Natalie Cole
"Könnyen megbírkózott a „súlyos” atyai örökséggel."

Amerikai rhythm and blues, popénekesnő.

Eredeti neve: Stephanie Natalie Maria Cole

                        1950. február 6. Los Angeles, California.

                        2015. december 31.  Los Angeles, California.
Natalie Cole

Natalie Cole az egyik legszebb hangú színes bőrű amerikai énekesnő. Tehetségét egyértelműen apjától, a bársonyos hangú, Nat „King” Cole-tól örökölte, akit Amerika egyik legszebb hangú férfi énekesének tartottak. Natalie sikereivel túlszárnyalta őt, és méltán emlegették Natalie Queen Cole néven. Kilenc Grammy díjat kapott, ezzel alaposan lekörözte felmenőjét. Emellett listavezető és top tízes lemezei, dalai magukért beszélnek. A jazz, a rhythm and blues és a pop egyaránt illik egyéniségéhez, a leghatározottabban távol tartotta magát az olcsó, nyálas slágerzenétől. A Grammy-díjakon kívül több American Music Awardst nyert, George and Ira Gershwin életműdíjjal tüntették ki, s az év jazzénekesnőjeként is elismerték.
Igazi zenészcsaládba született: nemcsak apja volt nagyszerű énekes, anyja a Duke Ellington Orchestra énekesnője volt, s elismert előadó nagybátyja, Freddy Cole is, aki Budapesten is fellépett. Natalie már hatéves korában énekelt apja egyik lemezén, 11 éves korában pedig vele együtt lépett először színpadra. Édesapján kívül többek között Aretha Franklin-t, Nina Simone-t, Peggy Lee-t, Gladys Knightot tekintette példaképének.
Egyetemi tanulmányai befejeztével klubokban kezdett fellépni, s már akkor bebizonyította rendkívüli tehetségét. Bemutatkozó albuma, az Inseparable 1975-ben jelent meg, s listavezető lett a rhythm and blues listán, Grammy-díjat kapott érte. Szép sikert aratott első kislemezeivel is: a This Will Be, az Inseparable, a Grammy-díjas Sophisticated Lady és az I've Got Love On My Mind az élre került. Erősítették a róla kialakult kedvező képet következő albumai, a Natalie, a Thankful és az Unpredictable is.
A hetvenes évek diadalmenete után a nyolcvanas években kissé visszaesett lemezeinek színvonala, így az érdeklődés is irántuk. Nem felejtette énektudását, de életébe beleszólt a drog, ami nemcsak zenei pályáján, hanem magánéletében is válsághoz vezetett. Így is voltak kitűnő lemezei.
A kilencvenes években ismét reflektorfénybe kerül: az 1991-es Unforgettable…With Love albummal tért vissza, három Grammyt kapott érte, hetekig vezette a listákat, közel tízmillió példány fogyott belőle csak az Egyesült Államokban. A címadó dal az „öreg” klasszikusa volt, s Natalie a technika segítségével „együtt” énekelte évtizedekkel korábban elhunyt apjával. A lemezen szerepelt apjának több sikerdala, - a Mona Lisa, a Very Thought of You, a Route 66, a Nature Boy is.
A kilencvenes évek sikerlemeze volt a szintén Grammy-díjas Take a Look jazz standardekkel, a Stardust pop- és jazzklssszikusokkal, majd az évtized végén a Snowfall on The Sahara. A The Magic of Christmas című albumán közreműködött a London Symphony Orchestra. Kemény munkával sikerült helyreállítani szakmai tekintélyét.
Az új évezredben folytatta a sikerszériát, az Ask a Woman Who Knows, a Leaving, majd a Still Unforgettable méltó volt kitűnő hangjához. Az utóbbival két Grammyt nyert, s NAACP Awardot kapott mint legjobb jazzénekesnő. Erre az albumra az atyai örökség mellett Frank Sinatra, Lena Horne, Sammy Davis Jr. és Peggy Lee dalaiból is válogatott.
Ennek a lemeznek ő maga volt a producere, dalaival nagy sikerű turnét bonyolított le.
Több mint huszonöt sorlemez, vagy két tucat válogatás jelent meg nevével. A pályán töltött évekhez képest nem sok ez a mennyiség, de soha nem sietett a lemezek készítésével, mindig megvárta,, amíg mondanivalója „megérik”. Bár egészségi problémákkal küzdött – súlyos veseproblémáit követően 2009-ben új vesét kapott - nem szüneteltette a munkát. Európai turnéja során, 2010-ben fellépett Budapesten is. Többször szerepelt zenés televíziós műsorokban, de filmekben, sorozatokban is.  2015 decemberének utolsó napján hunyt el, 65 éves korában.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Inseparable (1975)

Natalie (1976)

Thankful (1977)

Unpredictable (1977)

Natalie Live! (1978)

We’re The Best of Friends (1979)

Don’t Look Back (1980)

I’m Ready (1983)

Everlasting (1987)

Unforgettable…With Love (1991)

Take a Look (1993)

Stardust (1996)

Snowfall on The Sahara (1999)

The Magic of Christmas (1999)

Ask Woman Who Knows (2002)

Leavin’ (2006)

Still Unforgettable (2008)

En Espanol (2013)
Natalie Cole

Natalie Cole

Natalie Cole


The Most Wonderful Time of The Year (2010)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Natalie Cole Natalie Cole Natalie Cole

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012 - 2015
e-mail: Literatura.hu