Marvin Gaye
"A soul hercege, a Motown hercege!”

Amerikai rhythm and blues, soul énekes, zeneszerző, billentyűs.

Eredeti neve: Marvin Pentz Gay, Jr.

                       1939. április 2., Washington, D.C.

                       1984. április 1., Los Angeles, California.
Marvin Gaye

Marvin Gaye, a soul egyik legkiemelkedőbb énekese, zeneszerzője, billentyűse, ütőhangszerese és producere, műfajának megújítója. Elsőszámú példaképe Sam Cooke, de jócskán tanult Ray Charles-tól és a műfaj más élenjáróitól. Kétszeres Grammy-díjas és életműdíjas, a rock and roll halhatatlanja, a Rolling Stones magazin minden idők 100 legjobb előadójának listáján a 18. helyezett. A Motown kiadó legsikeresebb művészei közé tartozott. 39 kislemeze került a Top 40-es listára, dalai közül a Billboardon 14 lett első. Hét albuma vezetett listát. Tragikus körülmények között korán bekövetkezett haláláig mintegy harminc sorlemeze és több mint két tucat válogatása jelent meg.
Lelkész apjának és tanítónő anyjának három gyereke közül a másodikként született. Alig múlt három éves, amikor énekelni járt apja templomi kórusába, s már gyermekként fellépett helyi zenekarokkal is. A krónikák szerint kemény sora volt, apja rendszeresen verte. Az iskolák után jelentkezett az amerikai légierőnél, de hamar leszerelt.
Zongorázni és dobolni is tanult, korán felfedezte őt Bo Diddley, a rhythm and blues korai klasszikusa, aki a Marques együtteshez segítette, majd a Moonglowshoz került – mindössze 18 éves volt akkor. Detroitba kerülve 1961-ben szerződtette őt a fekete muzsikusok legendás kiadója, a Motown. Először Smokey Robinson korai lemezein dobolt, majd énekelhetett is, de első saját lemezei még nem találkoztak a közönség tetszésével, a Stubborn Kind of Fellow volt az első sikere 1962-ben, a rhythm and blues legjobb tíz dala közé került. Senki sem állíthatta, hogy azért került a Motownhoz, mert feleségül vette a főnök, Berry Gordy nővérét, Annát, akitől évek múlva el is váltak. A kiadónál gyakorlatilag élete végéig kitartott, csak 1982-ben szerződött át a Columbiához. Több lemezének ő maga volt a producere.
Szerzeményei közül felejthetetlen többek között a listavezető I’ll Be Doggone; az ugyancsak első helyre került Ain’t That Peculiar; a Pride and Joy; az I Heard It Through the Grapevine; (Gladys Knight kitűnő soulénekesnő dalának feldolgozása), az Ain't No Mountain High Enough; a What's Going On; Mercy, Mercy Me; a Let's Go Get It On; a Got To Give It Up; és az Inner City Blues.
Énekelt a szintén világhírű Martha and The Vandellas együttessel (sikerüket, a Dancing In the Streetet közreműködésével vették fel), a fiatal Stevie Wonder-rel (Fingertips című dalának felvételén dobolt), Diana Ross-szal és Mary Wells-szel. A hetvenes évektől a klasszikus soulhangzás mellett a funkkal, a diszkóval és a popzenével egészült ki stílusa. Ennek egyik sikerdala a Sexual Healing.
A hatvanas évek végétől duóban énekelt az igen szép és agytumor következtében fiatalon elhunyt fekete énekesnővel, Tammi Terrell-lel. Legismertebb, (egyébként sokak által előadott) közös daluk címe Ain’t No Mountain High Enough, amely szintén listavezető lett, de voltak más sikereik is. A szóbeszéd ellenére csak baráti, munkatársi volt kapcsolatuk.
A feszített tempó kikezdte egészségét, magánéletét: depresszióval küzdött, néhányszor öngyilkosságot kísérelt meg. Egyetlen nappal 45. születésnapja előtt, 1984. április 1-jén feltehetőleg üzleti vitát lezárva tulajdon apja agyonlőtte. Utolsó útjára elkísérte többek között Stevie Wonder, Smokey Robinson és Quincy Jones is. Halála után rengeteg posztumusz album, válogatáslemez jelent meg. A Motown és a Columbia közösen jelentette meg Marvin Gaye két befejezetlen albumát. Marvin Gaye nem csak tehetséges volt, hanem rendkívül szorgalmas, nagy munkabírású is, mindig kerülte a felszínes színpadi villogást. A soul nagy öregje lehetne.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

The Soulful Moods of Marvin Gaye (1961)

That Stubborn Kinda fellow (1963)

Moods of Marvin Gaye (1966)

Take Two (1966)

United (1967)

I Heard It Through the Grapevine! (1968)
 
That’s The Way Love Is (1970)

Super Hits (1970)

Marvin Gaye&Tammi Terrell Greatest Hits (1971)
 
What’s Going On (1971)

Let’s Get It On (1973)

Diana&Marvin (1973)

Live (1974)

I Want You (1976)

Live at London Palladium (1977)

Here My Dear (1978)

In Our LifeTime (1981)

Midnight Love (1982)

Marvin Gaye& His Women (1985)

Motown Remembers Marvin Gaye (1986)

Seek &You’ll Find: More The Best 1963-1981 (1993)

The Master 1961-1964 (1995)

Anthology (1995)

Love songs (1997)

Forever Yours (1997)

The Complete Duets (2001)

Live in Montreux (2003)

Chronicles (2005)

Number 1’s (2007)
Marvin Gaye

Marvin Gaye

Marvin Gaye

Marvin Gaye

Marvin Gaye

The Complete Collection (2008)

Icon 1-2 (2010)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Marvin Gaye Marvin Gaye Marvin Gaye

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu