Percy Sledge
"Dalban talán így még nem szeretett senki…"

Amerikai soulénekes.

Eredeti neve: Percy Sledge

                       1941. november 25. Leighton, Alabama.
Percy Sledge

A kivételes hangú Percy Sledge elénekelte a When a Man Loves a Womant, minden idők egyik legszebb szerelmes dalát. Más dalokkal ugyanakkor nem nagyon tudott betörni az élvonalba. Szakemberek szerint Percy Sledge kétségtelen tehetsége és izgalmas hangja ellenére sem tartozott a soul "első körébe" - szemben Otis Redding-gel, Wilson Pickett-tel, , Marvin Gay-ejel. A When a Man Loves a Woman mindenesetre telitalálat volt, nem véletlenül került a Rolling Stone magazin 500-as listájának 54. helyére. Az énekest a Rhythm and Blues Alapítvány életműdíjjal tüntette ki 1989-ben. A dalnak köszönhetően 2005-ben bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé.
Percy Sledge gyermekkoráról, kora ifjúságáról nem sokat írnak a krónikák. Mielőtt szárnyára kapta volna a világhír, kórházban dolgozott ápolóként. A hatvanas évek közepén azután dalra fakadt és egyre szélesebb körben kedvelték meg hangját. Akkoriban nagy divat volt ez a zene, amely a jazznél és a bluesnál "puhább" volt, ugyanakkor a fekete zene ritmusvilágát megőrizte.
Barátai beajánlották a Norala Sound Studio főnökének, aki látott fantáziát fátyolos, kissé édeskés, de jellegzetes hangjában. Tagja lett az Esquires Combo nevű együttesnek, itt azonban nem keltett túlságosan nagy feltűnést.
Már a When a Man Loves a Woman megjelenése előtt feltűntek dalai a különböző listákon. A Warm and Tender Love a Billboard Rhythm and Blues listájának 5. helyezettje, az It’s Tear Me Up ugyanitt a 7., az országos 100-as dallistán a 20. volt.
A When a Man Loves a Woman (Calvin Lewis és Andrew Wright szerzeménye 1966. május 31-én a rhythm and blues lista, nem sokkal később a Billboard 100-as listájának első helyezettje volt, Angliában a 4. helyig kapaszkodott, 20 évvel későbbi újrakiadása valamilyen reklámhoz kötődött, sokszor játszották a rádióban, s jelentős, listás sikert ért el Amerikában és Anglliában is, gyakran felhangzott a rádióállomásokon. A When a Man Loves a Woman album a Rhythm and blues listán 2., a Bilboard 200-as albumlistáján a 37. volt.
Az erős kezdés után joggal várta el a publikum a folytatást. Jöttek is az újabb dalok: 1967-ben az Out Left Field, egy évvel később a Take a Time to Know Her. Sledge feldolgozta Elvis Presley egyik korai sikerét, a Love Me Tendert is. A Take a Time a pop- és a rhythm and blues-listák élvonalába került, de tetszést aratott a sokak által elénekelt What Am I Living For tolmácsolásával is.
Percy Sledge elég hamar kiment a divatból, mert hangja és stílusa a fekete közönségnek túl lágy volt, a fehéreknek pedig túl "érdes". A hetvenes években egy darabig még a felszínen maradt, a diszkó-korszakban azonban megcsappant iránta az érdeklődés. Az I’ll Be Your Everything című dala a hetvenes évek közepén ismét előkelő helyre került a Billboardon.
Új mondanivalója nem volt, de a kiadók jó üzletet csináltak a válogatás-lemezeivel, több tucat jelent meg belőlük A nyolcvanas években a Percy és a Wanted Again című korongjaival jelentkezett ismét.
Az új évezredben is hívják koncertezni, de újabb lemeze már nem jelent meg.
A legsikeresebb feldolgozás Stevie Winwood-hoz kötődik: a kitűnő brit énekes a Spencer Davis Grup tagjaként és szólóban is szívesen énekelte el koncertjein, s természetesen megjelent lemezen is.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemez:

When a Man Loves a Woman (1966)

Nagylemezek:

Warm and Tender Soul (1966)
When a Man Loves a Woman (1966)
The Percy Sledge Way (1967)
Take Time To Know Her (1968)
I’ll Be Your Everything (1974)
The Ultimate Collectiojn: When a Man Loves a Woman (1987)
Blue Night (1994)
A Collection of 20 Hits (2002)
Shining Through The Rain (2004)
The Platinum Collection (2007)
Percy Sledge

Percy Sledge

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Percy Sledge Percy Sledge Percy Sledge

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013 - 2016
e-mail: Literatura.hu