Jools Holland
„A brit szórakoztatóipar Jolly Jokere.”

Angol zongorista, zenekarvezető, rádiós és televíziós műsorvezető.


Eredeti neve: Julian Miles Holland

                        1958.január 24. London

Jools Holland

Gyakran csak kivételes képességű kísérő zenészként emlegetik a sokoldalú Jools Hollandot, a rendkívül technikás zongoristát, aki már önálló produkciókkal is letette névjegyét. A boogie-woogie, a rock and roll, a rhythm and blues, a jazz és a pop egyaránt jól áll neki. B. B. King egyszer azt mondta róla: ilyen jól játszani nem hallott még senkit ebben a műfajban. Példaképei között elsősorban Jerry Lee Lewis-t, Ray Charles-t, Dr. John-t, Georgie Fame-et és Lee Dorsey-t emlegeti. Pályája során zenélt illetve lemezt készített a rock legnagyobb egyéniségeivel, többek között Stinggel, Eric Clapton-nal, David Gilmourral, Tom Jones-szal, George Harrison-nal. A brit zene érdekében kifejtett tevékenységét a királynő a Brit Birodalom Tisztje kitüntetéssel ismerte el.
Az ír felmenőktől származó Jools Holland nyolcéves korától zongorázik. Tizenévesen londoni kocsmákban és klubokban zenélt, 16 éves korában megalakította a popt, új hullámot játszó Squeeze együttest. Bár különösebben nem volt eredeti a hangja, de mégis kitűnően énekelt. A Squeeze 1977-ben készítette első felvé- teleit . A zenekar lemezei elég keresettek voltak, már 1980-ban megjelentek albumaik a hazai és a tengeren túli listán is.
Jools Holland 1978-ban megkezdte egyéni karrierjének építését. Már első középlemeze bizonyította: kitűnően érzi a boogie-woogie-t, a rock and rollt, s nem idegen tőle a rhythm and blues sem. Holland 1980-ig párhuzamosa dolgozott az együttessel és saját projektjein, azután végleg a szólókarrier mellett döntött. A zongora mellé egy Hammond-orgonát is beszerzett. Millionaires nevű zenekarában nagyszerű basszusgitáros ügyködött a Paul Simonnal, John Mayer triójával, a Who együttessel is zenélő Pino Palladino személyében.
Az 1981-ben megjelent első szólóalbuma elmaradt várakozásaitól, de az 1984-ben megjelent Jools Holland Meets Rock ’a’ Boogie Billy című album remek összegzése volt az általa játszott stílusoknak, a szakma elismeréssel fogadta, a közönség azonban továbbra sem kapkodott érte, ez jellemző egész pályafutására. A szakmailag erős lemezek mellett ugyanakkor kitűnő hangulatú koncerteket adott.
A 90-es évek elején jelent meg a következő lemeze, majd 1995-ben a Solo Piano lemezzel jelentkezett, ez a korongja is nagyon profi munka volt.
A kilencvenes években megtört a jég és több albuma ezüst, arany vagy platinalemez lett, jelezve, hogy a nagyközönség érdeklődését is sikerült felkeltenie. Az új évezredben az intenzív koncertezés közben több kitűnő albummal örvendeztette meg rajongói. Kiemelkedik közülük a Tom Jones&Jools Holland korong, valamint a Small World Big Band lemezek, amelyeket Eric Clapton. Peter Gabriel, Ron Wood, Steve Winwood, Van Morrison és mások közreműködésével készített. A kényesebb igényeket is kielégíthette a Swinging The Blues, Dancing The Ska valamint a Moving Out To The Country című albuma. Összesen több mint húsz albumnál tart.
Műsorvezetőként, házigazdaként több zenés program fűződik a nevéhez, számos filmben szerepelt zenészként is. Műsorvezető-házigazdaként legismertebb a Later… With Jools Holland című programja. Közreműködött a The Beatles Anthology-t bemutató programban, az NBC Sunday Night című programjában. Folyamatosan turnézik, 2012-re is több tucat lekötött koncertje van. Önéletrajza Barefaced Lies& Boogie-Woogie Boasts címmel 2007-ben jelent meg.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek szólóban:

Boogie Woogie „78 (EP) (1978)

Jools Holland&The Millionaires (1981)

Jools Holland Meets Rock’A’ Boogie Billy (1984)

World of His Own (1990)

Solo Piano (1995)

Live Performance (1995)

Sunset Over London (1999)

Small World Big Band (2001)

Small World Big Band Volume Two: More Friends (2002)

Jools Holland’s Big Band Rhythm and Blues (2002)

Small World Big Band Friends 3 (2003)

Swinging Blues Dancing Ska (2005)

Moving Out To The Country (2006)

Best of Friends (2007)

Rockinghorse (2010)

Finding The Keys: The Best of Jools Holland (2011)

The Golden Age Of Song (2012)
Jools Holland

Jools Holland

Jools Holland

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Jolls Holland Jools Holland Jools Holland

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012 - 2014
e-mail: Literatura.hu