Ruth Brown
"Szenzációs hangja kiválóan érvényesült a bluestól, a rhythm and bluestól a popon keresztül a jazzig."

Amerikai énekesnő, dalszerző, színésznő.

Eredeti neve: Ruth Weston
 
                     1928. január 30. Portsmouth, Virginia.

                     2006. november 17. Henderson, Nevada.
Ruth Brown

Több mint fél évszázadot töltött az amerikai koncerttermekben, színpadokon, stúdiókban. A rhythm and blues királynőjeként tisztelték, ám a blues és a jazz is legalább annyira szívügye volt. (Egyetlen Grammy-díját éppen jazz szólistaként nyerte el). A rock and roll halhatatlanja, Tony-díjat is kapott egy Broadway-produkcióért. A többi blues- és rhythm and blues énekesnőhöz hasonlóan neki is voltak „popos elhajlásai”.
Énekét gyakran kísérte zongorán. Szinte élete utolsó pillanatáig dolgozott, rangos kiadók, műhelyek foglalkoztatták.
Billie Holidayt, Dinah Washingtont és Sarah Vaughnt tekintette elsősorban példaképének, de mindenkitől szívesen tanult. 1945-ben elszökött otthonról, nem sokkal később férjhez ment Jimmy Brown trombitáshoz. Pályája kezdetén egy ideig Blanche Calloway (Cab Calloway felesége) volt a menedzsere.
Első zenekara, amely már profi énekesnőként foglalkoztatta, a Lucky Millinder Band volt 1946-tól. Indulását nehezítette egy súlyos baleset, amelynek következtében hónapokat töltött kórházban. Itt írta alá szerződését az Atlantic Recordsszal. A kiadó nyilván nem bánta meg a szerződést, hiszen az ötvenes években Ruth Brown volt a cég legkelendőbb portékája. Első jelentős sikere a „So Long” című dal volt, amely 4. helyezett volt a rhythm and blues listán. A következő évektől több dala került ennek a listának az élére: a „Teardrops fom My Eyes”, az „5-10-115 Hours”, a „Mama He Tears Your Daughter Mean”, az „Oh, What a Dream”, a „Mamboo Baby”. Ezek mellett tucatnyi dala került a legjobb rhythm and blues-dalok közé, de jutottak számai poplistákra is. Az 1949 és 1955 közötti időszakban a több mint egy tucat Top 10-es dala összesen több mint 150 hetet töltött a listán. A hatvanas évek elején a slágeresebb soulzene került előtérbe repertoárjában. A popdalok között egyik ismert száma a Lucky Lips, amelyet sztárok sokasága énekelt. Szerződést bontott az Atlantic kiadóval. Ezt követően egy jó időre eltűnt a zenei világ élvonalából: háziasszonyként töltötte napjait, gyereket nevelt.
A hetvenes évek derekán a Foxx kiadó sürgetésére visszatért a pódiumra. Azokban az években már nemcsak énekesként, hanem színházi és televíziós, valamint filmszínészként szerepelt. A Black and Blue című Broadway-produkcióban való közreműködéséért kapta a Tony-díjat. A Broadwayn bluest énekelt, ezeknek a fellépéseknek a felvételeiből született a Blues on Broadway című albuma. Ezt ismerték el egy jazz-Grammyvel. Volt egy jelölése is a rangos trófeára az R+B=Ruth Brown lemezéért.
Ruth Brown síkra szállt a zenészek jogaiért. Egyéb elismerései között szerepel a Pioneer Award. 1992-ben bekerült az Oklahoma Jazz Hall of Fame 1993-ban a Rock and Roll Hall of Fame tagjai közé, 1998-ban pedig a soul-blues kategóriában nyert Blues Music Awardst, amelyre más években többször jelölték is.
Ruth Brown nemcsak felnézett az arra érdemes pályatársaira, de szívesen zenélt is együtt másokkal. Pályája korai szakaszában énekelt együtt a Drifters együttessel, később pedig – többek közöt – Charles Brown-nal és Bonnie Raitt-el.
Hetvenhét éves koráig több-kevesebb rendszerességgel koncertezett. Életrajza 1995-ben jelent meg, s élete utolsó interjúját két hónappal halála előtt adta.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:
Teardrops from My Eyes (1950)
5-10-15 Hours (1952)
(Mama) He Treats Your Daugher Mean (1953)
Oh, what a Dream (1954)

Nagylemezek:
Ruth Brown Sings Favorites (1956)
Ruth Brown (1957)
Late Date With Ruth Brown (1959)
Along Comes Ruth (1962)
The Best of Ruth Brown (Atlantic( (1963)
Taking Care of Business (1980)
Have Good Time (1988)
Blues on Broadway (1989)
Miss Rhythm (1990)
Fine and Mellow (1991)
The Songs of My Life (1993)
Rockin’in Rhythm:the Best of Ruth Brown (1996)
Live in London (1996)
R+B=Ruth Brown (1997)
Good Day for the Blues (1999)
Ruth Brown

Ruth Brown

Platinum Collection (2007)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Ruth Brown Ruth Brown Ruth Brown

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu