Drifters
"Nem azonos a Shadows elődjével."

1953-ban alakult amerikai rhythm and blues, doo woop együttes.

Eredeti felállás: Clyde McPhatter (tenor)

                            Bill Pinkney (basszus)

                            Gerhart Trasher (tenor)

                            Andrew Trasher (bariton) 
Drifters

A korai rhyhm and blues egyik legjellegzetesebb és legsikeresebb formációja volt az amerikai Drifters együttes. Számos személyi változáson átesve évtizedekig meghatározó szerepet töltött be a műfajban. (Összesen közel félszáz tagja volt az évtizedek során.) Nem véletlenül került be a rock and roll halhatatlanjai, a vokális együttesek halhatatlanjai közé. A Rolling Stone magazin minden idők száz legjobb előadója között is szerepelnek. Több mint egy tucat daluk került a listák élmezőnyébe, ezek többsége ma is gyűjtő-csemege.
A Drifters története a The Dominoes együttesben kezdődött az ötvenes évek elején. Itt énekelt ugyanis az a Clyde McPhatter, aki különleges tenorjával meghatározó hangja lett az 1953 nyarán alakult Driftersnek. (az együttestől függetlenül a rock and roll halhatatlanja). A siker nem váratott sokáig Money Honey című, többek által feldolgozott dalukkal heteken át vezeték a rhythm and blues listát. 1954-ben a rhythm and blues lista csúcsára ért a Honey Love című daluk is. A sikersorozat a következő években folytatódott: 1955-ben az Adorable, 1957-ben a There Goes My Baby, majd 1960-ban a Save The Last Dance for Me került az élre ( Utóbbi Angliában a második helyezett). Az utóbbi két dal szólistája már Ben E. King, a műfaj egyik legszebb hangja volt. A listavezető dalok mellett számos Drifters-produkció végzett a listák élmezőnyében, gyakran dobogós” helyeken.
Az együttes menedzsere George Treadwell lett (Bill Pinkney kérésére), ő lett egyben a Drifters név tulajdonosa, számos személyi változás kezdeményezője. Az együttes tagjai korántsem minden kezdeményezésével, ötletével értettek egyet, így többen tovább álltak. Az eredeti csapat tagjai közül McPhatter a katonai szolgálat után még visszatért, ám az évtized végére olyan nagy nevek kerültek a Driftersbe, mint az említett Ben E. King és Charlie Thomas, a két tenor, Doc Green (bariton) és Elsbury Hobbs (basszus). Az énekesek és zenészek keringője követhetetlen volt, a lényeg azonban, hogy a Drifters megőrizte rangját. Mindenképpen ki kell emelni Bobby Hendricks, Rudy Lewis (a hatvanas évek elején szólóénekes volt korai haláláig) , a többször visszatérő Johnny Moore, Ray Lewis és Louis Price nevét. Szerzőként szorosan kötődött a csapathoz a legendás Leiber-Stoller valamint a Pomus- Shuman páros.
Az első időszak sikerdala (a listavezetőkön kívül) a Such a Night, a What’cha Gonna Do, a White Christmas, a Ruby Baby, a Fools Fall in Love, a Dance With Me, az I Count The Tears, a This Magic Moment.
A hatvanas években Ben E. King már nem volt tagja a Driftersnek, de maradt a markáns hang. A hatvanas évek első felének emlékezetes sikere volt többek között az Up on The Roof, az On Broadway, az Under The Boardwalk, a Saturday Night at The Movies.
A hetvenes évek Drifters-slágerei közül kiemelkedett a Like Sister and Brother, a Kissin’ in The Back Row of The Movies, a There Goes My First Love és aYou’re More Tan Number in My Little Red Book.
A hetvenes évek elmúltával a Drifters dalai kiestek a listákról, ám a koncertjeik továbbra is sikeresek voltak, s újabb lemezeket készítettek, még az évezredforduló után is.
(Kovács Miklós)

Listavezető kislemezek:

Money Honey (1953)

Honey Love (954)

Adorable (1955)

There goes My Baby (1957)

Save the Last Dance for Me (1960)

Nagylemezek:

Clyde McPhatter&The Drifters (1956)
Rock’n’Roll (1957)
Save The Last Dance for Me (1962)
Up on The Roof: The Very Besr of Drifters (1963)
Under The Boardwalk (1964)
The Good Life With The Drifters (1965)
Where The Music’s Playing (1966)
The Drifters Now (1973)
The Drifters Story (1975)
Save the Last Dance for Me (collection – 1982)
Some Kind of Wonderful (1987)
All Time Greatest Hits&More (1988)
Lett he Boogie-Woogie Roll: Greatest Hots 1953-1958 (1988)
Anthology One, Three, Five (1996)
High Profile (2000)
The Drifters and Ben E. King Meets the Coasters (2003)
The First Taste of Love: Ben E King&The drifters (2011)
Drifters

Drifters

Drifters

A Cd-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani! 

Drifters  Drifters  Drifters 

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu