Sam Cooke
„A soulzene megújítója:”

Amerikai soul- és popénekes, dalszerző.

Eredeti neve: Samuel Cooke
             
                       1931. január 22. Clarksdale, Mississippi.

                       1964. december 11. Los Angeles, California.
Sam Cooke

A soul legnagyobjának tartották és tartják ma is Same Cooke-ot, aki a pozenében és a jazzben is letette a névjegyét. A soul és a rhythm and blues olyan óriásai „nőttek fel” zenéjén, mint Aretha Franklin, James Brown, Otis Redding, Marvin Gaye, Bobby Womack, Stevie Wonder és mások. Sam Cooke-nak 1957-1964 között 26 dala került az amerikai top 40-es listára, de még halála után is három alkalommal megadatott neki ez a dicsőség. Köztük volt a You Send Me, a Wonderful World, a Cupid és több más. Elsők között lett a rock and roll halhatatlanja, s a Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb énekesének listáján a 4. helyet vívta ki.
Népes családban nőtt fel, nyolcan voltak testvérek. Apja lelkész volt. A család 1933-ban Chicagóba költözött. Sam hamar megbarátkozott a gospel muzsikával, s általában a vallásos zenével. Testvéreivel a Singing Children nevű templomi kórusban énekelt. A Highway QC nevű formációnak 14 éves korában lett tagja, 1950-ben pedig a Soul Stirrers szólóénekese lett.
Lovable című dalát, amely egy gospel téma feldolgozása volt, 1956-ban Dale Cook néven jelentette meg. (Vezetéknevéhez csak később biggyesztette az „e” betűt. Art Rupe, a Specialty kiadó főnöke 1957-ben felismerte a fiú tehetségét, de Cooke nem sokáig maradt a cégnél. 1957-ben szerepet kapott az ABC Tv egyik showműsorában, ugyanebben az évben listavezető sikert írhatott a Summertime című Gershwin örökzölddel. Ugyancsak 1957-ben lett első a You Send Me, fél éven keresztül őrizte ezt a helyét. Sam Cooke a gospelt idővel kissé „hanyagolva” olyan példaképeket követett, mint Billie Holiday, Nat King Cole és Sammy Davis Jr.
Sam Cooke – top 40-es sikerein kívül - több mint negyven dallal került a kislemezek százas listájára, a Billboardra is. Néhány dal a legsikeresebbek közül: Only Sixteen, az I Love You For Sentimental  Reasons, az Everybody Loves To Cha, Cha, Cha, a Bring It On Home To Me-t (rengetegen dolgozták fel fehér és fekete énekesek) és a Cupid-ot.
Az énekes 1960-ban az RCA-hoz szerződött. Már itt vette fel a Chain Ganget, amely második helyig jutott. A Basin Street Blueszal, a Tennesse Waltz  című amerikai örökzölddel, a Twistin The Night Away, az  Another Saturday Night és az A Change Is Gonna Come című  dalaival is nagy sikert aratott, akárcsak Willie Dixon klasszikusával,a Little Red Roosterrel.
Nagyon sok átdolgozást megért dalai közül a Send Me Some Loving, a Frankie and Johnny és a Let’s Go Steady Again, a Nothin Can Change this Love. 1961-ben saját lemezkiadót hozott létre, amelyhez csatlakozott Bobby Womack is.
Ébekelte dalait az említetteken kívül, Howlin Wolf, James Taylor, Smokey Robinson, Ray Charles. A fehér rhythm and blues élenjárói közül a Rolling Stones, az Animals és Rod Stewart, sőt a kifejezetten popelőadók közül a Hermann Hermits együttes vagy Art Garfiunkel választott dalaiból.
Sam Cooke a feketék jogaiért küzdő polgárjogi mozgalom aktivistája volt. 1964. december 11-én: egy fellépése után eltévesztette szállodai szobáját, a szobában tartózkodó nő rögtön lelőtt. Egy másik változat szerint a Los Angeles-i motel vezetőnője az irodájába hiányos öltözékben betoppanó énekest lelőtte. A menedzserasszony szerint Cooke erőszakoskodott vele, de véletlenül sült el a pisztoly, amely kioltotta az énekes életét.
Több mint húsz albuma jelent meg életében, s halála után sem feledkeztek meg róla a kiadók.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Sam Cooke (1957)

Tribute To the Lady – Billie Holiday (1959)

Swing LOw (1960)

The Wonderful World of Sam Cooke (1960)

My Kind of Blues (1961)

The Best of Sam Cooke (1962)

Twistin’ The Night Away (1962)

Mr.Soul (1963)

Night Beat (1963)

Sam Cooke at The Copa (1964)

Ain’t That Good News (1964)

The Gospel Soul of Sam Cooke with The Soul Stirrers (1965)

The Two Side of Sam Cooke (1970)

One Night Stand! Samm Cooke Live at The Harlem Square Club (1985)

The Man an d His Music (1986)

The SAR Records Story (1994)

The Man Who Invented Soul (2000)

Portrait of a Legend 1951-1964 (2003)

Gospel Roots (2005)
Sam Cooke

Sam Cooke

Sam Cooke

Mr. Soul (2011)

Wonderful World: The Very Best Of Sam Cooke (2011)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Sam Cooke Sam Cooke Sam Cooke

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu