Shirelles
"A legszebb pop- és rhythm and bluesdalok előadói."

1957-ben alakult amerikai pop- és rhythm and blues énekegyüttes.

Eredeti felállás: Shirley Owens (Alston)
                           Beverly Lee
                           Doris Coley (Kenner-Jackson)
                           Addie Harris McPherson

Feloszlot: 1982-ben.
Shirelles

Rendkívül eredeti, több műfajban is otthonos lánycsapatként született a Shirelles (eredetileg Poquelles néven). Meglehetősen sok lemezt dobtak piacra fennállásuk 25 éve során. A jellegzetes, mély tónusú hangon éneklő hölgyek a rock and roll halhatatlanjai, megkapták a Rhythm and Blues Foundations Pioneer Award kitüntetést. Két daluk - a Will you Love Me Tomorrow és a Tonight’s The Night - szerepel a Rolling Stone magazin minden idők legsikeresebb dalainak listáján. Az együttes maga is bekerült a lap minden idők 100 legjobbja közé. Will You Love Me Tonorrow és a Soldier Boy első helyezett volt a Billboard 100-as listáján, de számos sikerük is éppen csak lemaradt az élről.
A főiskolai évfolyamtársnők és barátnők egyik tanáruk bíztatására jelentkeztek egy tehetségkutatóra, amely kitűnő ajánlólevél volt. Első Billboard-sikerüket, az 1958-ban megjelent I Met on Sunday-t egy barátnőjük írta. Az együttes a hatvanas évek elején indult be igazán, első lépéseiket Luther Dixon producer vigyázta. . Az 1960-ban megjelent Tonight’s The Night végül a14. helyezésig jutott, s 1961-ben került a piacra és persze a lista élére a Will You Love Me Tomorrow (Legendás szerzőpáros, Gerry Goffin és Carole King jegyezte ezt a dalt), valamint a Dedicated to One I Love, amely nem lett ugyan listavezető, de mind a Bilboard 100-asán, mint a rhythm and blues listán éppen csak lemaradt a csúcsúról. Évtizedekig óriási közönségsiker volt. Kitűnő feldolgozást készített belőle a hatvanas évek végén többek között a Mamas and Papas is.
Van McCoy valamint Burt Bacharach és Hal David is szerepelt a lányok szerzői között – az utóbbi duó 1962.ben megjelent The Boys-t komponálták, amelyet persze nemcsak a Shirelles vitt sikerre. Ugyanebben az évben jelent meg és aratott óriási sikert a The Soldier Boys is.
Felléptek a lányok a hatvanas évek első felében King Curtis legendás szaxofonossal, közös lemezük is megjelent. Több rádióműsorban is elhangzottak dalaik.
Annak ellenére, hogy stílusukra a rhythm and blues erőteljesen rányomta a bélyegét, összességében a popzenében mozogtak. Így aztán az úgynevezett brit invázió a hatvanas évek derekától háttérbe szorította ezt a lánycsapatot. is. Ezzel együtt a hatvanas évek végéig még nem kerültek le a Billboard listáiról, igaz, egyre hátrébb voltak az élmezőnytől.
Doris Coley 1968-ban elhagyta a csapatot, ám amikor Shirley Owens 1975-ben távozott, visszatért szólóénekesként. Az együttes a hetvenes évek elején még szerepelt a Magyarországon is bemutatott Régi idők rockzenéje című, sztárparádét felvonultató koncertfilmben. (Mi mást is énekelhettek a lányok, mint a Soldier Boyt?) .
A kitűnő csapat tagja közül nem él már sem Doris Coley, sem Addie Harris. A különböző nosztalgiakoncerteken azonban rendre feltűnt valamilyen formában a Shirelles. A nyolcvanas években Dionne Warwickkal is turnéztak. Készítettek közös lemezt a soul két kiválóságával, Martha Reeves-szal és Gladys Knighttal.
Dalaikat feldolgozta többek között Aretha Franklin, Neil Diamond, Cher, Patti LaBelle, Smokey Robinson, és Amy Winehouse-t
2011-ben Baby It’s You címmel musicalt mutattak be, amely feldolgozta a Shirelles történetét.
(Kovács Miklós)

Listavezető kislemezek:

Will You Love Me Tomorrow? (1961)
Soldier Boy (1962)

Nagylemezek:

Tonight’s The Night (1961)
The Shirelles and King Curtis Give a Twist Party (1962)
Baby It’s You (1962)
Give A Twist Party (1962)
The Shirelles Sing To Trumpets and Strings (1963)
Foolish Little Gurl (1963)
Hear&Now (1965)
The Shirelles Swing The Most (1965)
Spontaneous Combustion (1967)
Remember When (1969)
Happy In Love (1972)
Lets Give Each Other (1976)
Anthology (1959-1964) (1986)
3 for 3: Martha Reeves, The Shirelles, Gladys Knight (1997)
25 All-Time Greatest Hits (1999)
Shirelles

Shirelles

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Shirelles Shirelles Shirelles

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu