Billy Preston
"A Beatles és a Rolling Stones is igényt tartott rá."

Amerikai rhythm and blues énekes, billentyűs, dalszerző.

Eredeti neve: William Everett Preston

                       1946. szeptember 9. Houston, Texas.

                       2006: június 6. Scottsdale, Arizona.
Billy Preston

Billy Preston, a kiváló képességű rhythm and blues és rockzenész, dalszerző a Beatles-hez, a Rolling Stones-hoz és más neves együttesekhez fűződő szoros zenészkapcsolatai révén talán ismertebb volt mint saját jogán. Amellett, hogy ötödik Beatle-ként és hatodik Rolling Stone-ként emlegették dolgozott például a Sly and The Family Stone együttesel, Joe Cocker-rel. Kitűnő énekes és „minőségi” billentyűs volt. Saját jogán több dala volt listavezető, albumai közül is a listák élvonalába került jó néhány. Eredeti figurája volt a hatvanas-hetvenes évek zenei világának.
     Szülővárosából, Houstonból családjával hamar Los Angelesbe került. Csodagyerekként tartották számon: egész kis kölyökként kísérte többek között Mahalia Jacksont, és szerepelt az ötvenes évek végének legendás filmjében, a St. Louis Bluesban (a blueslegenda W. C. Handyt alakította.). A Shindig című televíziós műsorban 14 éves korában szerepelt először, de akkor is mindössze16 volt, amikor részt vett Little Richard európai turnéján, s nagyjából ebben az időben Sam Cooke soul-legendával és Ray Charles-szal is színpadra léphetett.
    Preston nemcsak a feketék zenéjéhez kötelezte el magát, hanem a fehér rockzenében is nyomult. Igaz, hogy elaprózta tehetségét, de kerülte a nyálas slágerzenét, mindig az igényességre törekedett.
A Beatles együttessel a hatvanas évek második felében került kapcsolatba. Őrzi emlékét a Beatles 1968-as "fehér" albuma, a Let It Be című búcsúlemeze, a liverpooliak Get Back című kislemeze is.
    A Beatles feloszlásának Preston is egyik vesztese volt. A Beatles-korszak után George Harrison-nal együtt fontos közreműködő volt a Bangladesh-koncerten. (A koncertről megjelent lemezért ő is megkapta a Grammy-díjat.) Játszott John Lennon Plastic Ono Band, majd az Imagine című albumán. Ringo Starr-ral turnézott a nyolcvanas évek végén.
    A Rolling Stones-szal a Sticky Fingers és az Exile On Main Street című albumon dolgozott, a hetvenes években, majd 1997-ben is turnézott Jaggerékkel.
    Preston írta Joe Cocker You Are So Beautiful című, a hetvenes évek közepén megjelent dalát, amely előkelő helyre került a brit listán. Koncertezett többek között Eric Clapton-nal, Bob Dylan-nel, Aretha Franklin-nel, Tina Turner-rel, Stephen Stillsszel, Stevie Winwood-dal, Carole Kinggel. Egyik utolsó felvételét a Red Hot Chili Peppers együttessel készítette.
    Saját dalai közül listavezető volt az 1972-es Outa-Space (Grammy-díjat kapott érte), az 1973-as Will It Go Round in Circles és a Space Race, az 1974-es Nothing From Nothing, kitűnő dala volt, ha nem is listavezető a That’s The Way God Planned It.
    Szerepelt a hetvenes években a Saturday Night Live című tv-showban. Budapesten is koncertezett a hetvenes évek végén, de nem volt különösebb sikere. A nyolcvanas években Syreeta Wright soul-énekesnővel énekelte a With You I’m Born Again című duettet, amely a Billboard 100-as listáján a 4. helyezést ért el.. Több gospel-albmua is jelent meg.
    Súlyos drogfüggő volt, ráment a pályája, egészsége is. Betegsége miatt is dalai a nyolcvanas évek elejétől eltűntek a slágerlistákról. Egészségi problémái ellenére még a kilencenes évek végén is koncertezett, s fellépett George Harrioson emlékére rendezett 2002-es koncerten – sok más kitűnő zenésszel. 
    A kiadók évfordulóktól függetlenül számos lemezét jelentették meg az ezredfordulót követően, majd halála után.
(Kovács Miklós)

Listavezető kislemezek:

Outa Space (1972)
Will It Go Round in Circles (1973)
Space Race (1973)
Nothng from Nothing (1974)

Nagylemezek:

Sixteen Year Old Soul (1963)
The Most Exciting Organ Ever (1965)
Billy Preston (1969)
That’s The Way That God Planned It (1969)
Encouraging Words (1970)
Music is My Life (1972)
Live European Tour (1974)
It’s My Pleasure (1975)
Billy Preston (1976)
Whole New Thing (1977)
Billy and Syreeta (1981)
On The Air (1984)
The Best of Billy Preston (1988)
Ministry of Music (gospel) (1994)
Words and Music (gospel) (1996)
Ultimate Collection (2000)
Music from My Heart (gospel) (2001)
The Millenium Collection: The Best of Billy Preston (2002)
Billy Preston

Billy Preston

Billy Preston

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Billy Preston Billy Preston Billy Preston

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu