Dionne Warwick
" A pop és a soul kimagsaló alakja."

Amerikai énekesnő, jazz, soul, pop, felnőtt popzene.

Eredeti neve: Marie Dionne Warwick

                       1940. december 12., East Orange, New Jersey. 
Dionne Warwick

Kivételes képességű énekesnő, többszörös Grammy-díjas. A Billboardon főleg kislemezeivel ért el kimagasló sikereket (hét első, számos dobogós helyezés), de albuma is végzett az élen, igaz, csak 1967-ben. Összesen 56 dala került be a Billboard 100-as listájára.1962-1998 között. A listás helyezéseket tekintve 2013-ban ő a harmadik énekesnő. Az amerikai fajsúlyos könnyűzene egyik kiemelkedő énekesnője. nagyon sokan tanultak tőle, de ő sem szégyellt akár fiatalabbaktól tanulni. 2008-ban kitűnő koncertet adott a Művészetek Palotájában.
"Családi alapon" már gyermekként templomi kórusokban énekelt, ugyanakkor nem készült gospelénekesnőnek, Anyja és nagynénjei a híres Drinkard Singers nevű gospel együttes tagjai voltak a század első felében. Apja a Chess lemezkiadó gospel részlegénél dolgozott. Dionne megalakította a Gospelaires énekegyüttest, amelynek egy időben tagja volt Cissy Houston (Whitney Houston anyja). Ez a formáció Ben E. King soulénekes híres dalaihoz, a Stand By Me-hez és a Spanish Harlemhez szolgáltatta a vokált.
Húszéves korában találkozott Burt Bacharach legendás dalszerzővel és énekessel, demo-felvételeket készített vele, valamint szerzőtársával Hal Daviddel.
Dionne Warwick 22 éves korában énekelte első komolyabb listás sikerét, a Don’t Make Me Over című dalt, amely BillBoard 100-as poplistáján a 21., a rhythm and blues listán az 5. helyre került. A hatvanas évek első felében szép sikereket ért el a sokak által előadott Walk On By, az Alfie és az Anyone Who Had a Heart és az Empty Places című dalokkal.
A hatvanas évek második felében tovább erősített, és 1967-ben az I Say a Little Prayer című dalával a Billboard listáján a 4., 1968-ban a Do You Know the Way to San José című dala is bekerült az amerikai lista legjobb tíz dala közé, egyúttal az első Grammy-díjat is jelentette számára. Albumai közül a Here I Am valamint a Dionne Warwick in Paris 3. lett a Billboard albumlistáján, míg a Here Where There is Love már vezette a Rhythm and Blues listát. A Grammy-díjból jutott neki további három a hetvenes években, egy pedig a nyolcvanas években, s több lemezét jelölték is a legrangosabb zenei trófeára. A nyolcvanas években, majd az ezredforduló után is előfordultak lemezei a listák jobb helyén. A Grammyn, valamint a Grammy halhatatlanná kikiáltott lemezein kívül nyert American Music Awardst, Billboards Music Awardst megkapta a Rhythm and Blues foundation életműdíját és több más elismerést..
Dionne Warwicknak a nyolcvanas évek végéig több mint hatvan lemeze került fel csak a Billboard különböző listáirat. A kilencvenes években hosszú időre eltűnt a reflektorfényből. Zűrös kábítószer-ügyei is adódtak, s már nem produkált figyelemfelkeltő lemezeket, és a koncertszínpadokon is meglehetősen ritka vendég volt - igaz, filmen még akkor is feltűnt. (Dionne Warwick a hatvanas évek végétől több filmben szerepelt.)
A nyolcvanas évek végéig kiadott lemezeivel és koncertjeivel mindenképpen kiérdemelte, hogy a legjobbak között tartsák számon. Példaképének tartja őt a következő generáció több kitűnő énekesnője, a legismertebb közülük Rita Coolidge és (a szintén eléggé zűrös életű) néhai Whitney Houston is.
Önéletrajza 2010-ben jelent meg. 2013-ban csődöt jelentett adótartozásai miatt.
(Kovács Miklós)

Listavezető kislemezek:
I’ll Never Fall in Love Again (1970)
Then Came You (1974)
No Night So Long (1980)
Déja Vu (1980)
Heartbreaker (1982)
That’s What Friends Are For (1985)
Love Power (1987)

Nagylemezek:
Presenting Dionne Warwick (1963)
Anyone Who Had a Heart (1964)
Here I Am (1965)
Dionne Warwick In Paris (1966)
The Windows of The world (1967)
Here Where There is Love (1967)
Promises, Promises (1968)
I’ll Never Fall in Love Again (1970)
The Dionne Warwick Story (1971)
Then Came You (1975)
Love at First Sight (1977)
Heartbreaker (1982)
How Many Time Can We Say Goodbye (1983)
Friends (1985)
The Dionne Warwick Collection (1989)
Sings Cole Porter (1990)
Anthology 1991)
Dionne Sings Dionne (1998)
Soulful Plus (2004)
Why We Sing (2008)
Only Trust Your Heart (2011)
Now (2012) 
Dionne Warwick 

Dionne Warwick

Dionne Warwick

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani! 

Dionne Warwick  Dionne Warwick  Dionne Warwick 

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu