Martha and The Vandellas

1962-ben alakult amerikai rhythm and blues együttes.

Eredeti felállás: Martha Reeves

                           Rosalind Ashford

                           Anette Beard

                          Gloria Williams
Martha and The Vandellas

A Martha & The Vandellas (vagy Martha Reeves and The Vandellas) a legendás Motown kiadó egyik sikercsapata volt. Tulajdonképpen teljesen egyenrangú volt a rhythm and blues és a soul olyan nagyságaival, mint a Supremes, a Chiffons, a Four Tops vagy a Temptations, bár kétségtelen, hogy Európában jobban favorizálták a „konkurenciát”. Legnagyobb sikerük a Dancing In The Street, amely nemcsak a fekete műfajban volt hallatlanul népszerű, hanem például lágyabb feldolgozásban a Mamas and Papas-tól is. A lánycsapat csatlakozhatott a rock and roll halhatatalanjaihoz, a nevezetes dal a Grammy halhatatlanja a (Love is Like) Heat Wave-vel együtt, a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők 100 legnagyobb dala közé. Több mint tíz daluk került a Billboard kislemez-listájának élvonalába.
A detroiti székhelyű énekegyüttes története az 50-es évek végéig nyúlik vissza. A lányok közül Rosalind Ashford, Gloria Williams és Anette Beard már a The Vandellas megalakulása, azaz 1962 előtt együtt szerepeltek a Del Phys nevű formációban – klubokban, bárokban, egyházi és iskolai rendezvényeken léptek fel. A csapat egy ideig The Vels néven kísérte a Motown különböző produkcióit. Martha Reeves 1960-tól tagja volt a Del Physnek és TheVelsnek is, majd az együttes 1962-ben - már Martha&The Vandellas néven - szerződött a Motown kiadóhoz.
Már a második felvételük, a Come and Get These Memories,a legendás szerzőtrió, a Holland-Dozier-Holland alkotása aranylemez lett, egyúttal bekerült a Top 40-es listára. A (Love Is Like) Heat Wave a rhythm and blues lista első helyezettje és a 100-as listán is a 4. helyig kapaszkodott, Grammy-díjra is jelölték. A Dancing In The Street a Billboard 100-as és a rhythm and blues listájának második helyezettje, és a brit listán is előkelő helyre került (Egyebek között a Kinks együttes is feldolgozta). Összességében a lánycsapat legsikeresebb korszakának az 1964-1967 közötti éveket lehet tekinteni.
A Martha& The Vandellas összetételében már a sikereik csúcspontján változások történtek: előbb Anette Beard távozott, majd az ő helyére lépő Betty Kellyt Martha testvére, Lois váltotta. Az együttes, amely nevét is megváltoztatta (Martha Reeves&The Vandellasra), a hatvanas évek második felében gyakran turnézott a Motown többi színes bőrű sikercsapatával, előadóival a Supremesszel, a Temptationsszal, a Four Topsszal és a műfaj egyik legnagyobb egyéniségével, Marvin Gaye-jel.
Helyet kapott az együttes a legsikeresebb zenés televíziós műsorokban, az Ed Sullivan Showban, az American Bandstand és a Shindig! című programokban, ez határozottan jót tett a lányok népszerűségének. A hatvanas évek második felének sikerdalai közül említést érdemel a Nowhere to Run, a Jimmy Mack (a rhythm and blues lista első helyére került), a My Baby Loves Me és az I’m Ready for Love.
A hatvanas évek végén Martha betegsége miatt egy időre elhagyta társait. Visszatérésekor további személyi változások mentek végbe a Vandellas soraiban. A hetvenes évek eleje korántsem jelentette az együttes számára az előző évtized sikeres folytatását. Mérsékeltebb sikerei azért voltak a Vandellasnak, köztük a Bless You ( a rhythm and blues listára, került, s szerepelt a brit listán is),a Love Bug Leave My Heart Alone, a Honey Chile és mások.
Martha 1972 végén bejelentette, hogy szólókarriert kezd, ám kitűnő hangja ellenére meg sem közelítette sem saját korábbi sikereit az együttessel, de más önállósult sztárokét, például Diana Rossét sem.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Heat Wave (1963)

Dance Party (1965)

Watchout! (1966)

Ridin’ High (1968)

Black Magic (1972)

Greatest Hits (1974)

Super Star Series (1981)

Live Wires! The Singles 1962-1972 (1993)

Dancing In The Street: Their Greatest Hits (1995)

Hits&Rarities (1999)

The Definitive Collection (2008)
Martha and The Vandellas


Martha and The Vandellas

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Martha and The Vandellas Martha and The Vandellas Martha and The Vandellas

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu