Sly & The Family Stone
„ Fekete arcok a Woodstock nemzedékéből.”

1967-ben alakult amerikai rhythm and blues, funky együttes.
Eredeti tagok: Sly Stone (Sylvester Stewart) ének, gitár, basszusgitár,            
                         billentyűs hangszerek;
                         Fred Stone (Frederick Stewart) gitár, ének
                         Cynthia Robinson ének, trombita
                         Jerry Martini szaxofon
                         Larry Graham ének, basszusgitár
                         Gregg Errico dob
                         Little Sistet, Vet Stone (Vaetta Stewart),
                         Mary McCreary, Elva Mouton vokál
Sly & The Family Stone

A Sly&The Family Stone a hatvanas-hetvenes évtized fordulójának legsikeresebb rhythm and blues formációja, amely otthonos volt a klasszikus rockzenében, a pszichedelikus rockban, s kiválóan ágyazott meg a hetvenes évek funkyzenéjének, majd a későbbi hip hopnak. Vezéregyénisége Sly Stone és testvére, Fred. Mellettük azonban a család több tagja is megfordult a zenés vállalkozásban. A csapat fellépett Woodstockban, bekerült a rock halhatatlanjai közé. A Rolling Stones magazin minden idők 100 legkiemelkedőbb előadói közé sorolta. Fantasztikus, kőkemény csapat volt, nehéz megmagyarázni, hogy miért nem kapott nagyobb figyelmet a maga idejében és később sem.
A számos hangszeren kiválóan muzsikáló Sylvester Stewart (ezen a néven jött világra Sly Stone 1944-ben Texasban) testvéreivel együtt az ötvenes években kerültek Kaliforniába. A vallásos családból származó fiatalember és testvérei gospellel kezdték, Sly Stone 16 éves korában egy helyi lemezkiadónál vette fel Long Time Gone című első dalát. Testvéreivel The Stewart Four néven alakítottak együttest. Sly és Freddie főiskolás korukban több zenekarban is megfordultak.
A hatvanas évek közepén diszkósként, majd rádiós műsorvezetőként hívta fel magára a szélesebb zenekedvelő publikum figyelmét. A hatvanas évek derekán Sly & Te Stoners, testvére, Freddie pedig Freddie&The Stone Souls néven alakított együttest.
1967-ben, San Franciscóban határozták el, hogy közösen zenélnek, a közös vállalkozásba bevették lánytestvérüket, előbb Vaettát, később Rose-t.
A zenekar színfoltot hozott a rock világába: különleges vokális hangzásuk, dalaik egyedi ritmusa hamar felismerhetővé tette zenéjüket. Vérbő, erőszakos zenéjük nemcsak a színes bőrű közönséget ragadta meg, hanem a fehér fiatalokat is.
Sly mint frontember az ének, a billentyűs hangszerek és sok más hangszer mellett oroszlánrészt vállalt a dalszerzésből és a produceri munkából. Főleg San Franciscóban és környékén dolgoztak. Első nagylemezük, az 1967-ben megjelent A Whole New Thing szakmai körökben elismerést hozott számukra, ám a szélesebb publikum még nem harapott rá eléggé. Első igazi sikerük 1968-ban a Dance to The Music című dal és az azonos című album bekerült a rhythm and blues lista tíz legjobbja közé.
A következő években milliós példányszámban fogytak lemezeik. Első listavezető daluk az Everyday People, ezt követte a Thank You és a Family Affair. Albumaik is kelendőek voltak, ezt tükrözte Stand’ című lemezük 3. helyezése a Billboardon, majd 1970-es válogatásuk, a There’s Riot Going On 1971-es, és a Fresh című 1973-as albumuk első helyezése a Billboardon. Sly Stone-nak kiterjedt kapcsolatai voltak a hatvanas évtized sok más zenészével, köztük Grace Slickel (Jefferson Airplane), Billy Prestonnal, Bobby Freemannel, a Temptations és a Bar Kays együttessel, Bobby Womackkel és George Clintonnal.
Sikerükhöz hozzájárult a Woodstockban bemutatott fergeteges produkciójuk, amelyet rögzített a fesztiválról készült háromórás film is.
A sikersorozat a hetvenes évek közepéig tartott, ekkor az együttes egyik kulcsfigurája, Larry Graham basszusgitáros távozott. A „főnököt” a drog eltávolította a minőségi zenétől. A zenekar a hetvenes évek közepén feloszlott Sly Stone szólókarrierrel próbálkozott, több albumot megjelentetett a hetvenes években, de sikerük nem érte el az együttesét. Sly a nyolcvanas években tiltott szenvedélyének „köszönhetően” megjárta a börtönt is. A zűrös ügyek megrontották kapcsolatát testvérével, Freddie-vel is. Közben turnézott a George Clinton and The Funkadelic nevű, ma is működő funkybandával.
Később Sly Stone főként producerként hasznosította magát a zenei világban. Az együttes nagy korszakának lemezeit a kilencvenes években újra megjelentették szolíd sikerrel. 2011-ben megjelent az I’m Back! Family&Friends című album, felfrissített klasszikusokkal. Az album közreműködője többek között Jeff Beck, Ray Manzarek, Carmine Appice és Johnny Winter.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

Everyday People (1969)
Thank You (1970)
Everybody Is Star (1970)
Family Affair (1971)

Nagylemezek:

A Whole New Thing (1967)

Dance to The Music (1968)

Life (1968)

Stand !(1969)

Greatest Hits (1970)

There’s a Riont Goin’ On (1971)

Fresh (1973)

High On You (1975)

Anthology (1981)

Different Strokes By Different Folks (2005)

The Collection (2007)

Playlist:The Very Best of Sly& The Family Stone (2009)
Sly & The Family Stone

Sly & The Family Stone

Sly & The Family Stone

A CD-k onlime megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Sly & The Family Stone Sly & The Family Stone Sly & The Family Stone

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu