LaVern Baker
"A szakma és a közönség egyaránt elismerte."

Amerikai blues és rhythm&blues énekesnő.

Eredeti neve: Delores LaVern Baker (Delores Williams)

                    1929. november 11., Chicago, Illinois.

                    1997. március 10., Queens, New York.
LaVern Baker

LaVern Baker a múlt század közepének egyik legkiemelkedőbb rhythm and blues előadója volt. Egyebek között a Tweedle Dee a See See Rider valamint a Jim Daddy című dalait őrízte meg az utókor. Főleg az előbbiek számos feldolgozást értek meg.
Nemcsak rhythm and bluest, hanem klasszikus bluest is énekelt. A jazz volt számára a kiindulópont, a kályha, első számú példaképe Bessie Smith. (Dalaiból egy válogatást készített). A klasszikus fekete műfajok közül otthonosan mozgott a gospel világában, s a rock and roll sem volt idegen tőle. Nagy ritkán könnyed popdalokat is „bevállalt”. A rock and roll halhatatlanja, a Rhythm and Blues Foundation Pioneer Awarddal ismerte el munkásságát. A listákon egészen a hatvanas évek közepéig rendre megjelentek a dalai.
Tizenéves korában, klubokban kezdett énekelni. Fletcher Henderson, a jazz aranykorának egyik fejedelme fedezte fel tehetségét 17 éves korában, amikor egy éjszakai mulatóban hallotta őt énekelni. Bejuttatta az O'Keh Recordshoz, amely a múlt század derekán a blues egyik élenjáró műhelye, népszerűsítője, előadóinak pártfogója volt.
Kis aratólányka (Little Miss Sharecropper) néven emlegették őt a szakmabeliek, ő maga viszont a Bea Baker előadói nevet választotta – ebből keletkezett a szélesebb körben ismert LaVern Baker művésznév. Az ötvenes évek elején a Maurice King’s Wolverines, majd a Todd Rhodes együttes szólistája, ezután Rhodes néven szervezett saját csapatot.
Az O’Keh kiadótól az Atlantichoz szerződött, itt énekelte első sikerét, a Tweedle Dee című slágert, amelyet sok fekete és fehér énekesnő tűzött műsorára Connie Francistől Brenda Lee-ig és Wanda Jacksonig. LaVern Baker verziója előkelő helyre került a rhythm and blues és a poplistákon. Nagy sikere volt a szintén éllovas Jim Dandynek és listát vezetett a Tra La La is. Nagy sikert aratott a szintén nagyon sok előadó által műsorra tűzött See, See Riderrel.
Az ötvenes években turnézott egyebek között Bill Haley-vel, a rock and roll "ősatyjával". A hatvanas évek közepétől LaVern Baker dalai "kikoptak" a listákról. Szűkebb közönség előtt, kis klubokban keresett kárpótlást és megélhetést, azonban a kisebb közönség is nagy szeretettel fogadta.
Saved, Think Twice és a One Monkey Don,t Stop The Show című dalait Jackie Wilsonnal együtt énekelte. (Utóbbit egyebek között műsorára tűzte az Animals együttes a hatvanas évek közepén.)
A hatvanas években Vietnamban amerikai katonáknak énekelt, majd betegsége miatt hosszú időre elhallgatott. Csak 1991-ben tért vissza a színpadra, ám addigra csaknem teljesen elfelejtették korábbi rajongói. Életének utolsó időszakában megérdemelt nagy ovációval fogadták a chicagói bluesfesztiválon.
Nem készített sok lemezt, de azok minősége mérce volt más előadók számára. Az élő fellépéseket összességében fontosabbnak tartotta és művelte, ameddig bírta.
Cukorbetegség okozta halálát. Az Atlantic válogatáslemezekkel tisztelgett egykori sztárjának emléke előtt.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

Tra La La (1956)
Jim Dandy (1957)

Nagylemezek:

LaVern (1956)
LaVern Baker (1957)
LaVern Sings Bessie Smith (1958)
Precious Memries (1959)
Blues Ballads (1959)
Saved (1960)
See See Rider (1963)
Let Me Belong To You (1970)
Soul on Fire:The Best of LaVern Baker (1991)
LaVern Baker Live in Hollywood (1991)
Woke Up This Morning (1992)
Blues Side of Rock’n’Roll (1993)
1949-1954 (2005)
1955-1857 (2008)
Bob Ting a Ling (2009)
LaVern Baker

LaVern Baker

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

LaVern Baker LaVern Baker LaVern Baker

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu