Irma Thomas
"A déli soul-királynő."

Amerikai blues, rhythm and blues és gospel énekesnő, dalszerző.

Eredeti neve: Irma Lee

                       1941. február 18. Ponchatoula, Louisiana.
Irma Thomas

A New Orleans-i soul-királynő, a Dél fekete hangja - leggyakrabban így emlegetik a műfaj kiválóságát, Irma Thomast. Nem ért el olyan népszerűséget, mint Aretha Franklin, Etta James, Chaka Khan és sokan mások, jóllehet képességei alapján könnyen lehetett volna hozzájuk hasonló nagy sztár. A vele szerződő lemezkiadók azonban mindvégig bíztak benne. Példaképei közé sorolta Mahallia Jacksont, Percy Mayfieldet és John Lee Hooker-t.
Csupán néhány éve kapta meg első Grammy-díját az After The Rain című albumáért. Ezzel a lemezzel érte el a legmagasabb helyezést (4.) a Billboard blueslemez-listáján. Több albuma felkerült a Billboardra, de az élmezőnyig nem jutottak el ezek a korongok.
A színes bőrűek általában is nehéz gyermekkora az ő esetében fokozottan igaz: ez Irma Thomas számára igen hamar véget ért. Felnőtté kellett válnia, hiszen tizennégy éves korában anya lett, s csakhamar férjhez is ment gyermeke apjához, igaz nagyon hamar el is vált tőle. Nem sokat élt együtt második férjével, Andrew Thomasszal sem, aki két gyermekének az apja, s akitől még húszéves kora előtt elvált. (Irma Thomas ekkor már 4 gyermek anyja volt.)
Énekesnői pályája a baptista templomi kórusban kezdődött, akárcsak sok más színes bőrű fiatalé. Mindössze 13 esztendős volt, amikor első felvételét elkészítette a Specialty lemezkiadónál. Első kislemeze a (You Can Have My Husband but) Don’t Mess With My Man című dallal a Billboard listáján gyorsan felkúszott a 22. helyre.
Ezután Tom Ridgley együttesével énekelt egy ideig, s a hatvanas évek elejétől sorra kapta a szerződési ajánlatokat jobb lemezcégektől, köztük az Imperialtól, a Roundertől és a Chesstől. Sorra születtek a kitűnő dalaí és lemezei, köztük a Wish Someone Would Care, majd a Rolling Stones-tól sokkal jobban ismert Time Is On My Side és a Pain In My Heart. Jól fogadta közönsége a Times Have Changed, a He’s My Guy, a Cheater Man című dalait, ha nem is aratott is velük tomboló sikert.
A hetvenes években eleinte Los Angelesben élt, majd New Orleansba költözött. Ez az időszak igen csendesen múlt el fölötte, bár a New Orleans-i jazzfesztiválon rendre sikerrel szerepelt. Az évtized végén előrukkolt egész pályája egyik legjobb korongjával, a The Soul Queen of New Orleans című albummal.
A nyolcvanas és kilencvenes években folytatta a koncertezést, s megjelentek szakmailag kitűnő albumai is, de komolyabb visszhangja a közönség körében ezeknek sem volt.
Gospelt és bluest is énekelt akkoriban. A kilencvenes évek derekán egy kitűnő válogatáslemezzel rukkolt elő, amely a Time Is on My Side címet viselte.
Az ezredfordulót a My Heart Is in Memphis és az If You Want It Come and Get It című albummal köszöntette, 2006-ban jelent meg az a bizonyos After The Rain album, amely Grammy-díjat érdemelt, valamint egy válogatása a hetvenes évek dalaiból.
Irma Thomas túl a hetvenen is rendszeresen koncertezik, évente fellép a New Orleans-i Jazz and Heritage Festivalokon, a 2008-as plakát éppen az ő arcképével volt látható.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Wish Someone Would Care (1964)
Take a Look (1968)
New Orleans Jazz&Heritage Festival (1976)
The Soul Queen of New Orleans (1978)
The New Rules (1986)
The Way I Feel (1988)
Live! Simpy The Best (1991)
True Believer (1992)
Walk Around Heaven: New Orleans Gospel Soul (1993)
Turn My World Around (1993)
Sweet Soul Queen of New Orleans: Irma Thomas Collection (1996)
The Story of My Life (1997)
My Heart's In Memphis (2000)
After The Rain (2006)
Simply Grand (2008)
The Soul Queen of New Orleans: 50th Anniversary (2009)
Irma Thomas

Irma Thomas

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Irma Thomas Irma Thomas Irma Thomas

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu