Graham Bond
„A brit rhythm and blues hullám meghatározó alakja.”

Angol rhythm and blues zenész, billentyűs, szaxofonos, énekes.

Eredeti neve: Graham John Clifton Bond

                       1937. október 28., Romford, Essex, Anglia.

                       1974. május 8., London, Anglia.
Graham Bond

Amikor Nagy-Britanniában felfedezték a bluest, sok szigetországi zenész vált a feketék zenéjének rabjává, népszerűsítőjévé, művelőjévé. John Mayall, Alexis Korner, Cyril Davis és mások mellett a jazz-zenészként elinduló, az alapító „atyák” mellett Graham Bond is sokat tett a „fehér” blues britanniai népszerűsítéséért. Nem ő volt az egyetlen, akinek érdemeit sajnálatosan alulértékeltél életében és 37 évesen bekövetkezett tragikus halála után is.
Bond korán árvaságra jutott, gyermekkorában légzőszervi betegségei voltak. Fiatalon kezdett zongorázni. Eleinte klasszikus zenével foglalkozott, de már az ötvenes évek elején beleszeretett a jazzbe, és 1953-ban iskolatársaival megalakította a Modernaires együttest. Tizenévesen altszaxofonon is játszott, mint vissza-emlékezéseiből kiderült, azért vette fel a fúvós hangszert, hogy tüdejét erősítse.
A hatvanas évek elejétől a Don Rendell Quintetben szaxofonozott. A Melody Maker brit szaklap 1961-ben neki adományozta a jazz új csillaga (The New Star of Jazz) elismerő címet. Megismerkedett és örök barátságot kötött Dick Heckstall-Smith szaxofonossal, a későbbi Colosseum kiválóságával. Rövid időre csatlakozott Alexis Korner Blues Incorporated együtteséhez, majd 1963-ban előbb Graham Bond Trio néven alakított saját együttest Jack Bruce énekes-basszusgitárossal és Ginger Baker dobossal, a Cream későbbi tagjaival. Rövid ideig az együttes tagja volt John McLaughlin a kitűnő jazzgitáros (akinek csatlakozásával Quartetre változott a formáció neve). Később a zenekar Graham Bond Organisation néven folytatta Dick Heckstall-Smith csatlakozásával.
Graham Bond első társulatával 1964-ben megjelentette a Live at Klooks Kleek albumot (amelyet később is kiadtak), majd az Organisationnal a The Sound of ’65, egy évvel később pedig There’s Bond Between Us című lemezét – a két korong Bond legjobb lemeze volt. Mindkettőn ismert blues standardek hallhatók Bond felfogásában: Got My Mojo Working, Hoochie Coochie Man, Early in The Morning, Have You Ever Loved a Woman és mások. Igazi csemege a saját darabok közül a Train Time, amely később a Cream repertoárjának része lett. A Walking In The Park című saját szerzeményt később a Colosseum is műsorára tűzte.
A hatvanas évek derekán Bond a billentyűs hangszerekre összpontosított, a mellotront is beillesztette a "kelléktárába".
A Graham Bond Organization több zenész távozása után 1967-ben megszűnt.
Az együttes hangzása a közönségnek túl bonyolult, a jazzistáknak viszont nem volt eléggé jazzes – emiatt lemezeik nem fogytak a kívánt mértékben. Graham Bond Amerikában megjelentette a The Magic Graham Bond, és Love is The Law című lemezt. Utóbbi érdekessége, hogy a dob kivételével minden hangszert Bond játszott fel.
Közben Boond egyre jobban ivott és drogozott, felbomlott házassága. 1970-ben hazatért Angliába, ahol örömmel fogadták. Hamarosan megalakította a Graham Bond Initiation nevű együttesét, s koncertezett a Royal Albert Hallban is, majd csatlakozott a Ginger Baker’s Airforce-hoz, zenélt a Jack Bruce Banddel, s együttest szervezett Pete Brownnal, a Cream szövegírójával Bond&Brown néven. A Holy Magic (1971) és a We Put A Magic On You (1972) című lemezei már végjátéknak bizonyultak. Graham Bond több kortárs fehér blues előadó és formáció lemezén szerepelt közreműködőként. Több kitűnő albumait halála után is kiadták. A korát messze megelőző zenész nagy akarással vágott neki az 1974-es évnek, ám május 8-án a londoni metró kerekei alatt végezte – halálának körülményeire soha nem derült fényt.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Live at Klooks Kleek (1964)

The Sound of ’65 (1965)

There’s Bond Beetwen Us (1966)

Love is The Law (1969)

Magic Graham Bond (1969)

Holy Magic (1970)

Solid Bond (1970)

We Put Our Magic On You (1971)

This is Graham Bond - Bond In America (1972)

Graham Bond Organization (1984)

 I Meet the Blues at Klook’s Kleek (2007)
Graham Bond

Graham Bond

A CD-k online megvsárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Graham Bond Graham Bond Graham Bond

Fotók/Photos

Videók/Videos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu