Joe Tex
"Déli soul, rhythm and blues, funky és diszkó összerázva."

Amertikai soul és funkyénekes, dalszerző.

Eredeti neve: Joseph Arrington Jr.

                        1933. augusztus 8. Rogens, Texas.

                        1982. augusztus 13., Navasota, Texas.
Joe Tex

Joe Tex az egyik legsokoldalúbb színes bőrű előadóművész volt, aki a rock and roll születésekor lépett színpadra, de a soulzene, azon belül is a gospel gyökerű déli soul lett mesterségének címere. A műfaji sokféleséget szakmai körökben némi fenntartással fogadták, a diszkózenével sokat rontott az összképen, de ennek felvállalása nyilván anyagi természetű. Joe Tex a déli soulzene egyik legjellegzetesebb képviselője volt, gyakran emlegették együtt James Brown-nal, bár a soul nagypapája kétségtelenül több babért aratott. Neki sincs azonban oka a szégyenkezésre, hiszen több listavezető, illetve élvonalbeli dala is igazolta népszerűségét. Legsikeresebb időszaka a hatvanas években volt.
A New York-i Apollo színház tehetségkutatóját megnyerve tűnt fel az ötvenes években. Ez jó ajánlólevélnek bizonyult, hiszen rögtön utána több kiadó is szerződést ajánlott neki, a King Recordshoz szegődött. Főiskolás korában baritonszaxofonon is játszott, később ritkán vett kezébe hangszert. A texasi Baytown egyházi kórusához csatlakozott egy időre.
Zeneszerzőként is hamar kipróbálta képességeit, még műfajának királya, James Brown is műsorra tűzte szerzeményeit. Eső komolyabb sikere 1955-ben a Day, You Upset My Home. A rhythm and blues-lista második helyére került 1962-ben a Baby, You're Right című dala, s szerzeményei egyre gyakrabban kerültek listára. 1965-ben a Billboard rhythm and blues listájának élére került az I Want To do Everything for You című dala. Ez volt Joe Tex egyik legismertebb dala. Nem sokkal maradt le ettől a szintén 1965-ös Hold Ont to What You Want című dala. Egy évvel később a Sweet Woman Like You jutott a csúcsra, s közben természetesen voltak előkelő helyre sorolt egyéb dalai is. A One Monkey Don’t Stop The Show című kitűnő dalát már a hatvanas években játszotta az Animals együtes, az I Believe I’m Gotcha Make It dala pedig már 1966-ban a vietnami háború ellen szállt síkra. Szerette a közönség és a legjobb tíz közé juttatta a Skinny Legs and All című dalát.
Bár az I Gotcha című dala csak 1972-ben került az élre, közben is termelte a sikereket. Az I Gotcha című dalban nagyszerűen érvényesült hangja, dala az átalakuló rhythm and blues szép darabja.
A hetvenes években – miközben megőrizte kötődését a déli soulhoz -  Joe Tex New Yorkba költözött. Közben népszerűsége csökkent - elsősorban az „északi hang” előretörése következtében. A listákról a hetvenes évek évégétől végképp kiszorultak a dalai. Egyik utolsó listás sikere az I’m Gonna Bump No More 1977-ben. A hetvenes években iszlám hitre tért, még nevét is megváltoztatta. Egy ideig szüneteltette fellépéseit. Pályatársak közül fellépett többek között Wilson Pickett-tel és Ben E. Kinggel.
Lemezei közül a Southern Soul Story volt az egyik legjobb válogatása, amely keresztmetszetét adta legsikeresebb dalainak. Ugyancsak sikeres összeállítás volt a 25 All Time Greatest Hits, valamint a The Love You Save című korongja is. Ezek a válogatások évekkel később is fel-feltűntek a listákon. Az énekes halála után a kiadók rendszeresen megjelentették legsikeresebb lemezeit.
Joe Tex összességében nemcsak hangjával, hanem nagyszerű színpadi produkciójával, showmanként is kiérdemelte a közönség szeretetét.
Tex 1982-ben szívroham következtében halt meg.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:
I Want To Do Everything for You (1965)
A Sweet Woman Like You (1966)
I Gotcha (1972)
Nagylemezek:
Hold What You’ve Got (1965)
The New Boss (1966)
The Love You Save (1966)
I’ve Got To do a Little Better (1966)
Live and Lively (1968)
Happy Soul (1969)
Joe Tex With Strings and Things (1970)
From The Roots Came The Rapper (1972)
Bump &Bruises (1977)
He Who Is Without Funk Cast The First Stage (1979)
Hold On! It’s Hoe Tex (1983)
I Believe I’m Gonna Make It: the Best of Joe Tex (1988)
Golden Classics (1993)
25 All Time Greatest Hits (2000)
Joe Tex

Joe Tex

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Joe Tex Joe Tex Joe Tex

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu