Solomon Burke
"A Rock’n’Soul királya, King Solomon.”

Amerikai rhythm and blues, blues és rock énekes, dalszerző.

Eredeti neve: Solomon Vincent McDonald Burke
 
                       1940. március 21., West Philly, Pennsylvania.

                       2010. október 10. Harlemmemmeer, Hollandia.
Solomon Burke

Népszerűségét számos művészneve is jelzi. Az említettek mellett Bishop of Souf (a soul püspöke) és Muhammad Ali of Soul néven is emlegették. A soulzene egyik „alapító atyja’ volt a hatvanas években, eltéveszthetetlen hangja segített abban, hogy az emberek meghatározhassák: mi az igazi soulzene. A háború utáni rhythm and bluesból, a gospelből építkezett, s erősen hatott rá az egyházi zene is, a minden ember egyházának püspöke volt. Több mint öt évtizedes pályafutása során kapott Grammy-díjat, több mint harminc dala került különböző listákra, ezen belül több mint húsz a Billboardra. Természetesen a rock and roll halhatatlanja, a Rolling Stone magazin legjobb énekeseket összesítő 100-as öröklistáján a 89. helyre került.
Apjáról nem lehet semmit tudni, anyja nevelőnő volt. Nagyanyja volt az, aki a zenéjére és életére, ezen belül vallásos elkötelezettségére a legnagyobb hatást gyakorolta. Nagyon sokféle zenét hallgatott a klasszikusoktól a countryn át a jazzig.
Soha nem részesült „hivatalos” zenei oktatásban. Első gitárját nagyanyjától kapta 14 éves korában a hálaadás napjára. Nagyanyja temetési szertartásán énekelt először nagyobb közönség előtt 14 éves korában, első szerződését 1955-ben kötötte az Apollo kiadóval, s a Christmas Presents from Heaven című gospelből milliós siker lett, majd nagy siker volt a "You Can Run (But You Can't Hide)" is
 Húszéves korában az Atlantic lemezcéghez szerződött, ahol 32 kislemeze jelent meg a következő tíz évben, legtöbbje listára került, több közülük a rhythm and blues legjobb 10 dala közé, négy Top 40-es siker - köztük volt a Cry To Me. További listás felvételei közül említést érdemel a Just Out of Reach, valamint a rhythm and blues listát vezető Got To Get You Off of My Mind és a második helyezett If You Need Me. Az Atlantic alapítója, Ahmet Ertegun „a legnagyobb soulénekesek egyikének” nevezte.
A hatvanas évek végén Burke Wilson Pickett-tel, Otis Redding-gel, Joe Tex-szel és Don Covay-jel létrehozta a Soul Clan énekes-közösséget.
Az Atlantic után a Bell Recordsszal kötött szerződést Burke. Kitűnő feldolgozást készített a Proud Mary című Creedence Clearwater-sikerből, a sokak által feldolgozott What Am I Living For című dalból. A következő években sűrűn változtak kiadói: szerencsét próbált a nyugati parton az MGM-nél, az ABC Dunhill Recordsnál a leghíresebb blueskiadók egyikénél a chicagói Chessnél, a Savoy Recordsnál és a Roundersnél.
A nyolcvanas-kilencvenes években újra Burke gospeles oldala volt erősebb.
Az új évezredben jelent meg az egyik legsikeresebb lemeze, a Don’t Give Up On Me. Ezért kapta Grammy-jét, több listán is jegyezték, ha nem is az élvonalban. Szerzői között szerepelt Bob Dylan, Van Morrison, Tom Waits, Brian Wilson is. A Grammy mellett megkapta érte a legrangosabb blues elismerést, a W. C. Handy díjat (ma Blues Music Awards.)
Nagy tisztelői között volt Tom Waits, Mick Jagger, Otis Redding, Wilson Pickett, majd Bruce Springsteen, Tom Petty, Jerry Lee Lewis, Bob Dylan, Fats Domino, Little Richard, Dolly Parton, Norah Jones, Dr. John, B.B King, Van Morrison, Elvis Costello.
Burke részt vett a Rolling Stones Live Licks című turnéján, Everbody Needs Somebody To Love című saját dalát énekelte.
Az új évzredben több kitűnő lemezzel megörvendeztette híveit, köztük a Make Do With What You Got, a Nashville, majd kevéssel halála előtt a Nothing’s Impossible és a Hold On Tight.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Rock’’n’Soul (1964)

The Best pf Solomon Burke (1965)

King Solomon (1968)

Proud Mary (1969)

Electronic Magnetism (1972)

I Have a Dream (1974)

Lord We Need a Miracle (1979)

Sidewallk, Fences&Walls (1979)

King of Rock’nSoul (1981)

A Change is Gonna Come (1986)

You Can Run but You Can’t Hide(1987)

Into My Life You Come (1990)

Soul of The Blues (1993)

Live at House of Blues (1994)

The Very Best of Sikinib Burke (1998)

Soulman (2002)

Don’t give Up on Me (2002)

Make Do With What You got (2005)

Nashville (2006)

Nothiung’s Impossible (2010)

Hold On Tight (2010)

The Last Great Concert (2012)
Solomon Burke

Solomon Burke

Solomon Burke

Solomon Burke

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Solomon Burke Solomon Burke Solomon Burke

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu