majd főiskolai diáktársaival megalakította a Four B nevű társulatot. Az ötvenes években rendkívül sikeres Moongloowsszal, majd a Five Crownsszal folytatta – ez utóbbi csapat Drifters néven vált világhírűvé. Az együttesnek 1960-ig maradt a tagja.
Korai sikere a Save The Last Dance for Me, a Spanish Harlem, a There Goes My Baby, az I Who Have Nothing, a Dance With Me, majd a többi dalát szinte elhomályosító Stand By Me.
A listákon nagyjából 1964-ig szerepelt rendszeresen. Kedvelt dala volt az It’s All Over, és a Seven Letters is. Az 1967-ben született What’s Soul című dalát műfajának legjobbjai között emlegették a szakírók, bár listás siker nem lett belőle. Azután évekre eltűnt de a koncertezést intenzíven folytatta. A hetvenes évek derekán ismét csúcsra jutott a Supernatural Thing című dalával, s nagy siker volt azonos című albuma is.
A Stand By Me a nyolcvanas években ismét tarolt, miután 1986-ban egy film betétdalaként bekerült a Billboard tízes listájára.
A válogatásokkal együtt több mint hetven albuma jelent meg, s több tucat kislemez viseli a nevét. Viszonylag magas életkora ellenére még a 2010-es évek elején sem hagyta el a színpadot, Angliában is turnézott.
76 évesen, 2015 árilis 30-án távozott az élők sorából.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:
Save The Last Dance for Me (1960)
Stand By Me (1961)
Supernatural Thing Par 1 (1975)

Nagylemezek:
Spanish Harlen (1961)
Don’t Play That song (1962)
Seven Letters (1965)
What Is Soul? (1967)
The Beginng of All (1971)
Supernatural (1975)
I Had a Love (1976)
Let Me Live in Your Life (1978)
Street Though (1981)
The Ultimate Collection: Stand By Me The Best of Ben E. King (1987)
Save The Last Dance for Me (1988)
What’s Importance To Me (1992)
Anthology (1993)
Stand By Me&Other Hits (1997)
Soul Remix (2005)
I’ve Been Around (2006)
First Tate of Love: Ben E. King&The Drifters 1958-1960 (2011)
Ben E. King

Ben E. King

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Ben E. King Ben E. King Ben E. King

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2015
e-mail: Literatura.hu