Blues Brothers
"Film és blueslegenda."

1978-ban alakult amerikai rhythm and blues együttes.
Tagjai: (zenészek és színészek)
             John Belushi (Jake Blues)
             Dan Aykroyd (Elwood Blues)
             Cab Calloway (ének – a filmben)
             Steve Cropper (gitár)
             Donald „Duck” Dunn (basszusgitár)
             Matt „Guitar” Murphy (gitár)
             „Blue” Lou Marini (szaxofon)
             Tom „Bones” Malone (harsona, trombita, szaxofon)
             Willie Hall (dob) – csak filmen
             Steve „Getdwa” Jordan(dob) - lemezeken
Blues Brothers

Világsiker volt az 1979-ben bemutatott The Blues Brothers amerikai zenés filmvígjáték. Közel 20 évvel később Blues Brothers 2000 címen felelevenítették. A fantasztikus színészek John Belushi és Dan Aykroyd, Belushi halála után John Goodman, mellett nagyszerű alapzenekar, sztárzenészekkel remek élményt nyújtottak.
A filmekben szerepelt Aretha Franklin (mindkét filmben), James Brown, Ray Charles, John Lee Hooker illetve a folytatásban B. B. King, Junior Wells, Erykah Badu, Eric Clapton, Taj Mahal és mások. Több tucat nagyszerű dal készült a filmekhez.
A The Blues Brothers 1978-ban a Saturday Night Live tv-showban mutatkozott be blues, soul és rock and roll klasszikusokkal. Első albumuk a Briefcase Full of Blues 1978-ban jelent meg, listát vezetett. A Blues Brothers és a Blues Brothers 2000 zenei anyaga is megjelent lemezen.
A Blues Brothers a remek színészeket és világsztár zenészeket kísérve  koncerttermekben is fantasztikus élményt nyújtott. (Budapesten is felléptek.)
A Blues Brothers színész-muzsikusai közül a 33 évet élt, túlzott drogfogyasztás következtében elhunyt John Belushi kivételes képességű színész volt. A chicagói születésű Belushit számos filmben láthatta a magyar közönség is. Fiatal korától zenélt, sokat dolgozott, alkohol és LSD segítette feldobni. A hetvenes évektől az NBC zenés show-műsoraiban foglalkoztatta. Dan Aykroyddal a Blues-fivérek előbb színpadon mutatkoztak be. Belushi szerepelt a Going South, az Old Boyfriends, a Meztelenek és bolondok, a Szórakozott szomszédok, (Neighbors) című filmekben.
Az ottawai születésű, Oscar-jelölt és Emmy-díjas Dan Aykroyd főleg vígjátékokban szerepelt. A Saturday Night Live amerikai tv-show-ban futott be. A Meztelenek és bolondokban John Belushi társa. Később a Szellemírtókban, az Indiana Jones és a Végzet templomában, a Marslakó a mostohám, a Nagy kiruccanás filmekben aratott sikert. Az 1998-ban készült Blues Brothers 2000-nek írója, forgatókönyvírója, producere és szereplője.
Az „alapzenekarban” Steve Cropper a Booker T. and MG,s együttes szólógitárosaként is ismert. A The Times Jimi Hendrix után a második helyre sorolta. Játszott a sevillai Expo gitáros-parádéján, fellépett Otis Redding-gel, Wilson Pickett-el és Dave Edmunds-al.
Matt "Guitar" Murphy, az egyik legjobb színes bőrű bluesgitáros, évekig játszott Memphis Slim-mel, felvételt készített Sonny Boy Williamsonnal. Donald "Duck" Dunn a 2012-ben elhunyt basszusgitáros kiváló sessionzenész volt, zenélt Otis Reddinggel, a Sam and Dave duóval, Muddy Waters-szel, Alber King-gel, Freddie Kinggel. Lou "Blue Lou" Marini szaxofonos tizenhárom éves korától zenél. Játszott Frank Zappával, James Taylorral, Dionne Warwickkel, Woody Hermann együttesében.
A Banda - a filmekben így emlegetik - Belushi halála (1982) után "leült", 1988-tól aktivizálódott újra. Fellépett az atlantai olimpia gálaműsorán, koncertezett Montreux-ben és szerepelt a hollandiai North Sea jazzfesztiválon. A későbbi Bandában Alan Rubin, (Mr. Fabulous) trombitás, Birch "Slide" Johnson harsonás. Leon Pendarvis orgonista is Tommy "Pipes" McDonnell énekes és sok más zenész is megfordult, például a Budapesten is járt Eddie Floyd soulénekes, aki tagja volt a Booker T and MG’s-nek, Bruce Springsteen, Otis Redding és Wilson Pickett és Rufus Thomas énekelte szerzeményeit.
A fergeteges poénok mellett a Soul Man, a Gimme Some Loving, a Sweet Home Chicago, a Boom, Boom, az Everybody Needs Somebody, a Jailhouse Rock és más dalok voltak a film értékei. Mindkét filmet John Landis rendezte.
A Blues Brothers 2000 halványabb volt az elsőnél, de szépen fogyott DVD-n és CD-n is. Ebben a soulos alaphang erőteljesebb, s különösen a finálé sztáregyüttese által játszott New Orleans volt emlékezetes. 
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Briefcase Full of Blues (1978)

The Blues Brothers: Music from The Soundtrack (1980)

Dancing Wild Da Blues Brothers (1983)

Everybody Needs The Blues Brothers (1988)

The Blues Brothers Band Live in Montreux (1990)

Red, White&Blues (1992)

Blues Brothers& Friends: Live from House of Blues (1997)

Blues Brothers 2000: OriginalMtion P icture Soundtrack (1998)

The Blues Brothers Complete (1998)
Blues Brothers

Blues brothers

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Blues Brothers Blues Brothers Blues Brothers

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu